Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативна терапия при студова алергия

Алтернативна терапия при студова алергия

Алтернативна терапия при студова алергия - изображение

Студовата алергия, известна още като студова уртикария, представлява хронично кожно разстройство. Това е може би най-често срещаната форма на уртикария (копривна треска). Най-характерните симптоми включват зачервяване на кожата, поява на плоски лезии (уртици) и сърбеж, след излагане на кожата на ниски температури.

Съществуват три основни форми на заболяването

  • Наследствена (фамилна) студова уртикария
  • Придобита (есенциална) студова уртикария
  • Симптоматична (вторична) студова уртикария

Обикновено симптомите на придобитата форма се проявяват за около 2 до 5 минути след излагане на провокиращите фактори или ситуации, а при наследствената това отнема около 24 до 48 часа. При наследствената форма, симптомите продължават по-дълго време (около ден-два), докато придобитата форма може да са с продължителност около един-два часа.

Признаци и симптоми на студова алергия

студова уртикарияПри студовата алергия е нарушена реакцията на кожата към ниските температури. Това може да се прояви след излагане на студ или плуване в студена вода. Обикновено настъпва зачервяване на кожата, поява на обрив и сърбеж. Може да бъде придружено още от температура, главоболие, безпокойство, повишен брой бели кръвни клетки (левкоцити), умора, а понякога сърцебиене или хрипове.

Придобитата уртикария, според някои клиницисти може да се подраздели на няколко подкатегории, като първична придобита студова уртикария, забавена студова уртикария, локализирана студова уртикария, рефлексогенна студова уртикария:

Първична придобита студова уртикария може да възникне от пет до 30 минути след излагане на студ. Реакцията може да се прояви в момента на студово въздействие, но по-често се случва по време на фазата на затопляне. Сърбежът и зачервяване на кожата може да се развие на първо място, следван от усещане за парене.  Уртикаричният обрив е с продължителност около 30 минути.  Може да се наблюдава  още главоболие, сърцебиене, затруднено дишане.

Забавената студова уртикария може да се появи няколко часа след експозиция на студа.

Локализирана студова уртикария се характеризира с поява на широко разпространени синини по тялото.

Причини за студова алергия

Студовата уртикария може да се появи поради неизвестни причини (идиопатична) или да бъде унаследена генетично, като автозомно-доминантен белег. Рискът за предаване на заболяването от засегнат родител на дете е 50 %, независимо от пола на детето. Рискът е еднаква при всяка поредна бременност. Засяга мъжете и жените в еднаква степен.

Някой форми на студова уртикария може да настъпят в резултат на автоимунни нарушения.

Есенциалната студова уртикария съставлява около 1 % до 3 % от всички случаи на уртикария и възниква най-често сред младите хора. Фамилната студова уртикария е рядкост.

Какво е лечението на студова алергия?

Конвенционалната терапия е преди всичко симптоматична и може да включва употребата на антихистамини (Н1-рецепторни блокери), Н2-рецепторни блокери, епинефрин, дифенхидрамин, ципрохептадин, хидрохлорид и цетиризин и други.

Още по темата може да прочетете в Уртикария от студ или топлина МКБ L50.2

Алтернативна терапия при студова алергия

Топла вода и баня

топъл компрес при студова алергия

 

Обривът и червените петна могат да бъдат третирани с топла вода. Просто наложете топъл компрес или електрическа възглавничка върху засегнатите участъци от кожата. Топла вана или душ също може да облекчат сърбежа и болката, предизвикани от симптомите на студова алергия.

 

Алое вера

Алоето е билка, която осигурява множество ползи за хората. Гел от алое вера може да се прилага директно върху засегнатата кожа, тъй като действа успокояващо за сърбежа. Използвайте два пъти на ден. Може да добавите и масло от витамин Е.

Корен от женско биле

Вземете изсушен корен от женско биле, стрийте го на прах и го приложете директно върху засегнатата област. Действа успокояващо и помага за бързото преминаване на обрива.

Лук

сок от лук при студова алергия

 

Лукът притежава добре изразени противоалергични и противовъзпалителни свойства. Прясно изцеден сок от лук може да се използва веднага при появата на обрива. Вместо сок може директно да поставите няколко шайби кромид лук върху областта на обрива.

 

 

Зелен чай

Пийте зелен чай в умерени количества, за да намалите симптомите на студова алергия, тъй като е богат на антиоксиданти и може да помогне за намаляване на обострянията, тъй като спомага за премахване на токсините от организма. Чай от коприва също е добра алтернатива.

Витамин С, Витамин Е и цинк са подходящи за бързо облекчение на уртикария. Може да ги приемате под формата на таблетки или в състава на различни средства за локално приложение.

Стипца на прах

стипца на прах при студова алергия

 

Добавете стипца на прах към ежедневният си крем или лосион за тяло и третирайте местата, засегнати от уртикаричния обрив. Стипцата облекчава сърбежа, оказва антибактериален и стягащ ефект.

 

 

 

 

Бадемово масло

Бадемовото масло има успокояващ ефект и може да се нанася върху засегнатата област от кожата.

Хомеопатия

хомеопатия при студова алергия

Хомеопатията предлага подходящи средства за различните форми на уртикария, включително и такава, провокирана от студ. Въпреки че, лечението може да отнеме известно време, може да достигне до пълно излекуване на проблема.

Апис Мелифика – препоръчвано хомеопатично средство при уртикария с усещане за парене и боцкане. Може да се наблюдава още зачервяване и подуване,  както след ужилване от пчела. Обикновено топлината и всяко докосване  предизвиква усилване на симптомите.

Астакус флювиатилис (Astacus Fluviatilis) – при уртикария и копривна треска с чернодробни симптоми, както и за лечение на остра или хронична уртикария, засягаща цялото тяло.

Дулкамара – най-добрият хомеопатичен продукт за студова уртикария и, когато проблемът настъпва след излагане на влажно време. Наблюдава се зачервяване и изсъхване на кожата. При жените може да се наблюдава обостряне в периода на менструацията.

Сулфур – подходящ за лечение на хронична упорита уртикария, но трябва да се използва обезателно под контрола на хомеопатичен лекар.

Апис мелифика – използва се с голям успех за лечение на хронична и остра уртикария, както и при наличие на ангиоедем.

Как да избегнем обостряне на симптомите на студова уртикария?

Избягвайте експозиция на студ, доколкото е възможно. Ако все пак се налага, се облечете достатъчно топло и обезателно носете ръкавици, шапка и шал. Избягване на студени бани и плуване в студена вода. Винаги проверявайте температурата на водата, преди да се потопите в басейна и никога не плувайте сами.

Избягвайте да ядете студени храни и напитки.

Не дръжте студени предмети с голи ръце. Може да използвате салфетка или ръкавица.

Още полезни средства може да откриете в темата: Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария.

Подробна информация за алергиите може да научите в здравния проблем Алергия.

Източници:
http://rarediseases.org
https://urticariatreatmenttipsfkafka.wordpress.com
http://cholinergicurticariasite.com
http://www.homeopathicdoctor.co.in
http://www.drhomeo.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияНовиниСпециалистиСнимкиЗдравни съветиМикробиологияБотаникаИсторияЛайфстайлХранене при...СпортФизиологияИзследванияАнкетиТестовеОрганизацииКлинични пътекиНормативни актове