Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на храносмилателната система Значение на двигателната активност на храносмилателната система

Значение на двигателната активност на храносмилателната система

Значение на двигателната активност на храносмилателната система - изображение

Значението на двигателната активност на храносмилателната система се изразява в осъществяването процесите на смесване и придвижване на стомашно-чревното съдържимо.

Характерно за гладкомускулните клетки, които изграждат храносмилателната система е, че те са едноядрени и подредени в снопчета, обвити от съединителна тъкан. Мускулатурата на проксималната част на стомаха, сфинктерите и стената на жлъчния мехур се характеризира с тоничен тип активност, а тази на долната част на стомаха, тънкото и дебелото черво – фазичен тип активност.

Ентералните гладки мускули притежават отрицателен мембранен потенциал. Електровъзбудимите свойства на тези клетки се регулират чрез експресията на различни калиеви каналчета. Биоелектричната активност на гладката мускулатура е под формата на: бавни вълни и акционни потенциали. Бавните вълни се генерират от интестиналните клетки на Кахал, които се свързват помежду си с електрични синапси и образуват клетъчни мрежи. Тези клетки могат да изпълняват пейсмейкърна и проводна активност. За значението на двигателната активност на храносмилателната система допринасят също и формата, честотата, амплитудата, както и продължителността на бавните вълни, които варират значително в различните органи на храносмилателната система. При генерирането на акционни потенциали, в клетката за кратко време навлиза голямо количество калциеви йони. Те предизвикват силни фазични съкращения на мускулните клетки.

Значение на видовете движения в храносмилателната система

Двигателната активност на храносмилателната система е представена от няколко вида движения на храносмилателния тракт. Към тези видове движения спадат:

храносмилателна система

  • сегментиращи движения – те се характеризират с едновременна контракция на близко разположени участъци от мускулната стена. Тези движения имат значение за смесване на раздробената храна с храносмилателните сокове и за осъществява на максимален контакт с лигавицата.;
  • перисталтични движения – те са синхронизирани движения, които по своята същност представляват рефлексен отговор;
  • мигриращ миоелектричен комплекс – този тип двигателна активност се повтаря на всеки два часа в периодите между храненията и през нощта.

Видове движения в различните отдели на храносмилателната система

В различните отдели на храносмилателната система двигателната активност е различна. Благодарение на нея се осъществява смесване и придвижване на храната. Основните видове движения са:

3.7, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Gastrointestinal_physiology

https://www.jfmed.uniba.sk/fileadmin/jlf/Pracoviska/ustav-fyziologie/Handouts-ST-2013.pdf

https://www.aboutgimotility.org/learn-about-gi-motility/digestive-tract.html

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Значение на двигателната активност на храносмилателната система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиЛайфстайлХранене при...СпортИнтервютаАлт. медицинаНовиниЛеченияТестовеДиетиИсторияЗаболявания (МКБ)СимптомиРецептиБотаникаИзследвания