Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на ревматоиден артрит

Алтернативно лечение на ревматоиден артрит

Алтернативно лечение на ревматоиден артрит - изображение
  1. Какво представлява ревматоидният артрит?
  2. Упражнения и алтернативни практики при ревматоиден артрит
  3. Хранителни добавки при ревматоиден артрит
  4. Билки при ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично автоимунно възпалително заболяване, засягащо основно ставите, които са оточни и болезнени. Сковаността в ставите е един от кардиналните симптоми - нарушава се и нормалната функция на ставите, което води до невъзможност за изпълняване на фини движения в засегнатия крайник или крайници.

При прогресиране на заболяването се обхващат и ставните хрущяли, които предпазват костните краища в ставата от травмиране (при триене един в друг). От възпалителния процес може да се засегнат и структурите укрепващи ставите – връзки, сухожилия, а в някои случаи и мускулите.

В кръвта на 80% от болните от ревматоиден артрит се открива антитяло, известно като ревматоиден фактор.

Повече информация за изследванията с ревматоиден фактор може да откриете в темата Ревматоиден фактор.

Най-правилният начин да започнете да лекувате ревматоидният артрит е чрез медикаменти, но за съжаление, не винаги медикаментите водят до желаното облекчение на симптомите, свързани с ревматоидния артрит.

Алтернативно лечение на ревматоиден артрит, както и конвенционалното трябва да се прилагат по-продължително време, а в някои случаи и до края на живота. Целта на алтернативната терапия е да облекчи симптомите, свързани със заболяването и има предимно превантивно действие – да предпазва от нови, по-силни, пристъпи на болка и влошаване на заболяването.

Упражненията – ключ към запазването на подвижността на ставите

Според изследване, проведено във Филаделфия, правенето на подходящи упражнения има много благоприятен ефект върху подвижността на ставите. Въпреки че, в повечето случаи, упражненията са болезнени, това не означава, че са увреждащи. Основната презумция, поради която се препоръчват упражненията, е да се съхранят за по-дълго време сухожилията на мускулите и самите мускули. Когато ставата е засегната от ревматоиден артрит, се ограничават нейните движения и натоварването се прехвърля върху ставните връзки (лигаментите) и сухожилния апарат. Това може да предизвика и тяхното възпаление и оток, което да засили болката. Това усложнение, до голяма степен може да бъде предотвратено с помощта на редовни физически упражнения. Друг позитивен ефект на упражненията е предотвратяването на ранна остеопороза.

Режимът на упражненията трябва да бъде специфичен. Започва се със съвсем малко натоварване на ставния апарат, като постепенно интензивността и трудността се повишават. Хората, страдащи от ревматоиден артрит трябва да избягват много тежки упражнения - такива, които са с висока интензивност или фитнес упражнения с прекалено големи тежести. Това би било пагубно за целия ставен апарат, тъй като допълнително ще бъде увредена цялата става и най-много ставният хрущял.

Прочетете още в Упражнения за ръцете.

Най-препоръчваните упражнения са тези, заимствани от йогата и някои бойни изкуства.

Йога и ревматоиден артрит

Проведени са малко изследвания за това, как йогата помагат на хора с ревматоиден артрит, да облекчат симптомите като болка и скованост на ставите. Установено е, че в голям процент от случаите има подобрение на състоянието, като се увеличава подвижността на ставите и болката намалява.

Прочетете още:

Масаж и ревматоиден артрит

Масажът подобрява кръвоснабдяването на структурите на ставите, а заедно с това, повишава притока на хранителни вещества и кислород, които са много необходими за по-бързото възстановяване на ставните тъкани от възпалителния процес.

Акупунктура и ревматоиден артрит

Малкото проведени изследвания за ефекта на акупунктурата при хора с ревматоиден артрит са установили, че основният позитивен ефект от акупунктурата е повишаване на психическата способност на болните да се справят с болката.

Таласотерапия и ревматоиден артрит

Може да има позитивен ефект, особено ако се съчетае с алготерапия.

Повече информация може да откриете в:

Хранителни добавки и ревматоиден артрит

Рибено масло

Може да го заместите с ленено масло (повечето източници посочват него като по-биологично). Позитивните ефекти на рибеното и лененото масло се обясняват с наличието нанезаменимите омега-3 мастни киселини.

При направени рандомизирани проучвания се установява, че продължителният прием на рибено масло, за период от около 9 месеца, намалява сутрешната скованост на ставите и редуцира необходимостта от прием на нестероидни противовъзпалителни средства.

Гама линоленова киселина

Известна е още като омега-6 мастна киселина. След метаболизирането на тази мастна киселина се получават субстанции, намаляващи възпалителните процеси. Затова, при продължително всекидневно приемане на гама линоленова киселина, се намаляват някои от симптомите съпътстващи ревматоидния артрит, като подуване на ставите и редуциране на болката.

Източници на омега-6 мастни киселини са: масло от безстъблена иглика, олио от пореч и черно френско грозде (Ribes Nigrum). В организма, гама линоленова киселина може да бъде превърнато във вещества, които намаляват възпалението.

Билки и билкови продукти при ревматоиден артрит

Масло от пореч

Поречът е известен с латинското наименование Borago Officinalis. Освен на гама линоленова киселина, е богат още на палмитинова и олеинова киселини.

Това растение има вкус на прясна краставица и, освен за приготвяне на масло, може да се използва и за овкусяване на салати и супи, придавайки свеж аромат и вкус на ястието. Може да бъде използван, както в сухо, така и в сурово състояние. Много често се използва като подправка в Германия.

Приемането на билката, независимо под каква форма, в големи количества може да причини увреждане на черния дроб, поради съдържащите се в него пиролизидни алкалоиди!

Най-добре е да се използва масло от пореч или капсули, тъй като по-лесно се дозират. Ако не можете да откриете пореча под такава форма, може да приемате по 1 кафена лъжица дневно.

Касис

Това растение е известно още като Ribes Nigrum. Препоръчва се плодовете на растението да се приемат всекидневно, минимум по 300 грама. Най-добре е да се консумира без термична обработка, затова се препоръчва приемът му да е само през лятото. Ако успеете да намерите таблетна форма, може също да ви подейства добре, но за предпочитане е свежият плод. Той има сладък, но леко стипчив вкус.

Арганово масло 

Маслото се получава чрез студено пресоване на костилката на плода от арганово дърво, което е разпространено в Мароко. Плодовете му се оприличават на маслина. Аргановото масло се препоръчва при ревматоиден артрит поради 2 причини: силните му антиоксидантни свойства и съдържанието на олеинова киселина.

Антиоксидантните свойства на аргановото масло се дължат на високото съдържание на полифеноли, феноли и фенолова киселина, които неутрализират вредните окислителни радикали и увреждат тъканите. Предполага се, че омега-9 мастната киселина, известна още като олеинова, има свойството да намалява възпалителните процеси, а също има и нутритивни (изхранващи) свойства, като участва в състава на клетъчните мембрани на почти всички клетки.

Лей гонг тенг

Според някои проучвания растението лей гонг тенг (Tripterygium wilfordii) дава добри резултати, когато се прилага при лечението на ревматоиден артрит, но има много сериозни странични ефекти. От растението се използват основно корените, защото останалите части от растението са силно отровни. Може да се приема и под формата на чай има го и на таблетки, но най-безопасният начин за прилагане е под формата на компреси, отново от корените на растението.

Може да се направи и извлек от корените, като се накиснат 100 грама отях в 400 мл ракия и се остави да престои около 10 дни. След като минат тези 10 дни може да се използва за намазване на засегнатите стави всяка сутрин.

Според научно проучване, не се установява разлика в терапевтичното повлияване на симптомите в зависимост от формата на приложение, под формата на чай или като екстракт за намазване на засегнатите стави.

Описани са много странични ефекти при приложението му: нарушения в менструалния цикъл при жени, безплодие при мъже, стомашен дискомфорт, подуване на стомаха, гадене, главоболие и други.

Джинджифил

Известен е с латинското си наименование Zingiber officinale. В корените на растението са открити две групи субстанции: гингеролови и негингеролови. Гингероловите субстанции имат противовъзпалителен ефект и доскоро се смяташе, че джинджифилът дължи антиревматоидните си свойства на тях. В по-нови проучвания, обаче, се установява, че негингеролови субстанции също имат антиревматично действие.

Може да се използва чай от джинджифил, запарка или таблетки.

Запарката се прави по следния начин: към 500 милилитра вряща вода се добавят 50 грама ситно нарязани парченца джинджифил. Отстранява се от котлона и се оставя да се кисне за половин час. След това се прецежда. Цялата запарка се изпива за един ден. На следващия ден се прави нова по същия метод.

Куркума

Билката носи латинското наименование Curcuma Longa. Известната подправка също се слави с антиревматоидни свойства. Те се обясняват с наличието на биоактивната съставка куркумин. Проучвания върху мишки са установили, че приемът на куркумин има избирателен противовъзпалителен ефект върху ставите. Благодарение на това, приемът на куркума благоприятства съхраняване на ставите за по-дълго време. Проучванията с хора са все още в началните им етапи.

Черен кохош

Cimicifuga Racemosa е другото име на билката. Най-често се използва като симптоматично средство при първите прояви на менопауза. Но поради силното противовъзпалителното действие, намира място като хранителна добавка, подпомагаща лечението на ревматоиден артрит.Дафинов лист

Laurus nobilis L. е латинското наименование на тази билка. Активните и съставки са: терпени, етерични масла, евкалиптол, сескитерпени, метилевгенолът и други. Някои от съставките дразнят лигавицата на стомаха и затова, билката трябва да се приема или по време на хранене или след това. За лечение на ревматоиден артрит се препоръчва от билката да бъде направен извлек или още по-добре - олио от дафинов лист. С олиото или извлека се масажират болезнените стави или мускули.

Друг начин на приложение на билката е като разтвор за вана. На котлона се поставя 500 мл вода да заври и към нея се добавят 40 листенца от дафинов лист. С добавените листа водата ври 5 минути и се отстранява от котлона. След това, напълвате ваната и доливате отварата заедно с листата. Оставате във ваната за минимум 10 минути и максимум 20. След около 10 такива процедури може да усетите увеличаване на подвижността на ставите.

Гръмотрън

На латински билката се нарича Ononis spinosa L. Активните му съставки са: гликозиди, смоли, етерично масло, изофлавоноиди, сапонини и други. Представлява подходяща хранителна добавка към конвенционалното антиревматоидно лечение. Притежава редица полезни свойства за намаляване на някои от симптомите на ревматоиден артрит. Тази билка има диуретични свойства, противовъзпалителни свойства и помага в борбата с излишните килограми, която също е от съществено значение за по-лекото протичане на заболяването, като забавя процесите на остеопороза. Билката най-често се използва под формата на запарка. Тя може да се приготви по следния начин: две супени лъжици се добавят към един литър вряща вода. След това съда се отстранява от котлона и се оставя да престои за 20 минути. Запарката трябва да се изпие за един ден.

Бяла върба

Представлява дърво, което е широко разпространено в Европа и Азия. Използвано е от древните египтяни и от гърците по времето на Хипократ като противовъзпалително средство. През 19 век проучвания установяват, че неговото противовъзпалително действие се дължи на активното вещество в него — салицин.

Извличането на екстракт от бялата върба за направата на хапчета, известни като днешния аспирин се оказало твърде скъпо и трудоемко, затова фармацевтичните производители решили да направят синтетична ацетилсалицилова киселина, която е по-евтина и се произвежда по-бързо. Недостатъкът на синтетичния продукт е, че при дълга употреба предизвиква стомашна язва, затова много хора предпочитат да използват бялата върба като източник на салицин, защото няма това дразнещо действие, както синтетичния му вариант. Бялата върба намалява болката при ревматоиден артрит.

Дяволски нокът

Предполага се, че родината на растението е Южна Африка. Наименованието му произхожда от кукичките, които са разположение в краищата на плодовете на растението.

Активните му съставки са вид иридоидни гликозиди, които носят наименованието харпагозиди (harpagosides). Използваемата част от растението са корените и по точно, сърцевината на корените.
Билката е популярна със силните си противовъзпалителни и антиревматоидни свойства.
Според някои проучвания, дяволският нокът повлиява много добре ревматоидния артрит в неговата активна форма - времето, когато болките започват да стават все по-силни и ограничаването на подвижността на ставите, все по-отчетливо (в период на екзацербация). След 6 седмично приемане на билката по 60 мг е настъпило редуциране на болковата симптоматика и възстановяването на движенията в ставата.

За общо укрепване на организма и подобряване на състоянието при болните от ревматоиден артрит се използват билките: женшен, ехинацея, мака, пчелният клей, които са предимно адаптогени и помагат на организма да се справи по-бързо със стрегогенните фактори, независимо дали са физически или психически.

