Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на органите на кръвообращението Други и неуточнени болести на органите на кръвообращението Хипотония Ортостатична хипотония

Ортостатична хипотония МКБ I95.1

Ортостатична хипотония МКБ I95.1 - изображение

Пониженото артериално кръвно налягане се нарича артериална хипотония. При ортостатичната хипотония се наблюдава ниско кръвно налягане при изправяне на тялото от легнало положение. Нормално при рязко изправяне организмът реагира с повишаване на периферното съдово съпротивление - повишава се тонусът на артериолите и сърдечният дебит, благодарение на рецептори в съдовата система, чувствителни към промяна на налягането - барорецептори. По този начин се повишава сърдечната честота и нараства обема на изтласканата кръв от сърцето и кръвното налягане остава постоянно. При нарушаване на този механизъм за запазване на постоянните стойности на артериалното кръвно налягане и под действието на гравитационните сили, налягането се понижава.

Ортостатичната хипотония е обединено състояние, при което артериалното налягане рязко се снижава при изправяне, задържа се ниско няколко минути, след което при лягане се възстановява до нормални стойности. При такива пациенти, най-често деца, се установява нарушение в нервната регулация на сърдечната дейност и съдовия тонус. В зависимост от това дали е засегната нервната система, ортостатичната хипотония бива:

- първична;
-

вторична с и без засягане на нервната система.

Честотата на артериалната хипотония варира в различни възрастови периоди. Средно в детска възраст е около 1-3 %. По-често артериалната хипотония се среща при женския пол. В някои случаи при децата не се наблюдават никакви отклонения, освен ниското артериално налягане. В този случай се касае за първична артериална хипотония. В други случаи артериалната хипотония или ниското кръвно налягане е само симптом на друго заболяване. Тя се среща при сърдечни и белодробни заболявания, инфекции, интоксикации, анемии и др.

Причини за развитие на ортостатичната хипотония могат да бъдат дехидратация на организма - понижен прием на течности, повишено количество на урината, обилно изпотяване, обилно повръщане или диарии и други; декомпенсиран захарен диабет, безвкусен диабет, остра кръвозагуба, прием на диуретици, анемия и други. Много фактори също повлияват ортостатичната хипотония. Такива са генетични фактори, фактори на средата - отрицателни емоции, остър глад, хронично недохранване; хронични инфекции и интоксикации.

Клиничната картина на артериалната хипотония е разнообразна. Някои пациенти се адаптират към ниските стойности на артериалното налягане и при тях заболяването протича безсимптомно и се открива случайно при измерване на кръвното налягане. В други случаи се наблюдават симптомите главоболие, сутрешна астения, световъртеж и притъмняване пред очите, лесна умора, слабост, емоционална лабилност, повишена раздразнителност. При рязко спадане на артериалното налягане се развива хипотонична криза със симптоми като главоболие, световъртеж, изпотяване, тремор, студени крайници, прималяване и слабост. Тези кризи се провокират обикновено от продължителен престой в топли и задушни помещения. Понякога се съпровождат с припадък - колабиране. Установява се лабилен пулс и забавен сърдечен ритъм. При измерване на кръвното то е ниско.

Диагноза на заболяването ортостатична хипотония се поставя въз основа на данните от анамнезата, физикалния и инструментален преглед. Физикалният преглед показва - понижение на пулса и сърдечната честота, бледа и изпотена студена кожа и понижено артериално кръвно налягане. Инструменталните методи на изследване са ЕКГ, ехокардиография, рентгенография.

Лечението на ортостатичната хипотония е преди всичко немедикаментозно и цели укрепване на организма. То включва добър хранителен режим с много течности, витамини и тонизиращи средства - чай, кола, спортни занимания. Медикаментозните средства се използват само при наличие на силни оплаквания.

3.3, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ортостатична хипотония МКБ I95.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ортостатична хипотония МКБ I95.1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия