Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за антиген на херпесен вирус

Изследване за антиген на херпесен вирус

Изследване за антиген на херпесен вирус - изображение

Изследването за херпес се провежда, за да се открие херпес симплекс вирус (HSV). Инфекцията с този вирус предизвиква поява на обриви, които са представени от групирани малки мехурчета. Обривът може да е разположен на различни места – устните, носа, очите, по кожата на лицето, в гърлото, уретрата, ректума, влагалището, срамните устни. Инфекцията с херпес може да доведе до повтаряща се поява на обриви.

Има два типа херпес симплекс вируси (HSV):

 • HSV тип 1 – обикновено предизвиква поява на обриви по устните. Разпространява се при целувки, при използване на общи съдове, когато има активни лезии. Този вирус може да причини обриви и по гениталиите.
 • HSV тип 2 – обикновено предизвиква поява на обриви в областта на гениталиите – генитален херпес. Обривът може да ангажира влагалището, срамните устни и пениса. Този вирус може да предизвика инфекция и при бебета, които са нормално родени (вагинално) от майки с генитален херпес. Разпространява се при полов контакт. В някои случаи може да причини и обриви в устата.

 

В по-редки случаи, HSV инфекция може да засегне и много други области, дори и мозъка.

Изследването за HSV най-често се провежда при хора, които имат генитален херпес. В по-редки случаи може да се изследва проба от кръв, гръбначно-мозъчна течност, урина, сълзи и др.

Най-често се провежда някое от следните изследвания:

 • Херпес вирусна култура. С помощта на памучен тампон се взема течност от свежа лезия, след което се поставя в специална хранителна среда.
 • Изследване за антиген на херпесен вирус. Вземат се клетки от свежа лезия. Те се наблюдават под микроскоп и се търсят специфични маркери на повърхността на клетките, които са инфектирани с HSV. Този тест може да се направи едновременно или вместо теста с вирусна култура.
 • Полимеразна верижна реакция (PCR). Това изследване може да се направи от материал взет от свежа лезия, както и от кръв или гръбначномозъчна течност.
 • Изследване на антитела. При това изследване се взема кръв.


Херпесната инфекция не може да бъде излекувана. След като веднъж се заразите с HSV, вируса остава в тялото завинаги като се „крие“ в определени нервни клетки и предизвиква повтаряща се поява на обриви. Причини за рецидивираща проява на херпес може да бъде стрес, умора, излагане на слънце, друга инфекция.

Различни херпесни вируси могат да причинят и други инфекции – варицела, херпес зостер и др.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване за херпес симплекс се провежда в някой от следните случаи:

 • За да се открие дали HSV е причина за поява на обриви в областта на гениталиите или устните.
 • За да се открие кой тип вирус HSV-1 или HSV-2 е причинителят на инфекцията.
 • За да се открие дали половия партньор също е инфектиран с HSV.
 • За диагностициране на херпесна инфекция при новородено, чиято майка има генитален херпес.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Ако се съмнявате, че може да имате генитален херпес не правете секс, докато не получите резултатите от изследването. По този начин ще намалите риска от заразяване на партньора/ партньорите.

Ако за изследването за херпес е необходимо да се вземе проба от уретра е необходимо да не сте уринирали поне 2 часа преди теста.
При вземане на проба при жени е необходимо да не използвате душ 24 часа преди изследването.

 

Метод на провеждане на изследването:

При изследване на антиген на херпесен вирус се използва стерилен памучен тампон, с помощта, на който се взема материал от влагалището, маточната шийка, уретрата, пениса, очите, гърлото или кожата. Проба се взема от лезии, които са сравнително нови (не повече от 2-3 дни). Колкото по-свежа е лезията, толкова по-голям е шансът да се открият вируси на херпес.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усещате лек дискомфорт или болка при вземане на проба от влагалището, маточната шийка, уретрата, пениса, очите, гърлото или кожата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не съществува риск при провеждане на това изследване.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването за херпес се провежда, за да се открие херпес симплекс вирус (HSV). Инфекцията с херпес може да доведе до повтаряща се поява на обриви.

 

Резултата от изследването за антиген на херпесен вирус е готов за един ден.

 

   Нормални стойности:

 • Нормалните резултати се отбелязват като отрицателни.
 • Не се откриват вирусни антигени или ДНК.

 

   Отклонения от нормата:

 • Нормалните резултати се отбелязват като положителни.
 • Откриват се вирусни антигени или ДНК.

 

Пробата се взема от свежи (мехурчета) новообразувани лезии. Вземането на проба от по-стари обриви (корички) крие риск от получаване на фалшиво отрицателни резултати.

Получаването на отрицателен резултат не означава, че нямате херпесна инфекция. Ако първият тест, който направите е отрицателен, а продължавате да имате симптоми на херпесна инфекция се налага да се повтори изследването или да се назначат допълнителни тестове.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването за херпес симплекс може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • Ако се вземе проба от твърде стара лезия.
 • Ако приемате противовирусни лекарства като acyclovir, famciclovir, ganciclovir или valacyclovir.
2.8, 4 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване за антиген на херпесен вирус

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаНовиниЛюбопитноЛеченияИсторияЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеСпециалистиЛайфстайлОрганизацииМикробиологияСнимкиПатологияХранене при...ДиетиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСпортСоциални грижиЗаведения