Може да Ви бъдат интересни и следните статии:

Ревматоидният артрит е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засега основно ставите, които са оточни и болезнени. Сковаността в ставите е друг кардинален симптом, нарушава се и нормалната функция на ставите, което резултира с невъзможност за изпълняване на фини движения в засегнатият крайник.
При прогресия на заболяването се засягат и структурите, които предпазват костите в ставата да се травмират (трият) една в друга - хрущялите. От възпалителният процес може да се засегнат и структурите укрепващи ставите – връзките, сухожилията, а в някои случаи и мускулите.
В кръвта на 80% от болните се открива антитяло известно като ревматоиден фактор.
Повече информация за изследванията с ревматоиден фактор може да откриете тук:

Най-правилният начин да започнете да лекувате ревматоидният артрит е чрез медикаменти, но за съжаление медикаментите в някои случаи не могат да постигнат желаното облекчение на симптомите свързани с ревматоидният артрит.

Алтернативното лечение на ревматоидният артрит, както и конвенционалното трябва да се прилагат по-продължително време, а е някои случаи и до края на живота.

Алтернативното лечение има за цел да намали симптомите свързани със заболяването, има предимно превантивно действие – да предпазва от нови и по-силни пристъпи на болка и от по-тежко протичане на заболяването.
Упражненията – ключ към запазването на подвижността на ставите
Правенето на подходящите упражнения има много благоприятен ефект върху подвижността на ставите, според изследвания във Филаделфия. Въпреки, че в повечето случаи упражненията са болезнени, но това не означава, че са увреждащи.

Основната презумпция поради, която се препоръчват упражненията е да се съхранят за по-дълго време сухожилията на мускулите и самите мускули. Когато ставата е засегната от ревматоидният артрит се ограничават движенията на ставата като натоварването се прехвърля върху ставните връзки (лигаментите) и сухожилният апарат. Те като добавка могат също да се възпалят и подуят и да са причина за засилването на болката. Това до голяма степен може да бъде предотвратено с помощта на редовни упражнения.
Друг позитивен ефект на упражненията е предотвратяването на ранна остеопороза.
Режимът на упражненията трябва да бъде специфичен. Започва се със съвсем малко натоварване на ставния апарат като постепенно интензивността и трудността се повишават. От хора с ревматоиден артрит трябва да бъдат избягвани много тежките упражнения, тоест такива, които са с висока интензивност или фитнес упражнения с прекалено големи тежести. Това би било пагубно за вашите стави, защото допълнително ще бъде увредена цялата става, но най-много ставният хрущял.

Най-препоръчваните упражнения са тези, които са заимствани от йогата и някои бойни изкуства.

Проведени са малко изследвания за това как упражненията от йогата помагат на хора с ревматоиден артрит да намалят симптомите им като болка и скованост на ставите. Установява се, че в голям процент от случаите има подобрение на състоянието като се увеличава подвижността на ставите и болката също се редуцира.
Масаж и ревматоиден артрит
Масажът подобрява кръвоснабдяването на структурите на ставите, а заедно с това повишава притока на хранителни вещества и на кислород, които са много необходими за по-бързото възстановяване на ставните тъкани от възпалителния процес.

Акупунктура и ревматоиден артрит
Малкото проведени изследвания за ефекта на акупунктурата при хора с ревматоиден артрит установили, че основният позитивен ефект от акупунктурата е повишаване на психическата способност на болните да се справят с болката.

Таласотерапия и ревматоиден артрит
Може да има позитивен ефект, особено ако се съчетае с алготерапия.
Повече информация може да откриете на следните линкове:
Хранителни добавки

Рибено масло
Може да го заместите с ленено масло (повечето източници посочват него като по-биологично). Позитивните ефекти на рибеното и лененото масло се обясняват с наличинието на омега 3 мастни киселини, които са незаменими.
При направени рандомизирани проучвания се установява, че продължителният прием на рибено масло за период от около 9 месеца намалява сутрешната скованост на ставите и също редуцира необходимостта от приемането на нестероидни противовъзпалителни средства.
Гама линоленова киселина
Известна е още като омега 6 мастна киселина. След метаболизирането на тази мастна киселина се получават субстанции намаляващи възпалителните процеси. Затова при продължително всекидневно приемане на гама линоленова киселинасе намаляват някои от симптомите съпътстващи ревматоидния артрит като: подуване на ставите, редуциране на болката.
Източници на омега 6 мастни киселини са: маслото от безстъблена иглика, олио от пореч и черно френско грозде (Ribes Nigrum). В организма, GLA може да бъде превърнато във вещества, които намаляват възпалението.
Олио от пореч
Поречът е известен с латинското наименование Borago Officinalis. Освен на гама линоленова киселина е богат още на палмитинова и олеинова киселини.
Това растение има вкус на прясна краставица и освен за приготвяне на олио може да се използва и за овкусяване на салати и супи като придава свеж аромат и вкус на ястието.
Може да бъде използван както в сухо така и в сурово състояние. Много често е използван като подправка в Германия.

