Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други функционални чревни нарушения Неврогенни черва, некласифицирани другаде

Неврогенни черва, некласифицирани другаде МКБ K59.2

Неврогенни черва, некласифицирани другаде МКБ K59.2 - изображение

Неврогенни черва, некласифицирани другаде представлява състояние на нарушена двигателна функция на червата. Нарушенията на двигателната функция на червата могат да бъдат в две посоки – усилена и отслабена моторика. При усилена моторика червата се изпразват бързо, т.е. развиват се диарии, а при забавена – запек. Пациенти със заболяване или нараняване на централната нервна система често имат фекална инконтиненция или запек наричана също неврогенна дисфункция на червата - неврогенни черва, некласифицирани другаде.

Усилване на чревната моторика се наблюдава при възпалителни процеси в тънките или дебелите черва под влияние на механични или химични дразнители от лошо смляната храна, при ферментативни и гнилостни процеси в стомашно-чревния тракт, при нарушена нервна и хуморална регулация. Причините за неврогенни черва са заболявания извън храносмилателната система – например Адисонова болест, неврози, психози, захарен диабет. Механизмът на усилената перисталтика е рефлексен. Повишена е възбудимостта на нервните рецептори в чревната стена и на центъра на вагуса. Когато чрез усилената моторна функция на червата се отделят токсични продукти на организма, тя има защитна роля. При продължителни и обилни диарии се нарушава сериозно всмукването на хранителните вещества, губят се вода и електролити, настъпва дехидратация (обезводняване) на организма (особено тежка при малки деца) и нарушения в алкално киселинното равновесие. Фекалната инконтиненция (невъзможност за задържане на фекалии) при болни със захарен диабет е като резултата от необратимо увреждане на автономната нервна система и нарушена сетивна функция на ректума. Може да се появи и моторна и сетивна дисфункция.

Намалената чревна моторика при неврогенни черва, некласифицирани другаде забавя придвижването на чревното съдържимо. Дължи се на функционални промени в червата, а причините са извън храносмилателния тракт. Често срещани причини за неврогенна дисфункция на червата са увреждане на гръбначния мозък, амиотрофична латерална склероза, спина бифида, миеломенингоцеле, множествена склероза, болест на Паркинсон, инсулт и др. Перисталтиката е физиологичният механизъм, която придвижва фекалиите към ректума. Разтягането на амула ректи от фекалиите, чрез специални нервни рецептори изпраща сигнали до мозъка и така се стимулира, позива за дефекация. Нарушението на тези нервни пътища, било на ниво мозък или гръбначен стълб води до задръжка на фекалии.

Клинична картина на неврогенни черва, некласифицирани другаде

  • Болка в корема;
  • Подуване на корема;
  • Ранно засищане;
  • Загуба на волев контрол над дефекация - фекална инконтиненция;
  • Затруднена евакуация на фекалии, запек, задръжка на фекалии;
  • Много често има придружаващи симптоми от странна на неврогенен пикочен мехур;
  • Много често има придружаващи симптоми от увреждане на гръбначния мозък.

Диагноза на неврогенни черва, некласифицирани другаде
Физикални преглед включва физикален преглед на корема и ректално туширане за оценка на аналния сфинктер и неврологичен преглед за оценка на увреждане на нервите.
Мотилитетът на червата се изследва трудно поради особеното му анатомично разположение. Доскоро мотилитетните нарушения на тънкото черво се изследваха рентгенологично. Напоследък се въведоха методиките за изследване на транзиторното време на червата с помощта на дихателен водороден тест или сцинтиграфия. С помощта на манометрия може да се изследват движенията в различни отдели на червата.

Лечение на неврогенни черва, некласифицирани другаде
Лечението на това състояние е консервативно.
При констипацията поведението е включване на много фибри в диетата, прием на течности, поставяне на ректални симулативни свещички, клизми, прием на лаксативни средства. Пациентите с невъзможност за задържане на фекалиите трябва да се стремят към по-твърди изпражнения.

2.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия