Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други функционални чревни нарушения Функционална диария

Функционална диария МКБ K59.1

Функционална диария МКБ K59.1 - изображение

Чести изхождания на редки, воднисти изпражнения над три пъти на ден, без да има органична причина за това е функционална диария. Тя обикновено е хронична и може да продължи месеци и години.
Функционалната диария възниква като част от синдрома на раздразненото черво и като изолиран симптом - функционална (безболезнена) диария.

При функционалната диария преобладават предимно многократни редки, кашави изхождания, за разлика от синдрома на раздразненото черво, където водеща е коремната болка и дискомфорта.

Причините и патогенетичните механизми за функционалната диария са неизяснени. Един от основните механизми е усилена чревна перисталтика. Като усложняващи фактори на диаричния синдром се навеждат бактериален свръхрастеж в тънките черва, психологични фактори (стрес и тревожност), както и диетични фактори.

Клинична картина на функционална диария
Единствения симптом е самата диария. Продължителната диария впоследствие може да доведе до дехидратация и нарушение във водно - солевата обмяна. Болния се чувства болния чувства отпадналост, замаяност, раздразнителност, има сух език и сухи устни.

Диагноза на функционална диария
Диагнозата е предимно по метода на изключване. Трябва задължително да се елиминират потенционали органични причини, които могат да доведат до диария. В диференциална диагноза могат да се вземат предвид инфекции (вирусни, бактериални, микотични, паразитни), нарушение в диетата, лекарствено индуцирана диария, болест на Крон, хроничен улцерозен колит и други заболявания на червата.
Диагностичните критерии за функционална диария включват персистиране най-малко три месеца:
- Неоформени (кашави или воднисти) изхождания;
- Повече от три пъти на ден;
- Без коремна болка.
Ендоскопско изследване показва нормална морфология на лигавицата на червата, без патологични изменения.

Лечение на функционална диария
Въпреки че причината на функционалната диария не е изяснена, промяната в диетата може да помогне за подобряване на симптомите. Препоръчва се избягване на кофеин, алкохол, изкуствени подсладители. Ако промяната в диетата не даде резултати изписват се антидиарични медикаменти. Тъй като дълготраен прием на антидиарични медикаменти може да доведе до запек, те трябва да бъдат използвани за кратък период от време и под лекарско наблюдение.

3.5, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Функционална диария МКБ K59.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Функционална диария МКБ K59.1

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Функционална диария МКБ K59.1

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия