Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Екстрапирамидни и други двигателни нарушения Дистония Дистония, предизвикана от лекарствени средства

Дистония, предизвикана от лекарствени средства МКБ G24.0

Дистония, предизвикана от лекарствени средства МКБ G24.0 - изображение

Дистония, предизвикана от лекарствени средства е състояние на нарушен мускулен тонус, в резултат на нежелан ефект от употребата на някои медикаменти.

Заболяването се характеризира с късно начало. Необходим е определен период от време за поява на симптомите - средно около месец, но може да се появят още в началото на терапията с даден медикамент. Засегнати са обикновено възрастни, хронично болни пациенти.

Етиологията включва широк списък от рискови медикаменти като невролептици - Дроперидол, Халоперидол, допаминови агонисти, антиеметици – Метоклопрамид, антихистамини, антидепресанти. Реакцията е обикновено дозозависима. Предполага се и определена генетична предиспозиция.

Патофизиологично състоянието се представя с лекарствено-индуцирана промяна на допаминергично-холинергичния баланс в нигростриатума.

Клиниката на лекарствено индуцираната дистония се характеризира с орофациална дискинезия - неволеви бързи движения на мускулите на лицето, езика, устните, бързи очни мигания, гримасничене, движения наподобяващи дъвчене, изплезване на езика, трудности при говора, бързи неволеви хореоформени и атетозни движения на крайниците и торса, може да има затруднено дишане, блефароспазъм, тризмус на устата. Симптомите обикновено изчезват при опит за волево движение на засегнатата част и се увеличават при стрес. Често се наблюдава акатизия - вътрешно безпокойство и неспособност на пациента да остане неподвижен. За разлика от други двигателни нарушения, акатизията може да се диагностицира единствено въз основа на субективните оплаквания на пациента.

Диагнозата се поставя след добре снета анамнеза – търси се настойчиво анамнеза за употреба на рисков медикамент. Необходим е преглед от невролог и психолог. Състоянието често се бърка с психично заболяване, при което се предписват невролептици, засилващи клиниката. При прегледа трябва да се установят всички нарушения на мускулния тонус, наличие на жълтеница, хепатомегалия, коремна болка, които говорят за токсичност на медикамента. Липсата на пръстени на Кайзер Флайшер в роговицата отдиференцират състоянието от болестта на Уилсън. Използват се техники като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, лабораторно изследване на кръв и урина, за отдиференциране от други състояния, тъй като изследванията при пациентите с лекарствено индуцирана дистония обикновено са в нормата.

Диференциална диагноза се прави с болест на Хънтингтън, синдром на Турет, тиреотоксикоза, болест на Уилсън и други.

Лечението на дистония, предизвикана от лекарствени средства включва прекъсване и замяна на използвания рисков медикамент с друг, или намаляване на дозата. Това става само след консултация с лекар, тъй като при някои медикаменти не бива да бъде спиран приема, поради естеството на основното заболяване, а други налагат постепенно намаляване на дозата. Прилага се също симптоматично лечение, което включва добавки като аминокиселини и високи дози витамини.

3.8, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дистония, предизвикана от лекарствени средства МКБ G24.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Дистония, предизвикана от лекарствени средства МКБ G24.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО