Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни средства за лечение на мастопатия

Алтернативни средства за лечение на мастопатия

Алтернативни средства за лечение на мастопатия - изображение

Напрежение, болка или бучка в гърдите е една от най-честите причини, поради която жените търсят консултация с гинеколог. Тъй като, болката в гърдите невинаги означава наличие на „бучка” и не всяка бучка е болезнена, някои общи симптоми и условия се включват в понятието мастопатия.

Мастопатията (фиброкистозна болест на гърдата) е общ термин за няколко симптоми и диагнози, включително втвърдяване, чувствителност, промяна в консистенцията  и редица други доброкачествени състояния на гърдите, наблюдавани под микроскоп, рентген или ултразвук. В термина мастопатия може да се включат състояния като млечна дисплазия, хроничен кистозен мастит, индуративна мастопатия, масталгия, бучки в гърдите. Състоянието е често срещано сред жени на възраст между 30 и 50 години, но може да настъпи и в друга възраст.

Гърдите не са мек, гладък и хомогенен орган. Формата, размера и текстурата им показват известни вариации при различните жени. Гръднте тъкани се повлияват от различни фактори като хормонални промени, естествения процес на стареене, кърмене, значими промени в теглото, травматични увреждания и други. По същество, женските гърди са с неравномерна текстура и са изградени от жлези, които секретират, при наличие на подходяща хормонална и екологична стимулация. Освен жлезната тъкан, свързани с нея канали и каналчести системи, в гърдите се съдържат фиброзна съединителна тъкан, мастна тъкан, нерви, кръвоносни и лимфни съдове. И тъй като, количеството на секретите и мастната тъкан се променя непрекъснато, в зависимост от месечния цикъл и физиологично състояние, чувствителността и текстурата на гърдите също подлежи  на вариации.

Каква може да бъде причината за мастопатия?

Физиологични промени в чувствителността и тъканите на гърдите. Някои фиброкистозни условия като чувствителност, уголемяване и/или променливо по големина струпвания или бучки се проявяват точно преди настъпване на менструацията.  През този етап от менструалния цикъл женските хормони „подготвят” гърдите за евентуална бременност, като стимулират клетките да произвеждат мляко и други секрети. Ако не настъпи бременност, тялото абсорбира обратно отделените течности, кръвонапълването отслабва, съответно и дискомфортът също. Тежестта на тези промени варират от месец на месец при една съща жена, а също така и при отделните жени. И, въпреки че, понякога е особено дискомфортно и изтощително, това състояние е нормална реакция на организма към физиологичните хормонални промени.

Подобни ефекти, обаче могат и да настъпят под влияние на екзогенен прием на естроген и естрогенни препарати, като орални контрацептиви или хормонално заместителна терапия при  жени в менопауза . Други лекарства (хормонални и не само), също могат да са отговорни.

Бучки. Наличието на бучки или локални уплътнения на тъканите са едни от най-тревожните категории мастопатии при жените. Характерно за тях е, че ясно се открояват от околната тъкан и обикновено се задържат във времето. Важно е да се знае, че подобни бучки може да са свързани с рак, поради което е необходимо, преди да се предприеме каквото и да е, състоянието да бъде обсъдено с лекар!

Понякога разликата между бучка и нормалните промени в гърдите през различните етапи от месечния цикъл са трудно различими. В тези случаи, установяване на симетрични промени в другата гърда са индикация за нормално състояние.

 

Фиброаденом. Фиброадениоми са доброкачествени тумори, които се формират в тъканите на гърдите, без да засягат млечните канали. Причината за развитието им не е изяснена. Обикновено се усещат като гладко, твърдо образувание с гумоподобна консистенция, което не е свързано с околните тъкани и се движи при допир. Най-често се срещат при момичета на около 20-годишна възраст, но може да възникнат във всяка възраст.

 

 

 

 

 

Кисти. Кистите представляват изпълнени с течност, мехурчета в тъканите на гърдите, които се усещат като кръгли или овални образувания с мека консистенция. Може да се развият, когато жлезните каналчета се запушат със стари клетки или елементи от секретите. По-често се срещат при жени на възраст между 30 и 50 години. Ако не се повтарят често, обикновено не изискват продължително лечение. Понякога, когато са дълбоко разположени, те избутват стегнатата тъкан на гърдата и предизвикват болка или дискомфорт. Често наблюдавано състояние е, кистата да увеличи размера си и болката да се усили преди настъпване на менструацията.

Индуративна мастопатия. Понякога част от гръдната тъкан се усеща по-плътна и напрегната, отколкото останалата част от гърдите. Това може да се дължи на втвърдяване на съединителната тъкан или мастна некроза.

Масталгия. Терминът масталгия се отнася до всяка болка в гърдите, която повлиява качеството на живот на жената. Към масталгията се причислява и физиологичната циклична масталгия свързана с менструалния цикъл. Болка в гърдите, която не е свързана с хормоналните промени се означава като „нециклична болка”. Тя може да се дължи на стара травма, биопсия, остра инфекция и други.
Някои други неракови (доброкачествени) състояния също могат да бъдат причислени към фиброкистозните състояния. Такива са заболявания, които могат да доведат до възпаление на гърдата (мастит), изтечения от зърната на гърдите, разширени млечни канали, брадавици в млечния канал, разрастване на фиброзна тъкан.

Алтернативна терапия на мастопатия

Диета

Храносмилането и елиминирането на ненужните вещества са основни фактори, които имат отношение към хормоналните нарушения. Смята се, че жените които имат по-малко от три изхождания на ден са изложени на по-висок риск от фиброкистозни изменения в гърдите, отколкото тези, които имат най-малко по едно изхождане всеки ден. Това предположение се основава на принципа, че колкото повече време отнема на чревното съдържание да премине през дебелото черво, толкова повече отпадъчни продукти преминават обратно в кръвта.

Наличието на някои полезни бактерии в дебелото черво, като Lactobacillus acidophilus, подобряване на времето за преминаване на чревните токсини през чревния канал, както и подобряване на детоксикацията и екскрецията на естрогените също могат да са от полза в превенията и терапията на мастопатия.

Тъй като мазнините насърчават производството на естроген и  естрогенни продукти, се смята, че нискомаслена диета и елиминиране на млечните продукти спомагат за намаление на възпалението на тъканите на гърдите. Намаляване на съдържанието на мазнини до 15 % от дневния калориен прием, при увеличена консумация на въглехидрати е показано за намаляване на подуването на гърдите и склонността към образуване на възли и бучки.

Връзка между кофеина и мастопатиите. Някои жени са съобщили, че са изпитали облекчение на симптомите, когато са намалили или изключили изцяло кофеина от менюто си. Според рандомизирано проучване, жените елиминирали изцяло кофеина (кафе, чай, кола, шоколад, лекарства) от диетата си в продължение на четири месеца са установили значителни резултати.

Риба. Най-полезни са рибите, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, скумрия и пъстърва. Тези риби се отличават и с богато съдържание на йод, който също може да е фактор в развитието на мастопатия. Консумацията на умерено количество от тези риби може да помогне за предотвратяване на образуването на бучки.

Месо. Консумацията на месо трябва да бъде намалена. Често в някои меса може да се съдържат допълнително количество хормони, а тялото ви не се нуждае от това, особено по време на хормоналните промени, свързани с менструацията.

Зеленчуци. Магданоз, краставици и зеле са сред естествените продукти, които имат естествен диуретичен ефект, а диуретиците са от полза за отделяне на излишните течности от организма и намаляване на подуването на гърдите. Включването на повече зеленчуци в ежедневното меню допринася за естествените прочистващи процеси в организма, без това да повлиява баланса на електролитите и микроелементите като калий, натрий, магнезий.

Пълнозърнести храни. Увеличеният прием на фибри може да подпомогне за контрола на хормоналните колебания при фиброкистозни изменения на гърдите. Препоръчват се пълнозърнест ориз, кафяв ориз, боб и плодове.

Храни като чесън, гъби и лук насърчават снабдяването на клетките с кислород (оксигенация) и подпомагат  лечението.

Намаленият прием на сол също може да облекчи подуването на гърдите, тъй като намалява отока и задръжката на течности в тях.

Йод

Известно, че щитовидната жлеза се нужда е от йод, за да секретира хормона тироксин. Предполага се, че недостигът на йод може да бъде потенциална причина за фиброкистозни изменения в гърдите.  Също така, има доказателства, че ниските нива на заболеваемост от рак на гърдата в Япония имат връзка с високата конусмация на йод-съдържащи храни (морски дарове).

Гърдите имат афинитет към тироидни хормони и йод. Без йод, гръдната тъкан става по-чувствителна към естрогенна стимулация, която от своя страна води до образуване на микрокисти с високо съдържание на калий. Калият пък от своя страна, се смята за дразнител, който води до фиброза. Четири вида йод са проучени при лечение на мастопатия, от които само един е бил истински ефективен за намаляване на болката и намаляване на размера на кистите, без странични ефекти върху щитовидната жлеза . Натриев йодит, калиев йодит и йодиран казеин (caseinated iodine) може да потиснат функцията на щитовидната жлеза при някои индивиди и да причинят хипофункция на щитовидната жлеза. Всички форми облекчават субективните клинични симптоми, но само воден йодин не води до хипотиреоидизъм.

Добавки

Някои от алтернативните методи за терапия се основават на схващането, че фиброкистозните изменения на тъканите на гърдите, както и цикличните болка и подуване на гърдите са свързани с нарушение на чернодробната дейност, поради факта, че черният дроб играе ключова роля в метаболизма на естрогена. Нарушената чернодробна функция може да доведе до значително повишаване на естрогенните нива, което се отразява на текстурата и плътността на тъканите на гърдите. Поради това, за да се осигури адекватен естрогенов метаболизъм, е нужно черният дроб да бъде подпомогнат с помощта на подходящи храни и билки. Хранителни добавки, които могат да подобрят чернодробната функция и по този начин да подобрят метаболизма на естрогена, са метиони и холин.

Витамин А, витамин В, витамин Е и селен също са докладвани като полезни. Витамин Е може да бъде от полза за облекчаване на болката и чувствителността на гърдите, независимо дали са свързани с цикъла или не. Обикновено се препоръчва витамин Е да се приема под формата на D-алфа-токоферол в период поне на два месеца.

Масло от вечерна иглика, ленено масло и рибено масло могат да бъдат ефективни за облекчаване на болката в гърдите при някои жени. В проучване с 291 жени, които приемали по 3 грама масло от вечерна иглика на ден, в продължение на 3 до 6 месеца, почти половината от  92-те жени с циклична болка в гърдите са получили подобрения, в сравнение с 1/5 от пациентите, получавали плацебо. 27 % от жените с нециклична болка в гърдите  отговорили положително на масло от вечерна иглика, в сравнение с 9 % на плацебо.

Билки

Билките, използвани за потискане на болката в гърдите, подуването и кистозните изменения в голяма степен се основават на благоприятни отзиви в клиничната практика.

Билковите диуретици могат да бъдат от полза за намаляване на отока и дискомфорта, свързан с него. Най-ефективни са листа от глухарче, бял равнец, мечо грозде.

Билката Витекс агнус кастус, която намира приложение срещу симптомите на ПМС, може да се използва за намаляване на чувствителността на гърдите.

Лаконос (Pokeroot) е билка, използвана в натуропатичната медицина от десетилетия. Може да се използва за втриване върху гърдите под формата на масло, което намалява болезнените уплътнения и възли.

Билки, които подпомагат черния дроб включват корен от репей, корен от глухарче и бял трън.

Естествен прогестерон

Ако се приеме, че фиброкистозните изменения в гърдите до голяма степен са свързани с високи нива на естроген и нисък прогестерон, логично е да се използва прогестерон в терапията. Много лекари и засегнати жени са отчели, че прилагането на естествен прогестеронов крем или гел води до подобрение.

Масаж

Масаж на гърдите с разредени етерични масла може да помогне за намаляване на фиброаденомите. Ефектът се обяснява с подобряване на лимфната циркулация.

Топъл компрес, електрически възглавници или компреси с лед са само част от методите, които се използват за намаляване на дискомфорта при мастопатия. Потопете мека хавлиена кърпа в топла вода и я поставете върху засегнатата област в продължение на 5-10 минути. Подходящо домашно средство за приготвяне на топъл компрес е ориз. Напълнете една торбичка суров ориз, поставете я в дебел чорап. Поставете така приготвеният компрес в микровълновата за около 30 секунди в микровълновата печка. Уверете се, че не е прекалено горещо и поставете торбичката върху засегнатата област.

Студен компрес

Директното поставяне на лед върху деликатната зона на гърдите може да бъде твърде неприятно. Студен компрес може да бъде по-подходящ и да предизвика облекчение при случаите на болезненост и възпаление. Студеният компрес може да приготвите, като поставите натрошен лед в подходяща торбичка (може да се използва и торба замразени зеленчуци ) и я увийте в кърпа. Легнете и поставете компреса върху засегнатата гърда, като го оставите да престои в продължение на десет минути. Някои жени,съобщават, че редуването на студени с топли компреси, започвайки с топъл компрес за 30 минути, след това студен компрес за 10 минути, е ефективен начин за намаляване на болката.

Откажете се от сутиена

През 2000 година двама гръдни хирурзи, направили проучване, включващо 100 жени с болка в гърдите и установили, че повече от половината от жените преди менопауза с болка са получили облекчение след като са спрели да носят сутиен в продължение на 3 месеца. С възстановяването на носенето на сутиен, болката се е върнала. Освен данните за болката, лекарите са показали термографични кадри, които показват драстично покачване на вътрешната температура на тъканите при носенето на сутиен. В тази връзка се обсъждат и възможни връзки между носенето на сутиен и рак на гърдата.

Кърмене

Ако можете, кърмете бебето си! Според проучване, липсата на кърмене е рисков фактор за поява на болка и фиброкистозни изменения в гърдите след менопаузата. Кърменето определено намалява риска и от рак на гърдата. Предположенията са свързани с намаляването на времето в което тялото е изложено на високи нива на естроген, както се обсъждат и други механизми.

 

 

Предложените терапии и промени в начина на живот, обикновено дават много добри резултати в рамките на 1 до 3 месеца. Въпреки това, ако не настъпи промяна след три менструални цикъла, трябва да се обмисли по-агресивна терапия и включване на конвенционални методи на лечение!

Източници:
http://www.altmd.com
http://drtorihudson.com
http://health.howstuffworks.com
http://www.007b.com
http://www.home-remedies-for-you.com

4.6, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПатологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияСнимкиНовиниЛеченияХранене при...Клинични пътекиСпециалистиПроизводители