Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура Акупресурни точки срещу сезонни алергии

Акупресурни точки срещу сезонни алергии

Акупресурни точки срещу сезонни алергии - изображение

Пролетта е в разгара си. За някои, това е време на слънце, цветя, разходки, а за други…течащ нос, кихане, сърбеж и сълзене на очите.

Хората със сезонни алергии трябва да знаят, че пролетта не е неизбежен период на страдание, прием на противоалергични лекарства и страх от напускане на дома без носни кърпички. Традиционната Китайска Медицина предлага лесен начин за справяне с проблема.

Акупресурата е древен китайски метод за лечение, който е подобен на акупунктурата, но не включва употреба на игли. Както акупунктурата, така и акупресурата се основават на стимулирането на стотици точки, намиращи се по протежение на 14 меридиани по тялото, свързани с преноса на енергията "Чи" по тялото. Акупресурата може да се използва самостоятелно или като допълнение към традиционната медицина. Освен при алергии, може да бъде от полза при стрес и безпокойство, мигрена, гадене, повръщане, болка и дори, контрол на теглото.

Акупресурата е изключително лесен, достъпен и евтин начин да облекчите симптомите на алергии. Не отнема средства и време, нужно е само малко концентрация и координация. Може да се прилага у дома или на работното място. Достатъчно е да окажете лек натиск върху конкретната точка и леко да масажирате.

Началото на пролетта е идеалният момент за начало на терапията, тъй като все още не е настъпил пиковия цъфтеж. Ако все пак, симптомите вече са силно изразени, акупресурата може да се използва и за облекчаване на състоянието. Особено добре се повлияват секрецията от носа, сърбежа в очите, тежестта в синусите и главоболието.

Кои са активните акупресурни точки срещу сезонни алергии?

Точки на лицето

На лицето се намират по три точки, разположени симетрично от двете половини на лицето. Означават се като LI 20, ST 2 и UB 2, разположени, съответно от външната страна на ноздрите, точката под окото и вътрешния край на веждата.

За максимален ефект, освен точното място на точката, от значение е и посоката на натиска. Това е и моментът, в който е нужна най-добра концентрация и координация.

Точка LI 20 се намира от външната страна на ноздрите, трябва да се притисне диагонално, нагоре, като че ли се прицелвате към противоположното око.

Натискът на UB 2 трябва да е в посока нагоре, към върха на главата.

ST 2 точките (намиращи се под окото) трябва да се притискат в посока надолу, към устата.

Едновременният натиск на всичките шест точки на лицето, изглежда така:

акупресурни точки на лицето срещу сезонни алергии
В началото едновременното и същевременно съобразено с посоките притискане може да е доста трудно и неудобно, но с практиката ще стане по-лесно. Специалисти в областта препоръчват техника, включваща кутрето, безименният и средният пръст, но, координацията и усета на всеки човек е индивидуален, затова, ако усетите по-лесен и удобен начин, може да го използвате. Важно е да уцелите посоката и точната локализация.

Акупресурни точки по тялото срещу сезонни алергии

 Точка SP 5 В допълнение към шестте точки на лицето, често се включва и седма точка, която помага за справяне с първопричината за симптомите на сезонни алергии. Тази точка е SP 5, намираща се под изпъкналата кост от вътрешната страна на глезена (медиален малеолус) на левия крак. Значението на тази точка се обяснява с ролята на тази точка за премахване на условие, което в акупунктурата се означава като “dampness” или "влага". В понятието „влага“ се включва мястото на фиксирано, тежко препятствие. Също така, когато се натрупва “dampness, това може да доведе до поява на храчки и секреция от дихателните пътища.

Стимулирането на ST5 не е нужно да става едновременно с шестте точки на лицето (всъщност това е доста трудно за изпълнение). Може да правите това докато гледате телевизия или просто си почивате. Най-лесният начин за това е да поставите левия крак върху дясното си бедро (докато сте седнали на стола или дивана).

Съществуват акупресурни точки за облекчаване на алергии, разположени и в други части на тялото. Те могат да бъдат изключително полезни за бързо облекчение на симптомите. Не е нужно да се използват всички едновременно. Понякога използването само на една или две се оказва достатъчно.

акупресурни точки по тялото при алергииТочка 1 (К27) - Elegant Mansion

Намира се във вдлъбнатината между ключицата и гръдната кост.

Облекчава алергии, свързани със секреция от дихателните пътища, затруднено дишане, астма, кашлица и възпалено гърло.

Точка 2 (LI 11) - Crooked Pond

Намира се на върха на външния край на гънката на лакътя.

Облекчава алергии, особено възпалени кожни заболявания (като копривна треска и обриви), сърбеж и треска.

Точка 3 (CV6) - Sea of Energy

Намира се на разстояние два пръста точно под пъпа
Облекчава алергични състояния, съпроводени със запек, газове, отпадналост, обща слабост и безсъние.

Точка 4 (St36) - Three Mile Poin

Четири пръста под колянното капаче от външната страна на крака.
Укрепва цялото тяло и помага за предотвратяване и облекчаване на обостряне не алергии.

Точка 5 (LV3) - Bigger Rushing

Намира се във връхната част на ходилото, във вдлъбнатината между палеца и втория пръст на крака.
Облекчава всички видове алергични реакции, особено такива изявяващи се със зачервяване на очите и нервно-мускулни смущения.

акупресурни точки по тялото срещу алергииТочка 6 (B10) - Heavenly Pillar

Намира се на около 1 см под основата на черепа, върху изпъкналите мускули, намиращи се на около 0.5 см встрани от гръбначния стълб. Облекчават алергични реакции, съпроводени с главоболие, подуване на очите, изтощение.

Точка 7 (TW 5) - Outer Gate

Разположена е в крайната част на предмишницата, между двете кости (лъчева и лакътна), два пръста и половина над китката.

Облекчава алергичните състояния посредством подобряване на имунната дейност.

Точка 8 (LI 4) - Joining the Valley

Внимание! Тази точка не бива да се стимулира при бременност, тъй като може да провокира маточни контракции.

Намира се от външната страна на ръката, в пространството между палеца и показалеца. Представлява най-високата точка от изпъкналостта, която се получава, когато палеца и показалеца се доближат един до друг.

Облекчава всички видове алергии, сенна хрема, кихане, сърбеж, главоболие.

Важно е след всяко масажиране на избраните точки да се пие обилно количества топла вода, за да подпомогнете изчистването на токсините от тялото. Още алтернативни средства срещу сезонни алергии може да научите в темата Природни средства срещу сезонни алергии.

Източници:
https://www.herbalshop.com
https://health.clevelandclinic.org
http://www.huffingtonpost.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпециалистиЗдравни съветиТестовеЛюбопитноЗдравни проблемиНовиниСнимкиАлт. медицинаХранене при...ЛеченияМикробиологияОрганизацииБотаникаВидеоЛайфстайлФизиологияИсторияИзследванияКлинични пътекиНормативни актове