Начало Медицинска енциклопедия Лечения Добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки Лечение с храни и хранителни добавки

Добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки

Добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки - изображение

Заболяванията на сърдечно-съдовата система са едни от най-честите в клиничната практика, като са и основна причина за назначаване на лекарствена терапия, влошаване на качеството на живот и намаляване на продължителността на живота.

В световен мащаб сърдечните заболявания се нареждат на челно място като причина за своевременна смърт.

Нарастващата честота на болестите на сърцето (високо кръвно налягане, аритмия, сърдечна недостатъчност, атеросклероза, исхемична болест на сърцето) се дължи на съвременния начин на живот и навиците на модерния човек, който все по-често неглижира здравословното си състояние, докато не стане твърде късно.

Заседнал начин на живот, сведена до минимум физическа активност, нездравословно хранене, тютюнопушене, редовна консумация на спиртни напитки, неконтролирани подлежащи заболявания, прием на лекарства с и без знанието на лекуващия лекар, стрес, хронична преумора и други са само част от огромния арсенал фактори, виновни за изявата на сърдечните болести.

Рядко предприемаме своевременни мерки, още по-рядко правим нещо, за да се предпазим от изявата на заболяванията или да забавим началото на техния ход. Не е нужно да чакаме първите видими прояви на болестта, за да вземем нещата в свои ръце.

Развитието на медицината и фармацевтичната индустрия води след себе си многобройни ползи по отношение на превенцията на редица болести, включително и тези на сърцето. Познаването на етиологията, патогенезата и основните промени, настъпващи в организма прави възможно противодействието спрямо развитието им с помощта на подходящ набор от хранителни добавки.

Добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки са ефективен, безопасен и лесен за изпълнение начин да се предпазим от ранната поява и белези на сърдечните заболявания.

Необходимост от прием на добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки

Необходимост от прием на добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки

Кой трябва да приема добавки за сърце? Кои пациенти са изложени на най-висок риск от ранна изява на сърдечните заболявания?

Добавките за сърце се предлагат свободно във фармацевтичните мрежи и не ви трябва рецепта, за да се снабдите с тях. Въпреки това не се препоръчва самоцелна употреба, тъй като при всеки пациент се наблюдава въздействие на различен набор от рискови, провокиращи изявата на определено сърдечно заболяване фактори, които трябва да се съобразят при избора на подходяща добавка.

След консултация с лекуващия лекар и при необходимост преглед и определени изследвания, последният по своя преценка ще ви назначи подходящ препарат.

Разликите между отделните добавки се коренят в различния им таргет. Някои от тях въздействат върху нивата на холестерола и оказват влияние предимно по отношение на подобряване на липидния профил (намаляване на вредния холестерол и триглицериди, повишаване на добрия или наричан още HDL холестерол), други заздравяват стените и повишават еластичността на кръвоносните съдове, трети се борят с възпалението и т.н.

Изборът на добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки се съобразява със съответните въздействащи рискови фактори.

Така например необходимост от прием на тези добавки е налице при въздействието на следните фактори:

 • възраст над 40 години: много по-често сърдечните заболявания атакуват след навършването на 40 години
 • фамилна анамнеза за близък родственик с подобен проблем: в случай, че някой от вашите родители е с високо кръвно, шансовете и вие да имате подобен проблем нарастват значително
 • заседнал начин на живот и нездравословно хранене
 • вредни навици (тютюнопушене, прием на алкохол, употреба на наркотични субстанции)
 • продължително лечение с определени лекарства, например кортикостероиди, някои антидепресанти и други
 • данни за наченки на болестта (влошаване на някои лабораторни показатели)
 • подлежащо заболяване, като например захарен диабет, увреждания на щитовидната жлеза, метаболитни нарушения

Наличието на един от гореизброените фактори не бива да ви плаши, но колкото повече от изброените фактори се отнасят до вас, толкова по-голям е рискът от развитие на сърдечно заболяване, съответно необходима е повишена бдителност и адекватна профилактика. В случай, че сте над 40 години, пушач, водещ заседнал начин на живот, често консумиращ предимно вредни храни, с баща хипертоник, шансовете от сърдечно увреждане в следващи няколко години нарастват драстично.

Правилният подбор на витамини, минерали, билки и лечебни растения може да забави процесите на увреждане на сърдечните структури, съответно да забави или в най-добрия случай да предотврати появата на болестта.

Ефективността от приложението на добавки нараства многократно при предприемане на съответните общи мерки и неутрализиране на въздействието на вредните фактори.

Промяната в диетата (пресни плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки, бяло месо, риба), редовните физически упражнения (30 до 60 минути всеки ден), ограничаването на вредните навици и контролът на подлежащите заболявания в комбинация с подходящи хранителни добавки за протекция на сърцето оказват изключително благоприятен ефект.

Най-добрите добавки за сърце: витамини, минерали, билки

Най-добрите добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки

Добавките за сърце се прилагат перорално, обикновено под формата на капсули, таблетки, прах за разтваряне.

Предлагат се като монопрепарати (с една основна активна субстанция) или комбинирани продукти (съдържат комплекс от няколко основни активни субстанции), като в отделните продукти дозата на активните вещества варира.

По тази причина е необходимо индивидуализиране на терапията и съобразяване както на състава, така и на дозите с индивидуалните особености на конкретния пациент.

Съществуват множество дебати по отношение на ефективността на добавките за сърце, като много от препаратите се подлагат на съмнение от специалистите от една страна във връзка с липсата на достатъчно доказателства и от друга страна с ниската регулация и контрол на добавките и подозрения относно истинския им състав.

Някои субстанции са доказали своята ефективност и ефикасност с времето, като се прилагат все по-често за превенция на сърдечните заболявания.

Такива са например:

 • омега-3 мастни киселини: полиненаситените есенциални (незаменими за организма, не се произвеждат от организма) мастни киселини имат голяма роля по отношение на сърдечното здраве. Много специалисти препоръчват употребата на омега-3 мастни киселини пред завишената консумация на риба и морски дарове във връзка с възможните замърсявания на рибните продукти и високото съдържание на живак и други примеси, които имат неблагоприятно, дори токсично при определени дози, влияние върху организма. Редовната употреба на омега-3 мастни киселини се асоциира с намаляване на цялостния риск от сърдечно-съдови заболявания и инциденти, подобряване на имунологичния статус, регулиране на множество хормонални и метаболитни процеси, подобряване на липидния профил (намаление на триглицеридите с до тридесет процента), повлияване благоприятно метаболитния синдром (който с напредване на процеса също може да се окаже рисков фактор за сърдечно увреждане). Липсва стандартизирана доза, като най-често се препоръчва прием на хиляда милиграма дневно (варира между 500 и 1 500 милиграма), а под медицински контрол и при определени показания дозата може да нарасне четирикратно
 • витамини: витамините, които оказват благоприятен ефект върху сърдечното здраве, са предимно представителите с добре изразена антиоксидантна активност, а именно витамин Е, витамин D, витамин К. Необходим е прием в препоръчителните дневни дози, без свръхупотреба (тези витамини са мастноразтворими, което означава, че съществува по-висок риск от предозиране и поява на токсични ефекти). За извличане на оптималния ефект от приема на витамин D се препоръчва осигуряване на 10 до 15 минути ежедневно престой на слънце. Действат по многостранен механизъм, като намаляват риска от натрупване на атеросклеротични плаки, подобряват нивата на холестерола и триглицеридите, намаляват оксидативния стрес (основен причинител на редица заболявания и увреждания). Витамините от група В (В-комплекс) се препоръчват само при доказан дефицит или подозрения за такъв, като особено благоприятен ефект се постига при употребата на ниацин (витамин В3) при влошен липиден профил
 • минерали: липсват категорични данни за кардиопротективния ефект на минералите като цяло, въпреки което употребата в ниски дози на определени елементи оказва благоприятен ефект върху редица показатели и съдейства за комплексното намаляване на сърдечния риск. Такива например са калий, магнезий, хром и други. Минералите подобряват сърдечната дейност, балансират кръвното налягане, намаляват цялостния риск от развитие на атеросклероза, някои от тях показват и противовъзпалителна активност
 • билки: имената на много природни продукти са замесени и считани за кардиопротективни, но за голям процент от тях липсват убедителни научни доказателства, което поставя ефективността им под въпрос. Въпреки това природните средства се използват като допълнително средство и често се включват в комбинираните продукти за постигане на оптимална ефективност и действие. Често използвани натурални средства са куркума (главно нейната основна активна субстанция куркумин), екстракт от гроздови семена, ленено масло, конопено масло, натокиназа (ензим, извлечен и получен от специална японска храна), пикногенол (екстракт от френски морски бор), бамбук, ресвератрол (полифенол, извличан от гроздето), зелен чай, чесън и други

Много продукти се коментират за потенциални кардиопротективни ефекти, но често целта е просто реклама. Посъветвайте се с вашия лекар и/или фармацевт за необходимостта от прием на добавки за сърце, подходящ препарат (монопрепарат или комбиниран продукт), дозата и продължителността на терапевтичния курс. Самоцелната употреба на добавки е високо вероятно да няма желаните ефекти, тъй като е необходимо съобразяване на състава и дозата с вашите конкретни нужди.

Прием на добавки за здраво сърце

Рискове и нежелани ефекти при прием на добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки

Многообразието от хранителни добавки често улеснява пациентите и лекарите при избора на подходяща комбинация, но и много често става причина за затруднения.

Многобройни производители, многобройни субстанции, липса на ефективна регулация и някои други фактори са честа причина за необходимост от изпробване на различни препарати до откриването на най-добрия за конкретния пациент.

Основните рискове при употребата на хранителни добавки за сърце включват:

 • липса на желания ефект: хранителните добавки не подлежат на строга регулация, подобно на лекарствата, което в някои случаи става причина за злоупотреба от страна на производителите и сериозни разлики между написаното на етикета и действително съдържащите се субстанции в препарата
 • наличие на допълнителни съставки, които не са означени на етикета: отново поради липсата на стриктна регулация е възможно наличието на определени субстанции (консерванти, оцветители, ароматизанти, пълнители) в състава на продукта, които за много от хората могат да са напълно безобидни, но при чувствителни или алергични лица могат да доведат до сериозни проблеми
 • нежелани странични ефекти: някои продукти могат да доведат до стомашен дискомфорт, гадене, диария или запек, главоболие, сърцебиене, болка в сърдечната област, промени в кръвното налягане, нарушения на съня и други
 • нежелани лекарствени взаимодействия: съдържащите се в хранителните добавки витамини, минерали, билки могат да взаимодействат с приемани от пациента лекарства, водейки до промяна в тяхната ефективност, риск от токсични прояви и нежелани ефекти

За намаляване на рисковете от изява на нежелани ефекти, усложнения и лекарствени взаимодействия се препоръчва задължителна предварителна консултация с лекуващия лекар и уточняване на всички лекарства, които пациентът приема към момента.

С повишено внимание добавките за сърце се подбират при лица с множество подлежащи заболявания, приемащи различни лекарства, пациенти над 70 години, по време на бременност и кърмене.

Добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки, подбрани правилно в подходяща комбинация и съобразени с индивидуалните нужди, потребности и особености на съответния пациент, са ефективно средство за намаляване на рисковете от ранна поява на сърдечни увреждания (високо кръвно, атеросклероза, сърдечна недостатъчност), като за оптимален ефект се препоръчва и лайфстайл лечение (ограничаване на вредните навици, здравословен начин на живот).

 Рискове и нежелани ефекти при прием на добавки за здраво сърце, алтернативи

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://takecareof.com/articles/guide-to-heart-health
https://www.betternutrition.com/features-dept/supplements-for-heart-health
https://www.nutritionexpress.com/showarticle.aspx?articleid=786
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplements-heart-healthy#1
https://www.menshealth.com/health/g19546527/5-heart-supplements/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/healthy_heart/eat_smart/the-truth-about-heart-vitamins-and-supplements
https://www.prevention.com/health/a20457919/best-and-worst-supplements-for-your-heart/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321954.php
https://www.medicinenet.com/vitamins_and_exercise/article.htm
https://www.healthline.com/health/heart-disease/herbs-supplements

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаФизиологияНовиниЗдравни проблемиЕ-тата в хранитеДиетиСпортХранене при...ИсторияПатологияХрани и ястияСъставкиЛайфстайлСнимкиОрганизацииВидеоКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиТестовеИнтервютаПсихологияПроизводителиОткрития