Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Алтернативна медицина срещу ювенилен артрит

Алтернативна медицина срещу ювенилен артрит

Алтернативна медицина срещу ювенилен артрит - изображение

Малките деца често са извадени "извън строя" от заболяване или от умора. Когато симптоми като болка, скованост или треска се случват необичайно, без очевидна причина, може ли това да означава нещо по-сериозно? Някои ревматични заболявания засягат децата, често и такива, които са твърде малки, за да могат да обяснят правилно какво усещат. В такива случаи е важно да се консултирате с педиатър, за да бъде поставена правилна диагноза. Ранното лечение може да предотврати сериозни и трайни увреждания на ставите на детето и да му даде възможност да живее активно и пълноценно.

Често, оплакванията на едно дете от внезапна и необичайна болезненост в стави се обяснява с "болки на растежа" - неясен феномен, за който се смята, че е резултат от естествения растеж на организма. Симптомите на болки в ставите, подуване, скованост, умора или заболяване, обаче, могат да бъдат ранни сигнали за сериозно възпалително ревматично заболяване, което изисква незабавно медицинско лечение. Ювенилният идиопатичен артрит може да причини персистираща ставна болка, подуване и скованост. Някои деца могат да получат симптоми само за няколко месеца, докато други да имат симптоми до края на живота си.

здрави стави и възпалени ставиЮвенилният идиопатичен артрит, известен още като младежки ревматоиден артрит, е най-честият тип артрит при деца на възраст под 16 години. Точната причина за появата му не е известна, но изследователите смятат, че е автоимунно заболяване. При хората с автоимунни заболявания имунната система не може да разграничава здравите клетки в тялото от вредни вещества като вируси и бактерии. Това кара имунната система погрешно да атакува собствените клетки, сякаш са опасни нашественици. При децата с идиопатичен ювенилен артрит, имунната система освобождава вещества, главно цитокини, които увреждат здравите тъкани в организма. Това причинява възпаление и болка в ставите.

Повечето случаи на идиопатичен ювенилен артрит са леки, но тежките случаи могат да доведат до усложнения, като увреждане на ставите и хронична болка. Познаването на симптомите на идиопатичен ювенилен артрит е важно за получаване на своевременно лечение, преди да се развие състоянието.

Общи белези на ювенилен артрит

Най-често срещаният тип младежки артрити е ювенилен идиопатичен артрит, известен преди като младежки ревматоиден артрит. Могат да бъдат засегнати деца, които са на две години. Други ревматични заболявания, които засягат децата, включват дерматомиозит, ювенилен псориатичен артрит, системен лупус еритематозус и системен артрит или болест на Still. При тези заболявания детската имунна система по някаква причина не функционира, като атакува тялото й, особено нейните стави.

Симптоми на ювенилен артрит

Ето общите симптоми на младежкия артрит и защо те се различават от симптомите, причинени от други заболявания или наранявания:

Болка: Децата се оплакват от болки в ставите или мускулите понякога, особено след дълъг ден на напрегната активност. Едно дете с ювенилен артрит може да се оплаче от болка веднага след като се събуди сутрин или след дрямка. Болката може да се усеща в коленете, ръцете, краката, шията или челюстите и може да намалее след раздвижване. Конвенционалните болкоуспокояващи медикаменти може да не се окажат ефективни.

За разлика от болката, причинена от увреждане или други заболявания, болката, свързана с ювенилен артрит, може да се развие бавно и да обхване ставите от двете страни на тялото (както на коленете, така и на двата крака).

Гъвкавост: Дете с ювенилен артрит може да има скованост на ставите, особено сутрин. Той може да държи ръката си или крака в една и съща позиция или в свито положение. Детето може да изпитва затруднение в извършването на нормални движения или дейности, като да държи лъжица например.

Подуване: Подуване или зачервяване на кожата около болезнени стави е признак на възпаление. Детето може да се оплаче, че усеща ставите си горещи или дори те да се почувстват топли при допир. Отокът може да засегне  коленете, ръцете и глезените като продължи няколко дни, след което да отшуми. За разлика от подуването, което настъпва непосредствено след падане или нараняване по време на игра, този симптом е насочващ признак към ювенилен артрит.

Треска: Докато децата често имат повишена температура, причинена от банални вирусни заболявания като настинка, дете с ювенилен артрит може да има чести трески, съпроводено с неразположение или умора. Тези трески не изглежда да се случват заедно със симптомите на респираторни или стомашни инфекции. Треска може да се появи внезапно, дори и в едно и също време на деня и след това да изчезне след кратко време.

Обрив: Много форми на ювенилен артрити предизвикват обриви по кожата. Обривите при децата са често срещани, а причините за тях варират от контакт с отровен бръшлян до екзема или дори алергична реакция към лекарство. Но слабите, розови обриви, които се развиват над кокалчетата, по бузите и моста на носа или по гърба, ръцете и краката, могат да са признак за сериозно ревматично заболяване. Тези обриви може да не са сърбящи и да продължат дни или седмици.

Загуба на тегло: Здравите и активни деца могат да откажат да ядат, защото казват, че не са гладни или не харесват предлаганата храна. Други деца могат да преяждат и да наддават на тегло. Но, ако детето изглежда уморено, няма апетит и губи тегло, вместо да напълнява, това е знак, че може да съществува по-сериозен проблем.

Проблеми с очите: Инфекциите на очите като конюнктивит са сравнително чести при децата, тъй като те лесно се предават от едно дете на друго по време на игра или в училище. Но постоянното зачервяване на очите, болката или замъгленото виждане може да са знак за нещо по-сериозно. Някои форми на ювенилен артрит причиняват сериозни усложнения, свързани с окото, като възпаление на ириса (ирит) и увеит (възпаление на средния слой на очите).

Тъй като много от ранните симптоми на ювенилен артрит могат лесно да бъдат объркани с други детски болести или наранявания, които не са сериозни или дълготрайни, важно е родителите да получат правилен преглед и диагностика от своя педиатър.  Диагнозата от лекар може да изключи наранявания или други заболявания и да предложи лечение, което ще облекчи симптомите и ще позволи на детето да се върне в училище и да продължи да играе с приятели и да се наслаждава на детството.

Някои типове ювенилен идиопатичен артрит могат да причинят сериозни усложнения, като например проблеми с растежа, увреждане на ставите и възпаление на очите. Лечението се фокусира върху контролиране на болката и възпалението, подобрява функцията и предотвратява увреждането на ставите.

Подобно на други форми на артрит ювенилният идиопатичен артрит се характеризира с периоди на обостряния и на затишие на симптомите.

Повече за същността и особеностите на заболяването може да прочетете в: ЮНОШЕСКИ [ЮВЕНИЛЕН] АРТРИТ МКБ M08

Лечение на идиопатичен ювенилен артрит

Лечението обикновено се състои в намаляване на възпалението, контролиране на болката, подобряване на функцията и предотвратяване на увреждането на ставите. Това може да помогне на детето да поддържа активен и продуктивен начин на живот. Различните лечения могат ефективно да управляват и свеждат до минимум ефектите от ювенилен артрит. Лекарите обикновено препоръчват комбинация от лечения, за да облекчат болката и отока и да поддържат движението и силата.

Конвенционалната терапия обикновено включва нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен и напроксен за намаляване на възпалението и подуването. Може да се препоръча ацетилсалициловата киселина (аспирин), но това е рядко, тъй като лекарството може да причини нежелани странични ефекти при децата. Никога не давайте на детето си аспирин без консултация с лекар!

Други лекарства, известни като биологични средства, могат да се използват и за намаляване на възпалението и увреждането на ставите. Те включват абатацепт, ритуксимаб, анакинра, тоцилизумаб, етанерцепт. Те могат да облекчат симптомите чрез потискане на имунната система. За постигане на максимална полза обаче, може да са необходими няколко месеца. В някои случаи лекарството, наречено метотрексат, се използва за потискане на възпалението на ставите при деца с идиопатичен ювенилен артрит. При тежки случаи може да се наложи и хирургично лечение, включващо цялостна подмяна на ставите.

Алтернативни и допълващи терапии за ювенилен артрит

Използването на допълващата и алтернативната медицина е често срещано явление в терапията на идиопатичен ювенилен артрит. Страхът от нежелани лекарствени реакции, облекчаване на болката, желание за подобряване на благосъстоянието на детето, по-голямата продължителност на заболяването са едни от най-честите причини за това родителите да се обръщат към алтернативни методи за лечение.

Най-често използваните допълващи и алтернативни терапии включват промяна в хранителния режим, физически упражнения, хиропрактика и масаж, релаксиращи техники, хомеопатия, медитация, акупунктура и натуропатия.

Промени в начина на живот и хранене при ювенилен артрит

Диета при ювенилен артритФизическите упражнения и поддържането на здравословна диета са важни за всички, но те са особено полезни за децата, които страдат от идиопатичен ювенилен артрит, тъй като това ще му помогне да се справя по-лесно със симптомите си и да намали риска от усложнения.

Промените в теглото са често срещани при децата с ювенилен артрит. Медикаментите могат да увеличат или намалят апетита, като причинят бързо натрупване или загуба на тегло. В такива случаи здравословна диета, съдържаща оптималното количество калории, може да помогне на детето да поддържа подходящо телесно тегло.

Ювенилния артрит, както и всяко автоимунно заболяване са склонни да реагират благоприятно на здравословното хранене. Намаляването на протеиновия прием с 10% до 15% от дневните калории и замяната на животински протеин с растителен протеин е препоръчвано от редица здравни експерти.

Заместването на калций на растителна основа с краве мляко и млечни продукти също е много важно, тъй като ще бъде по-добре абсорбирано от тялото на детето. Елиминирането на полиненаситени растителни масла, мазнини, маргарин, хидрогенирани или частично хидрогенирани масла и всякакви храни, съдържащи трансмазнини е полезно за здравето на всеки човек, като се гарантира, че включва повече масло от ленено семе и други източници на омега-3 мастни киселини. Здравословните мазнини помагат за намаляване на възпалението в тялото.

И, разбира се, консумирането на повече зеленчуци и плодове, осигуряват на детето широк спектър от витамини, минерали и други основни хранителни вещества, които подпомагат доброто здраве и правилно функциониращата имунна система.

Пресният ананас съдържа бромелаин, който се е доказал като отличен за намаляване на възпалението, но внимавайте с други цитрусови плодове - понякога те могат да причинят повече възпаления.

Противовъзпалителна диета, чревна пропускливост и автоимунни заболявания

Повишената чревна пропускливост е свързана с няколко автоимунни и възпалителни състояния като ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, множествена склероза, диабет тип 1, астма и възпалително чревно заболяване.  Бактериите, антигенните фрагменти и първичните имунни клетки могат лесно да преминат през чревната лигавица и да мигрират към ставите, където насърчават възпалението. Тази връзка между повишената чревна пропускливост и  неговата роля при автоимунното заболяване, дава възможност за смекчаване на заболявания като ювенилен артрит с терапии, които могат да намалят пропускливостта на червата.

Елиминираща диета

Някои хранителни вещества са идентифицирани като неблагоприятно повлияващи здравето на лигавицата на тънките черва, чиито функции включват абсорбция на хранителни вещества, бариерна функция, метаболизъм, детоксикация, имунна модулация и производство на много биологично активни съединения. Някои хранителни вещества са свързани с производството на крайни гликаниращи крайни продукти (AGEs) и гликирани липиди (ALEs), което води до образуване на свободни радикали и изостряне на възпалението. Такива храни включват фруктоза, казеин (млечни продукти), глутен (пшеница, ечемик, ръж), чай, кафе, печени фъстъци и соеви продукти.

Елиминиращите диети са изследвани за автоимунни заболявания като болестта на Крон, ревматоиден артрит и имуноглобулин Е-медиирани заболявания като еозинофилен езофагит. Вегетарианска диета е изследвана при възрастни пациенти с ревматоиден артрит. Анкетираните, които са се придържали към диетата за 1 година са съобщили за намаляване на симптомите в сравнение с контролната група.

Препоръките за много рестриктивна или веганска диета вероятно са нереалистични и стресиращи за спазване в повечето семейства, освен ако детето и родителите не са силно мотивирани да спазват тези диети. Вместо това, може да е по-осъществимо да се спазва диета с елиминиране на няколко храни - краве мляко, соя, пшеница, яйца, фъстъци, черупкови плодове и морски продукти в продължение на 4 до 6 седмици. Същевременно се добавят важни хранителни вещества като калциеви и омега-3 мастни киселини (разрешено е рибено масло).

Елиминирането на рафинирана захар и т нар. "нощни зеленчуци" също може да бъде полезен диетичен подход за пациенти с ювенилен артрит. Нощните зеленчуци принадлежат към семейство Картофови и са известни като силни алергени. Най-характерните представители включват картофи, домати, чушки и патладжан. Повторното въвеждане на най-често консумираните храни на детето се осъществява 3 до 4 дни след диетата за елиминиране. Тази фаза на предизвикване може да изясни дали дадени храни предизвикват влошаване на ювенилния артрит или други симптоми. Всички симптоми трябва да се документират в дневник, за да се проследи напредъка и да се идентифицират отключващите симптоми храни по време на повторното въвеждане. За да се постигнат най-добри резултати, отключващите симптоми храни трябва да се избягват по-дълго време.

Редовни физически упражнения

Mомченце прави упражнение с топкаУпражняването поне три пъти седмично може да подсили мускулите и да подобри гъвкавостта на ставите, което улеснява справянето с ювенилния артрит в дългосрочен план. По-щадящи упражнения, като плуване и ходене, обикновено са най-добри. Въпреки това, добра идея е да говорите с лекар преди детето да започне нова тренировка.

Физиотерапия

Физиотерапевтът може да научи детето колко важно е да се придържате към рутинна тренировка и дори да препоръча упражнения, подходящи за неговото състояние. Терапевтът може да предложи упражнения, които да помогнат за изграждането на сила и възстановяване на гъвкавостта в ставите.

Билки и добавки за лечение на ювенилен артрит

Добавки на витамини и минерали често се препоръчва, за да се гарантира, че детето получава всички необходими хранителни вещества, което може да липсва дори и от най-здравословното хранене. Повечето експерти препоръчват добавки, който не съдържа желязо, тъй като допълнителното желязо може да допринесе за влошаване на болката и подуването на всеки индивид с артрит. Желязото е много важно за едно растящо дете, но по-добре е детето да го получава от хранителни източници като грах, карфиол, брюкселско зеле и черна меласа. Билковите източници на желязо включват спанак, корен от репей, коприва, червено цвекло, листа от малини и лапад.

Куркума

Куркума на прах в лъжица и бурканКуркуминът е жълтият пигмент, открит в подправката куркума. Той притежава антиоксидантна, противовъзпалителна, антибактериална, противогъбична, антивирусна и антипролиферативна активност. Съществуват данни за потискането на активността на TNF-a с куркумин, което може да има ценна роля за намаляване на възпалението и чревната пропускливост, открити при автоимунни заболявания, включително ювенилен артрит.

Куркумин, комбиниран с пиперин (екстракт от черен пипер) може да има повишена бионаличност спрямо самостоятелната употреба на куркумин. Проучвания за безопасност показват, че дози, по-високи от 15 грама на ден за 3 месеца са били безопасни, без да се съобщава за токсичност при възрастни пациенти. Проведени са и няколко проучвания за дозата при деца и в едно малко изпитване, доза от 2 грама куркумин два пъти дневно е добре толерирана от 11- до 18-годишни деца с възпалително заболяване на червата.

Още за ползите от куркума може да прочетете в: Полезни свойства и приложения на куркума

Глутамин

Структурна формула на глутаминНай-богатата аминокиселина в тялото, глутаминът, има няколко полезни ефекти върху чревния епител посредством антиоксидантни, противовъзпалителни и чревни протектиращи механизми. Показано е, че това съединение намалява чревната пропускливост при исхемичн/реперфузионно увреждане, 43 пациенти с критично заболяване, 44 недоносени деца, 45 деца с анамнеза за ниско тегло при раждане. Дозата глутамин варира при проучвания при деца с няколко хронични заболявания, травма, изгаряния и рак от 0,25 г/кг дневно до 0,7 г/кг дневно за кърмачета и  малки деца. Средната доза от 0,5 г/кг/ден може да бъде разумна за деца. Необходими са повече проучвания за определяне на по-ясни насоки за безопасността и ефикасността на употребата на глутамин при деца.

Пробиотици

ръка държи бяла капсула Пробиотиците са бактериални щамове, за които е известно, че имат благоприятен ефект върху чревната лигавица и чревния имунитет. Те могат да имат и роля в намаляването на чревната пропускливост по отношение на автоимунно заболяване. Доказателство за използването на пробиотици при ревматологично заболяване в момента е слабо, с малко насоки за оптимални щамове или дозировки при възрастни или деца.

Все още не е ясно коя точно е най-добрата комбинация от щамове, но Lactobacillus Rhamnosus и Saccharomyces boulardii са най-често изследваните щамове в метаанализи. Някои проучвания разглеждат видовете Lactobacillus и Bifidobacterium за подобряване на симптомите, като резултатите наблюдавани при деца с артрит са смесени. Въпреки че като цяло са добре поносими и безопасни при здрави индивиди, пробиотиците трябва да се избягват при пациенти с тежък панкреатит, имуносупресия или критично болни.

Калций

мляко и млечни продуктиПриемът на 1000 мг калций на ден за деца на възраст от 4 до 8 години и 1300 мг на ден за деца на възраст между 9 и 18 години чрез хранителни източници и добавки е важно за децата с ювенилен артрит за насърчаване на растежа и плътността на костите. Пациентите с ювенилен артрит са изложени на риск от остеопороза, като се има предвид експозицията им на системни стероиди и намаляването на физическата активност по време на поява на болка.

Витамин Д

слънчогледи  слънцеПонастоящем няма ясни доказателства, които да подкрепят връзката между нивата на витамин Д и ювенилен артрит, но ролята на витамин Д в костната минерализация и имунномодулиращите ефекти са особено важни за растящото дете. Дневната доза витамин Д2 или Д3 от 2000 UI е вероятно безопасна, въпреки че не са известни указанията за конкретно дозиране и продължителност на лечението. Нужното количество може да бъде набавено посредством добавка на витамин Д2 или Д3, богати на витамин Д храни като риба и яйца (освен, ако пациентът не е алергичен към тези храни) и разумно излагане на слънчева светлина.

Масло от семена от касис

касис плод и листаМасло от семена от касис е богат източник на Омега-6 мастни киселини, което може да помогне да се потисне производството на простагландини, които са склонни да предизвикат възпаление. Други важни източници на тази важна гама-линоленова киселина са маслото от вечерна иглика и масло от боровинкови семена.

Босвелия

Босвелия, известна още като ливан, се

Босвелия

 използва вътрешно и външно в Аюрведа в продължение на хиляди години за лечение на възпаление и бързо набира популярност и в нашите западни култури. Уна де Гато, известен също като котешки нокът, е ефективен южноамерикански противовъзпалителен агент, който има и някои големи антиоксидантни ползи за имунната система.

Алтернативни практики при ювенилен артрит

Докато конвенционалната алопатична медицина не признава "лек" за това заболяване, естественият лечебен свят мисли много различно за автоимунните заболявания. Естествената медицина третира целия човек - ум, тяло и дух - и е открила, че автоимунните заболявания са склонни да се активират и да затихват в отговор на емоционалните възходи и падения. Така че всичко, което може да помогне на детето с ювенилен артрит да се справи със стреса, определено си заслужава да бъде проучено. Йога, тай чи, медитация, хипноза и психотерапия са само някои от природните средства, които могат да са от полза за справяне с емоционалния стрес и да помогнат на детето да придобие по-позитивен и спокоен възглед за живота.

Практики за ума и тялото

Хипнозата е ефективна превантивна терапия за мигрена, гадене и болка, свързани с химиотерапия и няколко поведенчески състояния. Все още, обаче, хипнозата и подобни терапии на тялото и ума не са широко разпространени в поведенческата педиатрията и общата педиатрична практика или специални области, в които тя може да бъде полезна за намаляване на тревожността и болката, свързани с процедурата.

Понастоящем тези терапии нямам значително търсене от страна на пациентите с ювенилен артрит и са необходими допълнителни проучвания за оценка на дългосрочната рентабилност на терапиите между ума и тялото и разработването на най-ефективните стратегии за разпространение на доказани терапии на практика.

Масаж и хиропрактика

масаж на ръкаПодобно на хипнозата, масажът се оказва полезен при лечението на няколко педиатрични състояния. Те включват ниско тегло при раждане, болка, астма, хиперактивно разстройство с дефицит на внимание и депресия. Освен това, масажът е приятен, безопасен и търсен от пациентите. Въпреки това, рядко е сред терапевтичните възможности, разглеждани от педиатри във връзка с ювенилен артрит. Често масажът се разглежда по-скоро като средство за развлечение и релакс, а не като медицинска процедура. Освен това, както при терапиите на ума и тялото, времето, необходимо за настъпване на ефект, разходите за персонал и въпросите за дългосрочните ползи, представляват значителни бариери пред широкото използване на масажни терапии за деца.

От друга страна, независимо от това, че хиропрактикът е една от най-често използваните алтернативни терапии, търсени от семействата, има забележителна липса на рандомизирани контролирани клинични проучвания, които предполагат, че това е значително полезна или рентабилна терапия за всяко основно педиатрично заболяване.

Акупунктура при ювенилен артрит

Акупунктурата е неразделна част от източната медицина в продължение на хиляди години. През последните няколко десетилетия тя надхвърли пределите на западната медицина и се използва за лечение на голямо разнообразие от състояния, от болка до безсъние и гадене. Тъй като популярността му се е увеличила сред възрастните, децата с артрит и други хронични болкови състояния проявяват интерес към тази допълнителна терапия.

Все още не е установено дали ползите, които се наблюдават при възрастни пациенти (например намаляване на болката и гаденето) се откриват и при децата. Въпреки това, акупунктурата сама по себе си все повече навлиза в обикновената медицина. Тя вече се предоставя като възможност за лечение в приблизително една трета от програмите за лечение на педиатрични болки в академичните медицински центрове в Северна Америка.

Акупунктурата се основава на принципа на жизненоважна жизнена енергия, наречена Чи, която тече през тялото по 20 невидими канали, наречени меридиани. Според традиционната китайска медицина всяко блокиране или дисбаланс в този поток на енергия води до заболяване или болка. Стимулирането на различни точки по меридианите с помощта на фини игли се смята, че коригира потока на Чи и облекчава болката.

Западната медицина има обяснява ефекта от акупунктурата чрез стимулиране на кръвообращението и по този начин намаляване на възпалението и мускулното напрежение. Практиката също така увеличава производството на натурални болкоуспокояващи опиоиди и води до освобождаване на  мозъка освобождаването на серотонин и допамин в мозъка, които повишават настроението и успокояват болкови рецепторни места в мозъка.

Трудно е да се каже дали акупунктурата работи за артритна болка, защото висококачествените изследвания по този въпрос са ограничени - дори при възрастни. Проучване от 2015 г. в алтернативни и допълнителни терапии установи, че акупунктурата може да бъде ефективна допълнителна терапия за деца с хронична болка. Някои експерти поставят под въпрос дали облекчаването на болката, отбелязано в проучванията на акупунктурата, е реално или е резултат от плацебо ефекта. И все пак анекдотичните данни от лекарите, които извършват акупунктура на техните педиатрични пациенти, показват, че това помага.

Акупунктура при деца

игли за акупунктураДецата често не харесват мисълта за игла, защото се страхуват от болката, която ще причини и именно това е едно от най-големите препятствия в приложението на тази терапия. Точно тук е ролята на сертифициран специалист по акупунктура, който има опит в работата с деца и може да ги убеди, че в случая на акупунктура, иглите могат да имат противоположен ефект - облекчаване на болката от хронични заболявания като артрит. Нежеланите реакции обикновено са незначителни - като  краткотрайна болка и зачервяване в мястото на поставяне на иглата. Акупунктуристите практикуващи с децата използват още по-малки и по-тънки игли и вкарват в тялото по-малка част от тях.

За успеха на лечението е от решаващо значение детето да се чувства комфортно с идеята, че ще му бъдат поставени игли. Важно е да обясним, че тези игли са много по-тънки от тези, които се използват за ваксинация или за вземане на кръв и по-скоро приличат на малки косъмчета. 

Повече за същността и особеностите на акупунктурата може да откриете в: Акупунктура

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.kidsgetarthritistoo.org/about-ja/juvenile-arthritis-early-signs-and-symptoms.php
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/juvenile-idiopathic-arthritis/symptoms-causes/syc-20374082
https://www.healthline.com/health/juvenile-rheumatoid-arthritis#types
https://www.practicalpainmanagement.com/treatments/complementary/integrative-treatment-approaches-juvenile-idiopathic-arthritis
http://www.cpdiscovery.com/healing-juvenile-arthritis-the-natural-way.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071356/
http://www.kidsgetarthritistoo.org/living-with-ja/medical-care/treatment/acupuncture.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиСпециалистиБотаникаЛюбопитноНовиниХранене при...ИзследванияПатологияМикробиологияИсторияОрганизацииНаучни публикацииВидеоПсихологияИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиАнкетиЗаболявания (МКБ)СнимкиСпортЛайфстайлСоциални грижиРецептиТестовеОбразованиеЗаведения