Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Други тубулоинтерстициални болести на бъбреците Бъбречен и перинефрален абсцес

Бъбречен и перинефрален абсцес МКБ N15.1

Бъбречен и перинефрален абсцес МКБ N15.1 - изображение

Ограничената кухина, изпълнена с гной, разположена в паренхима на бъбрека или покрай него, се нарича бъбречен и перинефрален абсцес.

Абсцесът обикновено се явява усложнение на остър пиелонефрит.

Инфекциозните причинители са главно грам - негативни бактерии, достигнали до бъбреците по асцендентен (от замърсена уретра), кръвен или лимфен път, или по съседство (например от инфекция на червата).

Рискови фактори за развитието на бъбречен и перинефрален абсцес са например следните заболявания:

  • захарен диабет;
  • вродени малформации на урогениталната система;
  • везикоуретерален рефлукс;
  • нефролитиаза (камъни в бъбреците);
  • прием на имуносупресори;
  • травма;
  • наличие на гнойно огнище в организма и други.

Заболяването протича с оплаквания от висока температура, втрисания, повтарящи се неколкократно дневно, силна обща отпадналост.

Пациентите съобщават за силна болка в кръста, най-често постоянна, понякога коликообразна. При напреднали случаи се забелязва несиметричност на двете лумбални области, кожата е опъната и зачервена, топла, може да има гнойни фистули.

При навеждане болката се засилва. Според разположението на гнойната колекция може да се наблюдават перитонеално дразнене, смущение в подвижността на диафрагмата или развитие на остра бъбречна недостатъчност.

Лабораторните резултати показват левкоцитоза, ускорена СУЕ, високи стойности на С-реактивния протеин и други белези за възпалителен процес.

В урината обикновено се откриват завишени левкоцити, понякога и еритроцити. Чрез микробиологично изследване на урината (урокултура) или кръвта (хемокултура) се изолира конкретния причинител.

Диагнозата бъбречен и перинефрален абсцес се поставя въз основа данните от анамнезата, клиничната картина, лабораторните и микробиологичните резултати, както и посредством ехографията, екскреторната урография и компютърната томография. Образните изследвания показват добре ограничена кухина, изпълнена с течност.

Основен принцип на лечение на абсцеса е дренаж на гнойта, като задължително трябва да се дренира и първичното огнище в бъбрека.

Дренажът се осъществява перкутанно или чрез лумботомия. Оперативното лечение се провежда на фона на масивна антибиотична терапия и реанимационни мероприятия.

3.2, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Бъбречен и перинефрален абсцес МКБ N15.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Бъбречен и перинефрален абсцес МКБ N15.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия