Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други функционални чревни нарушения Функционално нарушение на червата, неуточнено

Функционално нарушение на червата, неуточнено МКБ K59.9

Функционално нарушение на червата, неуточнено МКБ K59.9 - изображение

Функционалните нарушения на червата включват различни нарушения в мотилитета на тънкото и дебелото черво и са най-честите заболявания на гастроинтестиналния тракт.

Причина за функционално нарушение на червата, неуточнено е нарушена моторна нервна регулация, без да има структурни промени по червата. Те се смятат за безопасни в медицинската практика, тъй като няма органично увреждане и не ограничават продължителността на живота. Те обаче в известна степен пречат на извършването на ежедневната дейност на пациента.
Мотилитетът на тънкото черво се изследва трудно поради особеното му анатомично разположение. Доскоро мотилитетните нарушения на тънкото черво се изследваха изключително рентгенологично.

Най-честата група мотилитетни нарушения на тънкото черво са запек и функционална диария.
Мотилитетът на дебелото черво е по-комплексен и вариабилен в сравнение с този на стомаха и тънкото черво. Перисталтичните контракции в стомаха и тънкото черво пропагират дистално, докато контракциите на дебелото черво са принципно различни. В дебелото черво се различават два типа контракции – хаустрални и мас – контракции.

Клинична картина на функционално нарушение на червата, неуточнено
Основните клинични симптоми при нарушен мотилитет на дебелото черво са коремна болката или дискомфорт, запек или диария, бързо засищане, гадене, подуване на корема, функционална диспепсия. Функционалната коремна болка е продължителна и често повтаряща се, може да бъде локализирана или дифузна. Функционално подуване на корема е нарушение, което болните описват като чувство за пълнота или подуване на корема. За запек може да се говори при по-малко от една дефекация на три дена. Обратно на него диарията са чести, кашави и воднисти изхождания.
При упорити оплаквания, е необходимо първо да се изключи органично заболяване и след това да се обясни на пациента естеството на заболяването. Не съществуват специфични критерии от изследването на мотилитета на дебелото черво за потвърждение на диагнозата.

Диагноза на функционално нарушение на червата, неуточнено
Мотилитетните нарушения на дебелото черво се проучват с няколко диагностични метода – рентгеново изследване, сцинтиграфия на дебелото черво и колоноскопия.
Напоследък се въведоха методиките за изследване на транзиторното време на тънкото черво с помощта на дихателен водороден тест или сцинтиграфия. С помощта на манометрия може да се изследват движенията в различни отдели на тънкото черво. Все пак те се използват много рядко в практиката и резултатите от изследването не са толкова убедителни. Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и след изключване на органично заболяване чрез колоноскопия и рентгенови методи.

Лечение на функционално нарушение на червата, неуточнено
Различните варианти на лечение са диетични, медицински и психотерапевтични. Медикаментозното и диетично лечение зависи от симптоматиката. При упорит запек се прилага диета богата на фибри и лаксативни средства. При продължителна диария се приемат антидиарични лекарства. Спазмолитиците имат добър ефект върху продължителна и силна болка.

3.1, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия