Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Ползи за здравето от житна трева

Ползи за здравето от житна трева

Ползи за здравето от житна трева - изображение

Житната трева е изключително богата на хранителни вещества вид млада трева от семейството на пшеницата и се използва като концентриран източник на хранителни вещества. Житната трева съдържа витамин А, витамин С, витамин Е, желязо, калций, фосфор, магнезий, натрий, калий и аминокиселини, като количеството на витамин А е два пъти повече от това на морковите и е по-богат на витамин С от портокалите. Житната трева е богат източник на протеини и доставя всички необходими незаменими аминокиселини. Освен богата на терапевтични дози витамини, минерали, антиоксиданти, ензими и фитонутриенти, житната трева е мощен детоксикиращ агент, особено на черния дроб и кръвта. Детоксикиращите свойства се дължат на някои ензими, които предпазват организма от действието на канцерогени, радиация и токсични въздействия.

Наред с другите ползи за здравето, житната трева е особено богата на хлорофил, а хлорофилът е първият продукт получен под въздействие на слънчевите лъчи и следователно, съдържа повече лечебни свойства спрямо всеки друг елемент.

Молекулите на хлорофила в голяма степен наподобяват молекулата на хемин – пигмент, който се свързва с протеин и образува хемоглобин. Основната разлика между молекулата на хлорофила и тази на хемоглобина е, че хлорофила съдържа магнезий, а хемоглобина – желязо. Молекулярната структура на двете вещества е почти еднаква в много отношения.

 

С какво е полезен хлорофилът за човешкото здраве?

Хлорофилът съдържа голямо количество кислород, който е особено полезен за възстановяване на различни нарушения в тялото и за правилното протичане на много телесни процеси, особено за мозъка, който използва 25 % от кислородните запаси.

Хлорофилът съдържа ензима супероксид дисмутаза, който има способността да разгражда някои вредни радикали в организма и така забавя процеса на стареене на клетките. 

Какви са ползите за здравето от житната трева?

Поради богатото си витаминно и минерално съдържание, сокът от житна трева, надземните части, корените и коренището намират широко приложение в терапията на редица заболявания и патологични състояния и като:

 • Заболявания на кръвта. Повишаване на производството на хемоглобин. Някои изследвания показват, че пиенето на сок от житна трева всеки ден, в продължение на 18 месеца може да намали нуждата от кръвопреливане при деца с бета-таласемия.
 • Диабет. Контрол на нивата на кръвната захар.
 • Предпазване от кариес. Малко количество житна трева, включена в храната помага за превенция на кариес.
 • Нарушения на дихателните пътища – бронхит, кашлица, болки в гърлото, хрема. При възпалено гърло може да се използва за гаргара.
 • При зъбобол е подходящо сокът от житна трева да се задържи в устата за около 5 минути.
 • Запек. Високото съдържание на магнезий прави сока от житна трева отлично средство за борба със запека.
 • Ускоряване на зарастването на раните и кожни проблеми. Омекотяващото и успокояващото действие на хлорофила прави кремовете и мехлемите много полезни при лечение на различни кожни заболявания, включително сърбеж, екзема, ухапвания от насекоми или инфекция. За целта 500 мл до 1 литър сок може да се изсипе във ваната за къпане и да се накиснат проблемните зони за 15-20 минути. След това изплакнете тялото с чиста вода.
 • Предотвратяване на бактериални инфекции.
 • Отравяния. Отстраняване на отлагания на наркотици, тежки метали и канцерогенни вещества от организма.
 • Детоксикация. Отстраняване на токсини от черния дроб и кръвта.
 • Заболявания на уринарния тракт – цистит, инфекция на уретрата и на простатата, камъни в бъбреците, доброкачествена хипертрофия на простатата.
 • Болки в ставите, подагра. При артрит накиснете памучен плат в чаша сок от житна трева и го поставете върху засегнатата става, като отгоре покриете с найлонова торбичка.
 • При дразнене в очите може да приложите сок от житна трева смесен в равни количества с чиста вода и с получената смес изплакнете очите.
 • За борба с пърхота може да облеете скалпа с чаша сок от житна трева и покрийте с шапка за баня. Оставете да престои 15 минути, след което изплакнете с чиста вода, без да използвате шампоан.
 • Улцерозен колит. Житната трева съдържа химикали, които притежават антиоксидантно и противовъзпалително действие, което я прави полезна в терапията на улцерозния колит. Някои данни сочат, че прясно извлечен сок от житна трева намалява тежестта на ректалното кървене.
 • Предотвратяване на побеляването на косата.
 • Рак. Житната трева съдържа много хлорофил, за който се смята, че може да се бори с рак.

Как се употребява житната трева и в какви дози?

Смята се, че ползите за здравето от житната трева са най-големи, когато се приема под формата на пресен сок (непосредствено след екстракция) на празен стомах.

Житна трева може да се открие и под формата на таблетки, капсули и течен екстракт. Най-ефективен е прясно изцеденият сок от житна трева, приет в рамките на 30 минути след изцеждането му, тъй като след това хранителните вещества започват бързо да се окисляват и се губят част от полезните им свойства.

Подходящата доза от житната трева се определя в зависимост от възрастта и конкретното заболяване.

Как се приготвя сок от житна трева?

В търговската мрежа се предлагат предварително приготвен сок от житна трева, но можете да си го приготвите и у дома, без особени затруднения и излишни разходи. Различните методи за екстракция на сока включват стриване в хаванче, блендер или сокоизтисквачка, като методът с блендер не е сред препоръчваните, тъй като хлорофила може бързо да се окисли в резултат на бързото движение на ножовете.

Подготовка на житните стъбла за екстракция на сока:

Изрежете житните стъбла на около 2 см над земната повърхност с чист нож или ножица.

 

Поставете отрязаните стъбла в цедка под течаща вода, за да отстраните всички замърсявания. Нарежете ги на ситно с помощта на остър нож и дъска. Колкото по-малки са парчетата, толкова по-лесно ще се екстрахира сока.

 

Екстракция чрез смилане в хаванче

За две дози са нужни около половин чаша (110 грама) нарязана житна трева, 500-750 мл вода и лимон. Поставете нарязаните стъбла в хаванче, като не го пълните прекалено, тъй като това ще затрудни смилането. Използвайте пестик и внимателно стрийте стъблата, докато не се смесят в обща маса, която се маже по дъното. Правете кръгови движения и натискайте достатъчно силно, за да се смачка тревата. След това добавете равни части вода и повторете размачкването до получаване на смес с пастообразна консистенция.

 

Изсипете съдържанието на разтвора в чист тензух, завъртете (не връзвайте) горните му краища, за да се предотврати излизането на пастата. Завивайте тензуха докато изцедите сока. Притиснете непосредствено над пастата и изстисквайте с низходящо движение. Трябва да се отдели светлозелена течност. Продължете изстискването докато не спре напълно отделянето на сок.

 

Върнете сместа отново в хаванчето и повторете смилането, докато стъблата станат бели, като добавите отново малко вода. След като първоначалната порция напълно побелее, я заменете с парчета прясно нарязана житна трева и повторете смилането. Продължете, докато изразходвате напълно приготвената половин чаша (110 грама).

Екстракция с помощта на блендер

Изсипете половин чаша (110 грама) ситно нарязана житна трева в блендер заедно с 2-3 чаши (500-750 мл) чиста, филтрирана вода. Ако не сте привикнали с вкуса на житната трева, може да замените водата с прясно изцеден портокалов сок или кокосов сок. Настройте блендера на най-високата скорост, като 60 секунди би трябвало да са достатъчни. Полученият сок трябва да бъде с изумрудено зелен цвят и с парченца от сърцевината плаващи на повърхността.

 

Имайте предвид, че стръковете житна трева може да се увиват около перките или ножовете на блендера. Това не е проблем в повечето случаи и може просто да почистите остриетата на блендера. Поставете цедка над чиста стъклена чаша. Отворите на използваната цедка трябва да са с фини отвори, като цедката не бива да е по-широка от отвора на чашата. Върху цедката поставете тензух, който да е достатъчно голям, за да виси по страните на цедката. Изсипете сместа от блендера през тензуха и цедката. С гумена шпатула притискайте остатъците от пулпата, за да се извлече сока от тях. По желание може да изстискате сока от половин лимон и да го добавите към сока от житна трева. Лимонът усилва вкуса на житната трева и го запазва за по-дълго време.

Екстракция чрез сокоизстисквачка

Екстрахирането на сок от житна трева със сокоизстисквачка е лесен и подходящ метод, като резултатът в голяма степен зависи от вида на използваната сокоизтисквачка. Центробежните сокоизтисквачки не са подходящи. Поставете подготвената житна трева в сокоизстисквачката, като не я препълвате, тъй като това затруднява пълното изцеждане на сока. Изсипете получения сок в чаша.

 

Сокът от житна трева се сервира охладен или с лед, като най-добре е да се изпие наведнъж. Може да се съхранява най-много за 12 часа в хладилник. А за най-добър вкус и полза – в рамките на 30 минути след приготвянето му.

Предпазни мерки и противопоказания

Смята се, че при приемане в терапевтични дози през устата, житна трева и сок от нея може да се употребява в продължение на 18 месеца, а когато се прилага върху кожата като крем, до 6 седмици.

Няма достатъчно информация относно безопасността на житната трева по време на бременност и кърмене, поради което не се препоръчва употребата й при бременност и кърмене.

Ако имате алергия към пшеница или треви не бива да консумирате житна трева или сок от нея.

Въпреки множеството ползи за здравето, житната трева не е чудотворен лек за всички заболявания и не бива да се използва като заместител на редовната медицинска помощ, терапия и здравословна диет
а!

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиХрани и ястияЕ-тата в хранитеЗдравни съветиЛайфстайлСпорт и туризъмСнимкиСпортРецептиЛюбопитноБотаникаХранене при...НовиниФизиологияАлт. медицинаДиетиАнкетиИсторияПроизводители