Начало Медицинска енциклопедия Лечения Постурален дренаж

Постурален дренаж

Постурален дренаж - изображение

Постурален дренаж представлява рехабилитационен метод за лечение на:

  • бронхиектазии,
  • кистична фиброза на белия дроб,
  • други възпалителни заболявания на белия дроб.

Пациентът се поставя да лежи в специално избрана подходяща позиция в зависимост от обхванатите от процеса лобове на белия дроб.

При всички позиции се спазва едно основно правило - трахеята на пациента трябва да е разположена по ниско от мястото, което ще бъде подложено на дренаж.

При постуралния дренаж се използва естественото земно притегляне, което води до втечняване на секрета в белия дроб и до по-лесното му елиминиране.

Много често за да се усили ефективността на постуралния дренаж в определената позиция върху засегнатото място се упражнява умерен натиск или потупване, чиято основна цел е втечняване на секрета за по-лесното му елиминиране. За дренирането на всеки лоб от белия дроб има специални позиции за максимална ефективност.

При лечението на белодробните заболявания се използват също бронходилататори, които трябва да се приемат преди постуралния дренаж, защото допълнително разширяват въздухоносните пространства и улесняват втечняването на секрета.

Антибиотиците трябва да бъдат приемани след процедурата, защото се увеличава тяхната ефективност след като част от жилавия мукозен секрет е отстранен при постуралния дренаж.

3.6, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Постурален дренаж

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПатологияЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаХранене при...СпортЛеченияЗдравни съветиФизиологияНовиниИзследванияСпециалистиЛайфстайлОрганизацииЗаведенияИсторияАлт. медицинаМикробиологияЗаболявания (МКБ)Психология