Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на бъбреците Функционална анатомия на бъбреците Юкстагломеруларен апарат

Юкстагломеруларен апарат

Юкстагломеруларен апарат - изображение

Юкстагломеруларният апарат представлява структура, която е разположена в съдовия полюс на бъбречното телце, където между аферентната и еферентната артериола се вмъква част от кортикалната възходяща част на бримката на Хенле. Юкстагломеруларният апарат е изграден от три типа клетки:

юкстагломеруларен апарат

  1. грануларни клетки - те са модифицирани гладкомускулни клетки на стената на аферентната артериола. Те могат да секретират ренин в интерстициалното пространство.
  2. мезангиалните клетки - те са разположени в интерстициалното пространство. В устройството си те наподобяват гломерулните мезангиални клетки, но са извън капсулата на Бауман.
  3. модифицирани тубулни епителни клетки от дебелата възходяща част на бримката на Хенле - тези епителни клетки са по-високи, богати на органели и с големи ядра. Те са по-тъмни, поради което тази част от епитела на каналчето се нарича "плътно петно" (макула денза, macula densa). Тези клетки имат способността да отчитат концентрацията на хлорни и натриеви йони в тубулната течност, която е достигнала до края на дебелата възходяща част на бримката на Хенле.

Юкстагломеруларният апарат има важно значение за регулацията на гломерулната филтрация и секрецията на ренин. Ренинът, от своя страна, има съществено значение за регулацията на бъбречната функция и поддържането на артериалното налягане.

4.0, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Nephron

https://www.britannica.com/science/nephron

http://www.interactive-biology.com/3732/nephron-the-functioning-unit-of-the-kidney/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияИсторияОбразованиеЛайфстайлКлинични пътекиСнимкиЗдравни съветиХранене при...ВидеоЛюбопитноНовиниДиетиПатологияИзследванияНаучни публикацииАлт. медицинаОрганизацииЛеченияСпециалистиЗаведенияНормативни актовеБотаника