Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Съвети за предотвратяване на инфекции в и около дома

Съвети за предотвратяване на инфекции в и около дома

Съвети за предотвратяване на инфекции в и около дома - изображение

Инфекциите се причиняват от микроскопични организми, известни като патогени - бактерии, вируси, гъбички или паразити. Те навлизат в тялото, размножават се и нарушават нормалните функции на организма. Инфекциозните заболявания са водеща причина за болести и смърт в целия свят. За някои хора - особено тези със сериозни заболявания като сърдечни заболявания или рак, тези с тежки наранявания или тези, които приемат имуносупресивни лекарства - е още по-трудно да се избегнат сериозни усложнения от инфекция. Инфекции могат да възникнат навсякъде и по всяко време, но по-лесно се разпространяват в домовете с малки деца и възрастни хора. Това се обяснява с факта, че индивидите в тези възрастови групи са по-уязвими поради все още развиващата се при децата и отслабваща при възрастните имунна система. Разбирането на начина, по който се предават инфекциите може да бъде полезен за предотвратяване на боледуване.

Знаем, че повечето микроби навлизат в организма през различни отвори в тялото - носа, устата, ушите, ануса и гениталиите. Микробите обаче могат да се предават и през кожата чрез ухапвания от насекоми или животни. Експерти, които проучват разпространението на микроби и инфекции, смятат, че най-добрият начин да се избегне заразяването и разпространението на болести е да се блокират патогените от навлизане в тялото, да се попречи на растежа и разпространението им, като се спазват някои хигиенните практики в дома и извън него.

Лична хигиена - основен начин за предотвратяване на инфекции

Измиване на ръцете

Измивайте добре ръцете си. Измивайте ръцете си след използване на тоалетната, преди да приготвите или да ядете храна, след работа в градината или други задачи, свързани със замърсяване. Трябва също така да се измивате, след като издухате носа си, кашляте или кихате; след даване на храна или почистване на домашния любимец; след посещение или грижа за болно лице. Обезателно използвайте топла вода и сапун като го разтривайте хубаво в дланите и горната част на ръцете и китките. Не забравяйте да почистите местата между пръстите и под ноктите. Изплакнете под течаща вода. Изсушете добре ръцете и китките си.

Избягвайте директен контакт с болни хора или предмети като кърпички или тъкани, които те са използвали.

Не използвайте съдове, прибори за хранене, чаши за вода и други с болни лица.

Поддържайте ноктите на ръцете и краката добре подрязани и чисти, за да избегнете натрупването на мръсотия и микроби под тях.

Покривайте устата при кашлица. Покривайте устата и носа си с еднократна хартиена кърпа, когато кихате или кашляте, а след това я изхвърлете. Ако не разполагате с такава, покрийте устата с лакътя си, а не с дланите си и не забравяйте да измиете ръцете си след това.

Не докосвайте с неизмити ръце рани, петна или пъпки по кожата.

Независимо от възрастта, ваксинирането е основна част от здравословното състояние. Много сериозни инфекции могат да бъдат предотвратени чрез имунизация. Въпреки че ваксините могат да причинят някои чести нежелани реакции, като временно подуване и възпаление в мястото на убождане, те обикновено са безопасни и ефективни.

Децата трябва да получат всички ваксинации заложени в имунизационния календар на страната, в която живеят.

Хигиенни съвети в кухнята

Рязане на месо

Някои инфекции, причинена от храна, могат да бъдат опасни и да доведат до сериозни медицински състояния, включително бъбречна недостатъчност и менингит. Можете да предотвратите инфекции от хранителни патогени във Вашето домакинство, като приготвяте и съхранявате безопасно храната. Следните предпазни мерки ще помогнат за унищожаването на микробите, които присъстват в храната, която купувате и ще предотвратят попадането на нови микроби в храната:

Изплаквайте всяко сурово месо, птиче месо, риба, плодове и зеленчуци под течаща вода, преди да го приготвите.

Измийте ръцете си със сапун и вода преди и след обработката на сурово месо.

Използвайте термометър, за да се уверите, че приготвяте месото на оптимална температура.

Не смесвайте сготвени и сурови храни, тъй като суровите меса могат да пренесат патогенни микроорганизми върху сготвените храни. Също така, никога не използвайте едни и същи купи, ножове и дъски за рязане при приготвяне на месо, риба и зеленчуци.

