Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други функционални чревни нарушения

Други функционални чревни нарушения МКБ K59

Други функционални чревни нарушения МКБ K59 - изображение

Функционалните чревни разстройства включват множество идиопатични нарушения, засягащи тънкото и дебелото черво. Нарушена е нормалната функция на червата, без да има соматично заболяване като причина. Въпреки че те са обезпокоителни и значително влошават качеството на живота на пациента, тези нарушения не са от сериозно естество.

В групата на други функционални чревни нарушения спадат следните заболявания: запек, функционална диария, мегаколон, спазъм на аналния сфинктер и други уточнени и неуточнени функционални нарушения на червата.

Запекът се определя като редки изхождания, обикновено по-малко от три изхождания на седмица или според други автори едно изхождане на повече от три дни. Дефекацията е затруднена и след акта на дефекация болния има усещане за непълна евакуация на чревното съдържимо. За функционална констипация се говори, когато симптомите продължават повече от шест месеца. Причини за функционален запек са недостатъчен прием на фибри в диетата, недостатъчен прием на течности, намалена физическа активност и друго. Основното лечение на запека включва повишен прием на вода и фибри и физическа активност. Могат да се използват клизми като начин за механично стимулиране. Лаксативите се използват само в случаи на много тежка констипация и за кратък период.
Повече за запек можете да прочетете при:

Друго функционално чревно нарушение е функционалната диария. Тя представлява чести воднисти изхождания над три пъти на ден. Диарията е хронична, което означава, че може да продължи месеци до години. Причините за диарията не са уточнени, но се предполагат диетични и психологични фактори. От направените изследвания не се намира патологични промени по червата. Продължителна диария може да доведе до нарушение на водно - солевата обмяна на болния. Лечението се състои в промяна в диетата ограничаване приема на алкохол, кофеин и изкуствени подсладители. При тежка и упорита диария се приемат за кратък период антидиарични медикаменти.
Повече за функционална диария можете да прочетете при:

Неврогенни черва са други функционални чревни нарушения, което нарушение може да бъде в две направления усилена или намален чревна моторика. В зависимост от това основните симптоми на неврогенни черва са запек или диария. Други симптоми са подуване на корема, дискомфорт или болка. Неврогенните черва са като резултат от загуба на нормална сетивна или моторна инервация на червата. Често срещани причини са увреждане на гръбначния мозък, амиотрофична латерална склероза, спина бифида, множествена склероза, болест на Паркинсон, инсулт, захарен диабет. Качеството на живот на пациентите е силно засегнато.
Повече за неврогенни черва можете да прочетете при:

Към групата други функционални чревни нарушения се включва и мегаколон. Мегаколон представлява вродено или придобито заболяване, което се проявява с разширение и уголемяване на дебелото черво, със затруднена дефекация, до хронично субилеусно състояние. Според повечето автори причина за мегаколон са функционални нарушения във вегетативната инервация. Улцерозен колит, крон колит и псевдомембранозен колит са класичски причинители на токсичен мегаколон. Заболяването се проявява със запек, метеоризъм, умерено подуване на корема, обща слабост. При ректално изследване се установява разширена и пълна с фекалии ампула.
При неефективно консервативно лечение се прилага оперативна интервенция - извършава се субтотална колектомия.
Повече за дилатация на колона или токсичен мегаколон можете да прочетете при:

Друг функционално чревно нарушение е и краткотрайната прокталгия или спазъма на аналния свинктер. Това състояние най-често се дължи на липса на ганглийни клетки в ануса или на задържане на фекалии в ануса за дълго време. Клинично се изявява с дискомфорт и болка в перианалната област и поява на запек. Диагнозата се поставя от клиничната картина и ректалното туширане.
Повече за спазъм на аналния свинктер можете да прочетете при:

Атонията на колона е друго уточнено функционално нарушение на червата, което е като резултат от нарушена автономна регулация на червата. Травма на гръбначния мозък, коремна травма, метаболитни и фармакологични фактори, могат да доведат до нарушена регулация на симпатиковта и парасимпатиковата инервация на червата. Клинично се изявява с гадене и повръщане, подуване на корема и болка. Тежка форма на атония може да доведе до псевдо обструкция на колона и паралитичен илеус.
Повече за атония на колона можете да прочетете при:

Към групата други функционални чревни нарушения се включват и неуточнените функционални нарушения. Това е диагноза, която се поставя при първоначалния преглед, когато има клинична картина с предимно долно диспептични оплаквания болка в корема, запек или диария, подуване на корема, метеоризъм и не може със сигурност да се уточни вида на функционалното разстройство. Тези симптоми при част от болните могат да се явят изолирано, но обикновено са комбинирани. Диагнозата се поставя от рентгеново или ендоскопско изследване и отхвърляне на органично заболяване.
Повече за неуточнено функционално нарушение на червата можете да прочетете при:

2.9, 9 гласа

ВИДОВЕ Други функционални чревни нарушения МКБ K59

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки