Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Сокотерапията като метод за лечение

Сокотерапията като метод за лечение

Сокотерапията като метод за лечение - изображение

Терапевтичните свойства на пресните плодове и зеленчуци са били известни на хората от векове. Сокотерапията е естествен начин за изцеление на тялото и за поддържане на доброто здраве при човека. Зеленчуковите и плодови сокове са богати на хранителни вещества и минерали и са много лесни за храносмилане, което ги прави идеално допълнение към почти всяка терапия. Използването на сокове в диетите също е много полезно, тъй като хората, консумиращи повече сокове, по-лесно могат да свалят килограми от другите. Най-добрите сокове са тези, които си изцедите сами, а не тези, които може да си закупите в магазина, тъй като те са по-бедни на хранителни вещества от прясно изцедените.

Как действа сокотерапията?

Терапията със сурови сокове е метод за лечение, базиран на ревитализиращия и подмладяващ ефект върху всички органи, жлези и функции в тялото, а също така предпазва от преждевременно стареене на клетките на кожата. Положителният ефект от сокотерапия в лечението на някои заболявания се дължи на следните факти:

Суровите, прясно изцедени сокове са изключително богати на витамини, минерали, микроелементи, ензими и естествени захари. Всички те, са необходими за нормализиране на функциите в организма и осигуряват градивни елементи за активиране на регенеративните способности на клетките и организма, като цяло.

Соковете, извлечени от сурови плодове и зеленчуци, не се нуждаят от допълнително храносмилане и почти всички полезни вещества в тях се усвояват директно в кръвния поток. Богатото съдържание на лесно абсорбиращи се минерали в суровите сокове, особено калций, калий и силиций помагат за възстановяване на биохимичния и минерален баланс в тъканите и клетките.

Суровите сокове съдържат определени растителни хормони и естествени антибиотици. Например, зеленият фасул съдържа инсулин-подобно вещество. Някои хормони, необходими на панкреаса да произвеждат инсулин се откриват в соковете от краставици и лук. Сок от чесън, лук, репички и домати съдържат вещества с естествено антибиотично действие.

Основни принципи на сокотерапията

Преди да предприемете сокотерапия, трябва да преминете подготвителен период, през който се консумират органични плодове и зеленчуци. Необходимо е през подготвителния период да премахнете животинските протеини като месо, риба, яйца и млечни продукти, както и да изключите всякакъв прием на цигари и алкохол.

Основни групи плодове и зеленчуци. Плодовите и зеленчукови сокове може да се разделят в няколко основни групи:

 • Сокове от сладки плодове – сини сливи, грозде;
 • Сокове от полукисели плодове – ябълки, сливи, круши, праскови, кайсии и череши;
 • Сокове от кисели плодове – портокали, лимони, грейпфрут, ягоди, ананас;
 • Сокове от зеленчуци – домати и краставици;
 • Сокове от зелени листни зеленчуци – зеле, целина, маруля, спанак, магданоз и кресон;
 • Сокове от кореноплодни зеленчуци – червено цвекло, моркови, лук, картофи и ряпа.

Най-общо казано, плодовите сокове стимулират елиминативните процеси. Зеленчукови сокове от друга страна, действат успокояващо за нервната система, като имат изключително леко и щадящо действие. Поради различните им действия, плодовите и зеленчукови сокове не трябва да се прилагат едновременно или под формата на смеси.

Подходящи комбинации. Препоръчва се соковете да се използват индивидуално и в никакъв случай, повече от 3 сока в една смес. Ако се налага да приготвите смес, трябва да се запознаете с някои общи принципи:

Сокове от сладки плодове може да се комбинират с тези от полукисели;
Полукисели сокове може да се комбинират със сладки или кисели сокове, но не и с други;
Кисели сокове може да се комбинират с полукисели или зеленчуци;
Сокове от зеленчуци с кисели плодове или зелени листни зеленчуци;
Сокове от зелени листни зеленчуци може да се комбинират със зеленчуци или кореноплодни зеленчуци;
Сокове от кореноплодни зеленчуци могат да се комбинират с тези на зелени листни зеленчуци.

Друг важен принцип в сокотерапията е правилният избор на подходящи продукти. Например, сок от моркови, краставици, зеле са подходящи в терапията на астма, артрит и кожни заболявания, но сок от портокали може да влоши тези условия, поради повишаване на слузната секреция. При всяко заболяване, се препоръчват различни плодове и зеленчуци:

 • за акне подходящи са моркови, краставици, картофи, ряпа, спанак, домати, круши;
 • алергии – джинджифил, цвекло, спанак, кайсия;
 • анемия – червено цвекло, банан, целина, ягоди, спанак, кресон;
 • артрит – ябълка, авокадо, цвекло, череши, папая, ананас, спанак, краставица, грейпфрут, лимон, зелена салата;
 • астма: ябълка, кайсия, морков, целина, лимон, праскова, репички, ягоди;
 • бронхит и дихателни нарушения: ябълка, кайсия, морков, киви, лимон, лук, праскова, ягода, спанак и домати.
 • бъбречни заболявания: ябълка, кайсия, боровинки, моркови, целина, червена боровинка, краставици, грозде, лимон, магданоз;
 • настинка: къпини, моркови, целина, грейпфрут, лимон, лайм, киви, лук, портокал, ананас, репички, спанак, мандарина;
 • запек: ябълка, банан, червено цвекло, моркови, джинджифил, грозде, лимон, круша, сливи, спанак и кресон.
 • колит: ябълка, кайсия, круша, праскова, ананас, папая, моркови, цвекло, краставици и спанак.
 • цистит: ябълка, кайсия, лимон, моркови, целина, червена боровинка, краставици, магданоз и кресон.
 • диабет: броколи, зеле, моркови, целина, цитрусови плодове, маруля, репички, спанак и кресон.
 • диария: авокадо, морков, целина, лимон, папая и ананас;
 • екзема: авокадо, цвекло, боровинки, моркови, краставици, грозде (черен или червен), спанак и кресон.
 • нарушения на очите: кайсии, авокадо, боровинки, къпини, боровинки, моркови, целина, червени боровинки, магданоз, малини, спанак, ягоди, домати и крес.
 • подагра: червено цвекло, моркови, целина, череши (кисело), краставици, ананас, домати, спанак и кресон.
 • хемороиди: морков, лимон, портокал, папая, ананас, спанак, ряпа и кресон.
 • главоболие и мигрена: авокадо, морков, череши (кисело), кориандър, грозде, лимон, маруля, папая, ананас, спанак;
 • високо кръвно налягане: банан, червено цвекло, моркови, краставици, джинджифил, грозде, портокал и кресон.
 • грип: кайсия, къпини, моркови, джинджифил, грейпфрут, лимон, лук, портокал, ананас, репички, спанак и кресон.
 • безсъние: ябълка, банан, морков, целина, череши (кисело), кориандър, грозде, лимон, маруля и домати.
 • менструални смущения: червено цвекло, череши (кисело), джинджифил, грозде, маруля, сливи, спанак, ряпа и кресон.
 • менопаузата: кайсия, банан, червено цвекло, моркови, целина, грозде (черен или червен), лимон, папая, сливи, спанак, ягоди, домати и кресон.
 • неврити: ябълка, авокадо, цвекло, боровинки, моркови, портокал, папая, ананас, репички и кресон;
 • затлъстяването: ябълка, червено цвекло, зеле, моркови, целина, грейпфрут, лимон, маруля, портокал, ананас, папая, репички, спанак, мандарина, домати и кресон.
 • пневмония: ябълка, авокадо, киви, портокал, Mosambi, ябълка, папая, ананас, чесън, репички, грозде, моркови, мандарина и домати;
 • проблеми с простатата: ябълка, кайсия, боровинки, лимон, морков, целина, червена боровинка, краставици, магданоз, крес, аспержи, маруля и спанак;
 • псориазис: ябълка, кайсия, червено цвекло, моркови, краставици, грозде, лимон и кресон.
 • възпалено гърло: кайсия, моркови, джинджифил, грозде, лимон, магданоз, ананас, сливи и домати.
 • разширени вени: цвекло, моркови, джинджифил, грозде, портокал, слива, репички, домати, репи и кресон.

Сутрин на гладно може да приемате чаша топла вода, смесена с лимонов сок, 1 чаена лъжичка мед и малко оцет, щипка лют червен пипер. Тази смес е полезна за детоксикацията на организма. След това, избраните сокове трябва да се приемат през 3-часови интервали. Количеството на сока през първия ден трябва да бъде 250 мл, а всеки следващ ден може да се увеличава с 50 мл (без да превишава 600 мл). По време на терапията, пациентът трябва да си осигури достатъчно време за почивка. За да има ефект от плодовата или зеленчукова терапия, плодовете и зеленчуците трябва да се преработят заедно с техните влакна.

Суровите сокове действат като прочистващ агент и действието им започва веднага след приема им. Понякога в началото на терапията може да настъпят симптоми като диария, болка в корема, загуба на тегло, главоболие, слабост, сънливост и лош дъх. Тези реакции често са част от процеса на прочистване и не трябва да бъдат потискани с лекарства (освен, ако не са свързани с по-сериозни нарушения). Когато тялото се освободи от натрупаните токсини, тези ефекти ще изчезнат. Соковете трябва да се приемат през интервал от 3 часа.

След приключване на сокотерапията, връщането към нормален режим на хранене трябва да стане постепенно. В началото, два приема на сок трябва да бъдат заместени от мляко или плод. След това, постепенно се заместват и другите приема.

Колко време може да продължава терапията?

Приемът на плодови и зеленчукови сокове може да продължи през целия живот, но строга диета, базирана само на плодови и зеленчукови сокове, не бива да се прилага повече от две седмици. Независимо от разнообразието и броя на включените сокове, те не могат да осигурят всички елементи на една балансирана диета.

Може ли да се появят нежелани реакции?

Суровите сокове действат като прочистващ агент и действието им започва веднага след приема им. Понякога в началото на терапията може да настъпят симптоми като диария, болка в корема, загуба на тегло, главоболие, слабост, сънливост и лош дъх. Тези реакции често са част от процеса на прочистване и не трябва да бъдат потискани с лекарства (освен, ако не са свързани с по-сериозни нарушения). Когато тялото се освободи от натрупаните токсини, тези ефекти ще изчезнат.

Някои съставки в плодовете и зеленчуците може да взаимодействат с лекарства. Например, сок от грейпфрут може да взаимодейства с криксиван, халцион, неорал и други.

Предпазни мерки

 • Всички сокове, трябва да бъдат прясно изцедени, непосредствено преди пиене. Замразени и консервирани сокове не са подходящи!
 • Трябва да се използват само пресни плодове и зеленчуци, за предпочитане отгледани биологично.
 • Сокът, който се извлича трябва да бъде в количество, необходимо за консумация в момента, тъй като суровите сокове се окисляват много бързо и губят лечебните си свойства при съхранение, дори и в хладилник.
 • Качеството на екстракция е важно звено за получените резултати. В случай на некачествена или непълна екстракция, ефективността им намалява, тъй като част от витамините и ензимите може да останат в основния продукт.
 • Ако соковете са прекалено сладки, те трябва да се разреждат в съотношение 50:50 с вода или друг, по-малко сладък сок. Това е особено при случаите като диабет, хипогликемия, артрит и високо кръвно налягане. Ако имате проблеми с кръвната захар, трябва да разреждате някои по-богати на захар сокове, като морков и цвекло. Може да използвате сок с по-ниско захарно съдържание, например целина.
 • Избягвайте включването на прекомерни количества сок от домати и цитруси в диетата си, тъй като те са с висока киселинност и могат да нарушат естественото киселинно-алкално равновесие в организма.
 • Ако страдате от хроничен здравословен проблем или сте подложени на терапия, най-разумно е да се консултирате с лекуващия си лекар, преди да се подложите на тази терапия.
 • Сокова терапия трябва да се прилага само, след като се посъветвате със специалист, който да изготви най-подходящата и безопасна за Вас терапия!

Противопоказания за сокотерпия

 • Сокотерапията е свързана с осигуряване на минимално калории, мазнини и протеини, поради което тя не се препоръчва по време на бременност и кърмене, за бебета,  малки деца и възрастни хора!
 • Някои здравословни проблеми също може да са причина да не прилагате тази терапия. Ако имате алергия към един или няколко плодове и зеленчуци, очевидно тази терапия няма да е подходяща за вас!

Предоставената информация не бива да се използва като заместител на лекарска консултация и помощ! Всеки, който страда от тежко заболяване, приема лекарства, а също и бременни жени, не бива да започва сокотерапия без предварителна консултация със своя лекар!


Източници:

http://www.juicing.info
http://www.naturecures.co.uk

Още по темата:

3.6, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаРецептиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлДиетиЛеченияХрани и ястияФизиологияБотаникаПроизводителиПсихология