Начало Медицинска енциклопедия Лечения 7 важни витамини при бременност Лечение с храни и хранителни добавки

7 важни витамини при бременност

7 важни витамини при бременност - изображение

Бременността е важен период за всяка жена, през който настъпват редица физиологични промени в организма и нуждата от редица микронутриенти нараства.

Витамините са необходими за правилното функциониране на множество системи и метаболитни процеси, като при техния дефицит настъпват различни увреждания.

Набавяне на витамините с хранатаПравилният хранителен режим обикновено е достатъчен за набавяне на повишените нужди от съответните субстанции.

Ежедневната консумация на сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти, ядки, зърнени храни и месо осигурява всички необходими витамини и минерали, като балансира повишените нужди на организма на бременната жена.

Редица състояния водят до значително завишени нужди от съответните субстанции, които не могат да се набавят само от хранителните продукти. Такива състояния са:

  • многоплодна бременност
  • тютюнопушене по време на бременността
  • системна консумация на алкохол
  • заболявания на храносмилателната система, водещи до малабсорбция на хранителните вещества
  • хиповитаминоза преди забременяването
  • жените, спазващи строги диети, както и вегетарианките

При дефицит на някои от витамините и микроелементите преди забременяване е възможно тежко протичане на бременността и развитие на усложнения, повишен риск от токсикози.

Недостигът на витамини по време на самата бременност от своя страна крие рискове предимно за плода, като е възможно развитие на различни по тежест увреждания, вариращи от тежки малформации до леки метаболитни аномалии.

Оптималният прием на необходимите субстанции повишава защитните сили на жената, осигурява нормално развитие на плода и допринася за бързото възстановяване след раждане.

Често следродилната депресия, която се развива при някои жени, се дължи именно на определен витаминен дефицит.

С най-високо значение са следните 7 важни витамини при бременност:

Прием на фолиева киселинаПредставлява водноразтворим витамин от група В (витамин В9) и е ключов ензим и кофактор в осъществяването на редица процеси, свързани с правилния растеж и развитие на плода.

Има значение в правилното изграждане на скелета на плода, кръвотворната система, като същевременно предпазва от развитие на спонтанен аборт и преждевременно раждане.

При бременната жена дефицитът на фолиева киселина води до отпадналост, раздразнителност, депресивни епизоди, изразен косопад, отслабване на паметта.

Приемът на фолиева киселина се препоръчва да започне поне един месец преди забременяването и да продължи до края на първия триместър.

Първият месец от бременността е ключов за развитието на плода и при дефицит на фолиева киселина съществува повишен риск от развитие на аномалии в изграждането на невралната тръба, проявяващи се клинично най-често като spina bifida.

Препоръчителният дневен прием на витамин В9 е 400 микрограма. Богати на витамин В9 хранителни продукти са спанак, броколи, карфиол, цвекло, ядки, бобови култури, зърнени храни и макарони, портокали.

Прием на витамин DПредставлява мастноразтворим витамин, за чието оптимално усвояване голямо значение имат слънчевите ултравиолетови лъчи.

Той е от голямо значение за правилното изграждане на опорно-двигателния апарат и зъбните зародиши на плода.

Играе ключова роля във фосфорната и калциевата обмяна, минерализацията на костите и дентицията.

Предпазва от развитие на различни скелетни малформации, изтъняване на костите, нарушения в изграждането на зъбите. Дефицитът му значително повишава риска от развитие на рахит.

Употребата му по време на бременността намалява риска от ранна прееклампсия и раждане на бебе с ниско тегло, също така предпазва жената от развитие на гестационен диабет, тъй като значително подобрява секрецията на инсулин от клетките на панкреаса.

Дневните нужди при бременната жена варират между 400 и 600 международни единици (IU, International Units), като е необходимо достатъчно излагане на слънчева светлина.

Подобно на витамин D принадлежи към мастноразтворимите витамини. Отличава се с висока антиоксидантна активност, участва в синтезата на редица хормони и важни метаболити.

Оптималният прием по време на бременността осигурява правилно изграждане на структурите на плода, кръвотворната система и мускулния апарат. Предпзва от развитие на прееклампсия и хипертония, свързана с бременността.

Необходимата дневна доза е в рамките на 10 микрограма, като е важно да не се приема повече от препоръчителната доза, тъй като пренасищането на организма с този витамин може да доведе до сърдечно-съдови увреждания при плода.

Прием на витамин СНарича се още аскорбинова киселина и представлява водноразтворим витамин, участващ в нормалния растеж, развитие и възстановяване на тъканите.

Има антиоксидантни и имуностимулиращи свойства, като значително повишава устойчивостта на организма спрямо действието на различни патогени.

Участва във формирането на колагена, някои хормони, карнитина, различни аминокиселини и невротрансмитери, участва в оптималното усвояване на желязото, поддържа зъбния емайл и ставния хрущял.

По време на бременността плодът извлича необходимите количества витамин С за своето развитие, което може да резултира в хиповитаминоза при бременната.

Необходимите дневни дози при бременните варират между 80 и 85 милиграма. Богати на този антиоксидант са цитрусовите плодове, някои зеленчуци и бобови растения, като хиповитаминоза се развива по-често през зимните месеци и при пушачите.

Водноразтворим витамин, представител на група В (витамин В1), който играе ключова роля в нормалното функциониране на централната нервна система и черния дроб, енергийния баланс, поддържането на очите, косата и кожата.

Дефицитът му по време на бременност води до повишена уморяемост, депресия, силно главоболие, световъртеж, стомашен дискомфорт, гадене.

Оптималната дневна доза е около 1,4 милиграма, като богати на тиамин са предимно зърнените храни, бобови култури, макаронени изделия, яйца, ядки.

Прием на витамини от група ВПредставлява витамин В2, който е изключително ценен за правилното усвояване на протеините, въглехидратите и мазнините.

Участва в кислородното усвояване, поддържането на храносмилателната система, очите, кожата и лигавиците.

Недостигът му може да доведе до затруднения в развитието на редица системи в плода и прееклампсия при майката. Необходимата дневна доза е приблизително 1,4 милиграма.

Всъщност това е витамин В6, който участва като коензим в множество ензимни реакции, обмяната на аминокиселините, синтезата на невротрансмитери, както и в глюконеогенезата. Подпомага правилното изграждане на червените кръвни клетки.

Пиридоксин се използва ефективно за лечение на сутрешното гадене и повръщане, като прилаган в референтните дози (1,9 милиграма) е напълно безопасен за плода.

Хранителни продукти, особено богати на витамин В6, са пъпеши, банани, спанак, броколи, овес, трици, фъстъци.

Употребата на мултивитамини при бременност крие риск от прием на по-високи дози от необходимите от някои от субстанциите, в зависимост от хранителния режим на жената.

Придържайте се към набавянето на тези 7 важни витамини при бременност от природни източници. При някои жени добавките могат да предизвикат гадене, повръщане и общо неразположение.

При избора на продукт се консултирайте с Вашия лекар.

Още по темата:

5.0, 14 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО 7 важни витамини при бременност

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИсторияСнимкиЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиСпортСъставкиЕ-тата в хранитеНовиниХранене при...ПсихологияИзследванияЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлБотаникаПатологияАлт. медицинаНаучни публикацииКлинични пътекиВидеоСоциални грижиЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиИнтервюта