Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Полимеразна верижна реакция за херпес симплекс вирус

Полимеразна верижна реакция за херпес симплекс вирус

Полимеразна верижна реакция за херпес симплекс вирус - изображение

Херпесните вируси са двойноверижни ДНК вируси, които принадлежат към семейството на Herpes viridae. Познати са 8 херпесни вируса – Human Herpes Virus, които причиняват заболявания при човека. Всеки един от херпесните вируси причинява различна дерматовироза. Към алфа херпесните вируси принадлежат HSV1 и HSV2, които поразяват мукоепителни клетки на орофаринкса, гениталният тракт и аноректалната област.

Първичните и вторични херпесни инфекции се съпровождат с появата на везикули и лезии по кожата и лигавиците . Инфекцията може да протече и с атипична симптоматика.

  • HSV1 причинява най-често лабиален херпес, фаринготонзилити, гингивостоматити, генитален херпес, кератоконюктивити, херпесни енцефалити и др.
  • HSV2 се свързва с появата на генитален херпес, херпесен вулвовагинит и по-рядко лабиален херпес.

Понастоящем от методите за изследване за херпес симплекс вирус,  PCR (полимеразна верижна реакция) представлява "златния стандарт’’ в диагностиката.  Чрез метода PCR е възможно да се открият дори малки количества от вирусни частици в изследвания биологичен материал. Изследването позволява да се идентифицират херпесните вируси, независимо от срока на инфекцията дори и в периода, когато още не са се образували антитела в кръвта.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Полимеразната верижна реакция се използва за доказване на инфекция с херпес вирус. Изследването е информативно не само по време на първична, но и при обострена хронична инфекция.

Теста се извършва и когато трябва да се определи вида на вируса - дали HSV-1 или HSV-2 е причинителят на инфекцията.

PCR може да послужи и за диагностициране на херпесна инфекция при новородено, чиято майка има генитален херпес.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При изследване за херпес симплекс с метода PCR не се изисква специална предварителна подготовка.

Вземане на кръвна проба се извършва на празен стомах.

При жените вземането на урина или секрет от урогениталния тракт се прави преди менструация или два дни след приключването и.

Ако за изследването за херпес е необходимо да се вземе проба от уретра не трябва да се уринира поне 2 часа преди теста.

Метод на провеждане на изследването:

При набавяне на проба за полимеразна верижна реакция (PCR) се използва стерилен памучен тампон с помощта, на който се взема материал от влагалището, маточната шийка, уретрата, пениса, очите, гърлото или кожата. Проба се взема от лезии, които са сравнително нови (не повече от 2-3 дни). Колкото по-свежа е лезията, толкова по-голям е шансът да се открият вируси на херпес.

Взетата проба се изпраща в лаборатория, където чрез метода полимеразна верижна реакция се търси генетичен материал – ДНК на HSV. С помощта на този тест могат да се разграничат двата вируса HSV-1 и HSV-2.

  

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усещате лек дискомфорт или болка при вземане на проба от влагалището, маточната шийка, уретрата, пениса, очите, гърлото или кожата.

Пробата от кръв за изследване за херпесни антитела и полимеразна верижна реакция (PCR) се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При изследване на кръв за херпесни вируси съществува минимален риск от възникване на кръвонасядане, много рядко може да възникне възпаление на вената (флебит).

При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването за херпес се провежда, за да се открие херпес симплекс вирус (HSV). Инфекцията с херпес може да доведе до повтаряща се поява на обриви.

Резултатите от PCR са готови за 1 до 3 дни.

 

   Нормални стойности:

  • Нормалните резултати се отбелязват като отрицателни.
  • Не се откриват вирусни антигени или ДНК.

 

   Отклонения от нормата:

Когато при изследването се откриват вирусни антигени или ДНК, резултатите се отбелязват като положителни - изследваното лице е носител на херпес симплекс вируса. 

Резултатът е отбелязан с плюс (+), в зависимост от размера на генетичен материал бива:

  • "+" <102 копия на ДНК
  • "++" - 102-103 копия на ДНК
  • "+++"  - 103-104 копия на ДНК
  • "++++"  - 104-105 копия на ДНК
  • "+++++"> 105 копия на ДНК

  

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания за изследване за херпес симплекс вируса с метода полимеразна верижна реакция.

Провеждана предварително антивирусна терапия може да намали количеството на вируса в епителните клетки, но поради високата чувствителност на метода PCR рядко се получават фалшиво отрицателни резултати.

Грешки при вземане на биологичен материал, когато в пробата за изследване липсва достатъчен брой заразени с вирус клетки (например твърде стара лезия), могат да доведат до фалшиво-отрицателни показатели.

3.1, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Полимеразна верижна реакция за херпес симплекс вирус

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияСпециалистиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияИсторияЗдравни съветиБотаникаНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииМикробиологияПсихологияФизиологияСнимкиПатологияХранене при...ДиетиТестовеНаправления в медицинатаСоциални грижиСпортЗаведения