Приемането на билката независимо под каква форма в големи количества може да причини увреждане на черния дроб, поради съдържащите се в него пиролизидни алкалоиди.
Може да се приема и като подправка към супи и ястия, но да не се прекалява.
Най-добре е да се използва маслото и под формата на капсули, защото по-лесно се дозира. Ако не можете да откриете пореча под такава форма може да приемате по и кафена лъжица дневно.

Касис
Това растение е известно още като Ribes Nigrum. Препоръчва се плодовете на растението да се консумират всекидневно, минимум по 300 грама. Най-добре е да се консумира без някаква термична обработка, затова се препоръчва приемът му да е само през лятото. Ако успеете да намерите таблетна форма може също да ви подейства добре, но за предпочитане е свежият плод. Плодът има сладък, но леко стипчив вкус.
Арганово масло

Маслото прави от чрез студено пресоване на костилката на плода от арганово дърво, което в разпространено в Мароко. Плодовете му се оприличават на маслина. Аргановото масло се препоръчва при ревматоиден артрит поради 2 причини: силните му антиоксидантни свойства и съдържанието на олеинова киселина.
Антиоксидантните свойства на аргановото масло се дължат на високото съдържание на полифеноли, феноли и фенолова киселина, които неутрализират вредните окислителни радикали и увреждат тъканите. Предполага се, че омега 9 мастната киселина известна още като олеинова има свойството да намалява възпалителните процеси, а също има и нутритивни (изхранващи) свойства като участва в състава на клетъчните мембрани на почти всички клетки.
Tripterygium wilfordii

Според някои проучвания това растение дава добри резултати, когато се прилага при лечението на ревматоиден артрит, но има много сериозни странични ефекти. От растението се използват основно корените, защото останалите части от растението са силно отровни. Може да се приема и под формата на чай има го и на таблетки, но най-безопасният начин за прилагане е под формата на компреси отново от корените на растението.
Може да се направи и извлек от корените на растението като се накиснат 100 грама от корените в 400 милилитра ракия (за предпочитане домашна) и се остави да престои около 10 дни.
След като минат тези 10 дни може да се използва за намазване на засегнатите стави всяка сутрин.
Според едно научно проучване не се установява разлика в терапевтичното повлияване на симптомите в зависимост от формата на приложението под формата на чай или като екстракт за намазване на засегнатите стави.
Описани са много странични ефекти при приложението му: нарушения в менструалния цикъл при жени, предизвиква безплодие при мъже, стомашен дискомфорт, подуване на стомаха, гадене, главоболие и други.
Джинджифил
Известен е с латинското си наименование Zingiber officinale. В тези корени на растението са открити две групи субстанции: гингеролови и негингеролови. Гингероловите субстанции имат противовъзпалителен ефект, които повлиява възпалителните процеси и намалява симптомите. Доскоро се смяташе, че джинджифила дължи антиревматоидните си свойства на тях. В по-нови проучвания обаче се установява, че негингеролови субстанции също имат антиревматично действие.
Чаят може да се прилага и под формата на таблетки и под формата на запарка от корените му.
Запарката се прави по следния начин: към 500 милилитра вряща вода се добавят 50 грама ситно нарязани парченца джинджифил. Отстранява се от котлона и се оставя да се кисне за половин час. След това се прецежда. Цялата запарка се изпива за един ден. На следващия ден се прави нова по същия метод.
Куркума
Билката носи латинското наименование Curcuma Longa. Известната подправка също се слави с антиревматоидни свойства. Те се обясняват с наличието на биоактивната съставка куркумин. Проучвания върху мишки са установили, че приемът на куркумин има избирателен противовъзпалителен ефект върху ставите. Благодарение на това приемът на куркума благоприятства съхраняване на ставите за по-дълго време. Проучванията с хора са все още в началните им етапи.
Черен кохош
Cimicifuga Racemosa е другото име на билката. Най-често се използва като симптоматично средство при първите прояви на менопаузата. Но поради силното прововъзпалителното действие намира място като хранителна добавка подпомагаща лечението на ревматоиден артрит.

Дафинов лист

Laurus nobilis L. е латинското наименование на тази билка. Активните и съставки са: терпени, етерични масла, евкалиптол, сескитерпени, метилевгенолът и други. Някои от съставките дразнят лигавицата на стомаха и затова билката трябва да се прима или по време на хранене или след това. За лечение на ревматоиден артрит се препоръчва от билката да бъде направен извлек или идеалният вариант е да бъде използвано олио от дафинов лист. С олиото или извлека се масажират болезнените стави или мускули.
Друг начин на приложение на билката е като разтвор за вана. На котлона се поставя 500 милилитра вода да заври и към нея се добавят 40 листенца от дафинов лист. С добавените листа водата ври за 5 минути и се отстранява от котлона. След това напълвате ваната и доливате отварата заедно с листата. Оставате във ваната за минимум 10 минути и максимум 20. След около 10 такива процедури може да усетите увеличаване на подвижността на ставите.
Гръмотрън
На латински билката се нарича Ononis spinosa L. Активните му съставки са: гликозиди, смоли, етерично масло, изофлавоноиди, сапонини и други. Представлява подходяща хранителна добавка към конвенционалното антиревматоидно лечение. Притежава редица полезни свойства за намаляване на някои от симптомите на ревматоидният артрит. Тази билка има диуретични свойства, противовъзпалителни свойства и помага в борбата с излишните килограми, която също е от съществено значение за по-лекото протичане на заболяването, като забавя процесите на остеопороза. Билката най-често се използва под формата на запарка. Тя може да се приготви по следния начин: две супени лъжици се добавят към един литър вряща вода. След това съда се отстранява от котлона и се оставя да престои за 20 минути. Запарката трябва да се изпие за един ден.
Бяла върба
Представлява дърво, което е широко разпространено в Европа и Азия. Използвано е от древните египтяни и от гърците по времето на Хипократ като противовъзпалително средство. През 19 век проучвания установяват на какво се дължи неговото противовъзпалително действие — на активното вещество в него — салицин.

Извличането на екстракт от бялата върба за направата на хапчета известни като днешния аспирин се оказало твърде скъпо и трудоемко, затова фармацевтичните производители решили да направят синтетична ацетилсалицилова киселина, която е по-евтина и се произвежда по-бързо. Недостатъкът на синтетичният продукт е, че при дълга употреба предизвиква стомашна язва, затова много хора предпочитат да използват бялата върба като източник на салицин, защото няма това дразнещо действие както синтетичния му вариант.
Бялата върба намалява болката при ревматоиден артрит.
Дяволски нокът
За родина на растението се предполага Южна Африка. Наименованието му произхожда от кукичките, които са разположение в краищата на плодовете на растението.
Активните му съставки са вид иридоидни гликозиди, които носят наименованието харпагозиди (harpagosides). Използваемата част от растението са корените и по точно сърцевината на корените.
Билката е популярна със силните си противовъзпалителни и антиревматоидни свойства.
Според някои проучвания дяволският нокът повлиява много добре ревматоидният артрит в неговата активна форма (тоест по времето, когато болките започват да стават все по-силни и ограничаването на подвижността на ставите все по-отчетливо, или иначе казано в период на екзацербация). След 6 седмично приемане на билката по 60 милиграма ит активното вещество харпагозиди се е получило бързо редуциране на болковата симптоматика и възстановяването на движенията в ставата.

За общо укрепване на организма и подобряване на състоянието при болните от ревматоиден артрит се използват билките: жен шен, ехинацея, мака, пчелният клей, които са предимно адаптогени и помагат да организма да се справи по-бързо със стрегогенните фактори, независимо дали са физически или психически.
4.5, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЗдравни съветиСпециалистиЛеченияЛюбопитноВидеоНовиниАнкетиБотаникаХранене при...ИзследванияМикробиологияПатологияИсторияОрганизацииИнтервютаНаучни публикацииПсихологияНормативни актовеКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)СнимкиСпортЛайфстайл