Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други функционални чревни нарушения Други уточнени функционални нарушения на червата

Други уточнени функционални нарушения на червата МКБ K59.8

Други уточнени функционални нарушения на червата МКБ K59.8 - изображение

Приетата храна трябва да се преработи физически и химично и да се резорбира. Транспортът на храната в отделните части на храносмилателния тракт е изключително важен за окончателното й усвояване и този транспорт се осъществява благодарение на мотилитета на храносмилателния тракт. Движенията на стомаха и червата са под първичния контрол на автономната нервна система. Стомашно – чревната стена допълнително притежава и собствена нервна система, която координира и интегрира мотилитетната активност.

Едно от другите уточнени функционални нарушения на червата е т.нар. бавен колон – атония на колона. Патогенезата за атония на дебелото черво не е напълно изяснена, но най-вероятно е резултат от дисбаланс в регулацията на автономната нервна система. Метаболитни и фармакологични фактори, както и спинална или перитонеална травма, могат да променят вегетативната регулация на функцията на дебелото черво, което води до прекомерно потискане на парасимпатикуса или стимулация на симпатикуса.
Точната честота на заболяването не е известна, най-голямата честота е около 60 годишна възраст, и по-често при мъжете.

Клинична картина на други уточнени функционални нарушения на червата
Симптомите на псевдообструкция или атония на колона са: подуване на корема, коремна болка, гадене и повръщане. При повечето пациенти има задържане на газове и изхождания.
Подуването на корема може да се развие в продължение на 3-7 дена, но може и за 24 часа.
При леката форма на атония пациентите имат тежък запек поради факта, че в колона възникват единични контракции. Тежката форма на атония може да доведе псевдо обструкция или паралитичен илеус. По-рядко се наблюдава спонтанна перфорация на червото.

Диагноза на други уточнени функционални нарушения на червата
Рентгенологично се установява удължен, разширен колон с единични хаустрации. Манометрично също не се установяват контракции. При тези болни хистологично се открива намален брой нервни клетки в интрамуралния плексус на колона.
Мотилитетните нарушения на колона се диагностицират с помощта на:
Рентгеново изследване – освен за изключване на органични заболявания на колона позволява добра преценка на спазъм или дилатация (разширяване). Чрез даване на маркирана храна рентгенологично е възможно да се определи транзиторното време на колона. С помощта на кинерентгенография може да се извърши дефектография и да се проучи актът на дефекация;
Сцинтиграфия на дебелото черво и колона е метод, с който може да се проследи и измери транспортът в дебелото черво. Радиомаркираният материал се дава чрез сонда или в капсули, които се разтварят при попадане в дебелото черво;
Колоноскопия – освен за изключване на органично заболяване може да докаже спазми на дебелото черво;
Манометрията на дебелото черво се използва все още предимно за научни цели. С нейна помощ не е възможно да се постави сигурна диагноза, понеже вариациите в мотилитета на колона са много големи и при хора без клинични оплаквания и заболявания.

Лечение на други уточнени функционални нарушения на червата
Лечението на констипацията (запек) е трудно, упорито и продължително. При голяма част от пациентите е необходимо да се възстанови нарушения дефекационен рефлекс. За целта се използват хранителни и медикаментозни стимулатори. Тежката форма на атония довела до илеус или чревна перфорация налага спешно оперативно лечение.

2.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени функционални нарушения на червата МКБ K59.8

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други уточнени функционални нарушения на червата МКБ K59.8

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Други уточнени функционални нарушения на червата МКБ K59.8

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия