Начало Медицинска енциклопедия Лечения Диета с високо съдържание на сол Лечение с храни и хранителни добавки

Диета с високо съдържание на сол

Диета с високо съдържание на сол - изображение

Готварската сол съдържа в състава си натрий - микроелемент, който е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Той участва в поддържането на кръвния обем, контролира кръвното налягане, нервните импулси, работата на мускулите, активността на някои храносмилателни ензими.

Диета с високо съдържание на сол е такъв режим на хранене, при които се консумира повече готварска сол. Тя е препоръчителна за хора с ниски стойности на кръвното налягане.

Твърде ниското кръвно налягане може да причини силно главоболие, умора, слабост, световъртеж и дори загуба на съзнание. Когато пациентът усети тези симптоми, е препоръчително да приеме чаша солен айрян. Това значително може да подобри състоянието му. Освен това, лекарите препоръчват да се увеличи двигателната дейност, за да може да се подобри кръвотока и към другите части на тялото.

Натрият е изключително ценен за поддържане на калиево-натриевия баланс в организма. Но важна особеност е, че наличието на твърде много натрий, води до намаляване на калия. А от това следва, че прекомерната употреба на готварска сол, от своя страна също е вредна за организма.

Диетата с високо съдържание на сол значително увеличава рисковете от инфаркт и инсулт. Затормозява се работата на мозъка, сърцето, бъбреците, черния дроб и храносмилателната система.

Редовната консумация на твърде много натрий може да доведе до развитие на следните заболявания:

  • диабет,

 

  • исхемична болест на сърцето,

 

  • атеросклероза,

 

  • остеопороза,

 

  • деменция,

 

 • рак на стомаха.

Установена е връзка с образуването на:

  • камъни в бъбреците,

 

  • язва на стомаха,

 

 • отоци на крайниците.

Диетата с високо съдържание на сол води до задържане на течности в организма и повишаване на кортизола - т. нар. хормон на стреса, а това е свързано с повишено натрупване на мазнини и затлъстяване.

Препоръчителното количество натрий за деня, за възрастен организъм е около 2-2,4 грама, които се съдържат в около една четвърт чаена лъжичка готварска сол. Реално ние приемаме средно около 5-6 супени лъжици сол всеки ден, с което значително превишаваме това количество (над 20 пъти).

За децата, допустимото количество готварска сол в храната, зависи от възрастта и възлиза на:

 • 1000-1500mg за деца на възраст 2-3 години;
 • 1200-1900mg за деца 4-8 години на възраст;
 • 1500-2200mg за деца на възраст 9-13 години;
 • 1500-2300mg за деца на възраст 14-18 години.

Имайте предвид, че децата могат да развият силно влечение към солените храни. Затова е важно да не добавяте допълнително сол, когато приготвяте храна за детето си или когато то за първи път опитва нещо ново.

Важно е да се знае, че всяка храна съдържа по-малко или повече натрий, дори без да е допълнително овкусена. Освен това, не е задължително една храна да има солен вкус, за да е с високо съдържание на натрий.

За да приложите правилно вашата диета с високо съдържание на сол, трябва да намалите не само допълнителния прием на сол, но и приемът на продуктите с високо съдържание на натрий.

Проверявайте количеството натрий върху етикетите на храните и се замислете, когато си купувате нещо с над 100 мг на порция.

Солта може да бъде открита в много преработени храни, като шунка, бекон, колбаси, бульони, консерви, кисели краставички, туршии, хляб, готови сосове, пици и сандвичи. Опитайте се да ядете предимно плодове, зеленчуци и прясно месо. Избягвайте да се храните навън и предпочитайте предимно домашно приготвените храни.

Експертите споделят, че приложението на закони за ограничаване съдържанието на сол в готовите ястия, ще бъде 20 пъти по-ефективно за подобряване на здравето, отколкото предлагането на диетични съвети. Такъв закон няма как да бъде приет, затова всичко зависи от нас или инче казано - здравето ни е в нашите ръце.

За повече информация и съвети, прочетете:

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Диета с високо съдържание на сол

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиРецептиНормативни актовеСъставкиСпортВидеоХранене при...Е-тата в хранитеЛайфстайлДиетиОрганизацииБотаникаПроизводителиСнимкиНовиниИсторияТестовеПатологияФизиологияНаправления в медицинатаИзследванияПсихологияАнкетиЗаведенияИнтервютаКалкулаториСоциални грижиСтатистически проучванияОбразованиеОткритияКлинични пътеки