Винаги размразявайте хранителни продукти, особено месо и морски дарове, само в хладилник или микровълнова фурна, за да избегнете разпространението на микроби върху кухненския плот и други повърхности.

Не яжте сурово или полусурово месо. Пригответе различните меса на подходящите температури, за да избегнете инфекции.

Чрез практикуването на тези съвети редовно, може да сте в състояние да останете здрави и да ограничите разпространението на инфекции в и около вашия дом.

Хигиенни мерки пътуване

Жена и дете в количка на летище

Ако пътувате до район, където е налице заболяване, пренасяно от насекоми, вземете и използвайте репелент за насекоми, съдържащ DEET. В много тропически райони комарите могат да носят малария, денга, жълта треска, японски енцефалит или други сериозни инфекции.

Не консумирайте лед при пътуване. Замразяването не убива всички инфекциозни микроорганизми, пренасяни от водата.

Пийте само бутилирани напитки - като безалкохолни напитки или бутилирана вода с надеждно затварящи се капачки. Имайте предвид, че някои плодови сокове могат да бъдат приготвяни със замърсена местна вода.

Не яжте плодове и зеленчуци, които не са добре измити и изцедени от водата.

Не консумирайте млечни продукти (млякото може да не е пастьоризирано).

Когато пътувате в чужбина, консултирайте се с вашия лекар за допълнителни имунизации, особено, когато предстои пътуване до по-екзотични и далечни дестинации. Обсъдете плановете си за пътуване с лекаря си най-малко три месеца преди пътуване.

Мерки за предотвратяване на трансмисивни инфекции

Пръскане на ръка със спрей

Трансмисивните инфекции са тези, които се предават на човек и животни посредством ухапване от комари, кърлежи и други насекоми. За да предотвратите такива инфекции:

Използвайте репеленти за насекоми, съдържащи DEET, пикаридин или масло от лимонов евкалипт. Кои натурални средства могат да бъдат използвани с тази цел може да прочетете в:  Репеленти от билки и етерични масла

Ограничете престоя си на открито по време на пиковите часове на комарите рано сутрин и вечер.

Не допускайте задържане на вода в и около дома си, тъй като това може да осигури условия за развъждане на комари и други насекоми.

Контролирането на популацията на мишки или плъхове в и близо до дома също е важно за избягване на разпространение на патогени от гризачи. Винаги съхранявайте контейнерите за боклук покрити, за да предотвратите навлизането на гризачи в тях. Запълнете всички дупки или проходи в и около дома, които биха могли да осигурят на гризачите достъп до Вашия дом.

Ако планирате да прекарате време в район, където кърлежите са често срещани (дори задния двор), носете светли дрехи, така че кърлежите могат да бъдат забелязани и отстранени, преди да се прикрепят за кожата. Когато се разхождате по пътеките, ходете в центъра на пътеката, където обикновено растителността е по-малка. Когато се върнете у дома, проверете внимателно дрехите и тялото си за кърлежи. Проверявайте домашния си любимец, преди да го приберете на закрито.

Ако забележите прикрепен към вас или към домашния любимец кърлеж, хванете го здраво с пинсети непосредствено до мястото му на залавяне и издърпайте стабилно. Почистете добре мястото на ухапване от кърлежи с антисептични средства. За няколко седмици наблюдавайте внимателно зоната за признаци на обрив или подуване. Не използвайте олио или други омазняващи средства за отстраняването на кърлежа. Това може да улесни предаването на инфекцията.

Дръжте домашните си животни далеч от диви животни.

Консултирайте се с лекар при ухапвания от животни и не оставяйте раната да бъде изложена на риск от замърсяване и инфектиране.

Уверете се, че ваксинирането и обезпаразитяването на Вашия домашен любимец е актуално. Освен за защитата на вашия домашен любимец, това ще защити Вас и Вашето семейство.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.zliving.com/health/prevention-and-healing/hygiene-tips-to-prevent-infections-in-and-around-your-home-121585/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-prevent-infections

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНормативни актовеЛюбопитноИсторияАлт. медицинаНаправления в медицинатаЗдравни съветиСоциални грижиНовиниПсихологияСнимкиОрганизацииЛайфстайлСпортДиетиМикробиологияСпециалистиИзследванияХранене при...ТестовеКлинични пътекиБотаникаАнкетиПроизводители