Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на нервната система Вегетативни функции на нервната система Парасимпатиков дял на вегетативната нервна система

Парасимпатиков дял на вегетативната нервна система

Парасимпатиков дял на вегетативната нервна система - изображение

Парасимпатиковият дял в един от двата дяла на ВНС, като другия е симпатиковият. Основната функция на парасимпатикуса е да подготви тялото за състояние на „Почивка и храносмилане“.

Структура на парасимпатиковия дял на ВНС

парасимпатиков дял на ВНСПарасимпатиковият дял на ВНС се нарича още краниосакрален, защото преганглийните неврони започват от мозъка и от сакралните (кръсцовите) сегменти на гръбначния мозък. Преганглийните неврони започват от моста и от продълговатия мозък и от сегментите S2-S4 на гръбначния мозък. Невроните, които започват от продълговатия мозък и моста, напускат централната нервна система по хода на III, VII, IX и X черепномозъчен нерв, а тези, които започват от гръбначния мозък, напускат ЦНС по хода на 2 и 3 сакрални гръбначно-мозъчни нерви и понякога по хода на 1 и 4 сакрални нерви. Около 75% от всички парасимпатикови влакна са разположение в блуждаещия нерв – n. vagus. Те инервират сърцето, бронхите, кръвосните съдове в белите дробове, хранопровода, стомаха, тънките черва, възходящото и напречното ободно черво, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса и горната част на уретерите. Парасимпатиковите влакна на III черепномозъчен нерв (n. oculomotorius) инервират сфинктерния мускул на зеницата и цилиарния мускул на окото, на VII черепномозъчен нерв (n. facialis) - слъзните и носните жлези, субмандибуларните и подезичните слюнчени жлези и жлезите в устната кухина и гълтача, на IX черепномозъчен нерв (n. glossopharyngeus) - паротидната жлеза. Парасимпатиковите влакна в сакралната област от сегментите S2-S4 на гръбначния мозък се придвижват по n. pelvicus и инервират низходящото ободно черво, ректума, пикочния мехур, долната част на уретерите и външните полови органи.

Както се вижда от по горе изложеното парасимпатиковия дял на ВНС инервира само вътрешни органи. Той не изпраща влакна към ефектори към повърхността на тялото, като потни жлези, кожни кръвоносни съдове, пиелоеректорни мускули.

След като напуснат ЦНС преганглийните влакна изминават целия път до органа, без да се прекъснат. В стената на ефекторния орган се намират постганглийните неврони. В парасимпатиковия дял, преганглийните неврони окончават върху малък брой постганглийни (2-7). Този дял се характеризира с относителна селективност.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Parasympathetic_nervous_system

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0025459/

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Parasympathetic_nervous_system

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияКлинични пътекиДиетиИсторияСпециалистиЗдравни съветиХранене при...ПатологияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаНормативни актовеНовиниСпортОрганизацииИзследванияСнимкиТестовеЛеченияЗаведения