Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за херпес симплекс

Изследване за херпес симплекс

Изследване за херпес симплекс - изображение

Изследването за херпес се провежда, за да се открие херпес симплекс вирус (HSV). Инфекцията с този вирус предизвиква поява на обриви, които са представени от групирани малки мехурчета. Обривът може да е разположен на различни места – устните, носа, очите, по кожата на лицето, в гърлото, уретрата, ректума, влагалището, срамните устни. Инфекцията с херпес може да доведе до повтаряща се поява на обриви.

Има два типа херпес симплекс вируси (HSV):

 • HSV тип 1 – обикновено предизвиква поява на обриви по устните. Разпространява се при целувки, при използване на общи съдове, когато има активни лезии. Този вирус може да причини обриви и по гениталиите.
 • HSV тип 2 – обикновено предизвиква поява на обриви в областта на гениталиите – генитален херпес. Обривът може да ангажира влагалището, срамните устни и пениса. Този вирус може да предизвика инфекция и при бебета, които са нормално родени (вагинално) от майки с генитален херпес. Разпространява се при полов контакт. В някои случаи може да причини и обриви в устата.

В по-редки случаи, HSV инфекция може да засегне и много други области, дори и мозъка.

Изследването за HSV най-често се провежда при хора, които имат генитален херпес. В по-редки случаи може да се изследва проба от кръв, гръбначно-мозъчна течност, урина, сълзи и др.

Най-често се провежда някое от следните изследвания:

 • Херпес вирусна култура. С помощта на памучен тампон се взема течност от свежа лезия, след което се поставя в специална хранителна среда. Изследването на вирусна култура е най-добрия метод за откриване на инфекция с генитален HSV. Много често дори и да има вирус може да се получи фалшиво отрицателен резултат.
 • Изследване за антиген на херпесен вирус. Вземат се клетки от свежа лезия. Те се наблюдават под микроскоп и се търсят специфични маркери на повърхността на клетките, които са инфектирани с HSV. Този тест може да се направи едновременно или вместо теста с вирусна култура.
 • Полимеразна верижна реакция (PCR). Това изследване може да се направи от материал взет от свежа лезия, както и от кръв или гръбначномозъчна течност. Търси се генетичен материал – ДНК на HSV. С помощта на този тест могат да се разграничат двата вируса HSV-1 и HSV-2.
 • Изследване на антитела. При това изследване се взема кръв. Търсят се антитела, които се произвеждат от имунната система. Този тест няма такава точност, както другите тестове, а също така не може да се разграничат двата вируса, както и това дали инфекцията е нова или стара.

Херпесната инфекция не може да бъде излекувана. След като веднъж се заразите с HSV, вируса остава в тялото завинаги като се „крие“ в определени нервни клетки и предизвиква повтаряща се поява на обриви. Причини за рецидивираща проява на херпес може да бъде стрес, умора, излагане на слънце, друга инфекция.

Различни херпесни вируси могат да причинят и други инфекции – варицела, херпес зостер и др.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване за херпес симплекс се провежда в някой от следните случаи:

 • За да се открие дали HSV е причина за поява на обриви в областта на гениталиите или устните.
 • За да се открие кой тип вирус HSV-1 или HSV-2 е причинителят на инфекцията.
 • За да се открие дали половия партньор също е инфектиран с HSV.
 • За диагностициране на херпесна инфекция при новородено, чиято майка има генитален херпес.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Ако се съмнявате, че може да имате генитален херпес не правете секс, докато не получите резултатите от изследването. По този начин ще намалите риска от заразяване на партньора/ партньорите.

Ако за изследването за херпес е необходимо да се вземе проба от уретра е необходимо да не сте уринирали поне 2 часа преди теста.
При вземане на проба при жени е необходимо да не използвате душ 24 часа преди изследването.

Метод на провеждане на изследването:

При изследване на вирусна култура, антиген на херпесен вирус и полимеразна верижна реакция (PCR) се използва стерилен памучен тампон, с помощта, на който се взема материал от влагалището, маточната шийка, уретрата, пениса, очите, гърлото или кожата. Проба се взема от лезии, които са сравнително нови (не повече от 2-3 дни). Колкото по-свежа е лезията, толкова по-голям е шансът да се открият вируси на херпес.

При изследване на антитела е необходимо да се вземе кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усещате лек дискомфорт или болка при вземане на проба от влагалището, маточната шийка, уретрата, пениса, очите, гърлото или кожата.

Пробата от кръв за изследване за херпесни антитела се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При изследване за антитела към херпесен вирус съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

Резултати от проведеното изследване:

Изследването за херпес се провежда, за да се открие херпес симплекс вирус (HSV). Инфекцията с херпес може да доведе до повтаряща се поява на обриви.

Резултатите от бърза вирусна култура могат да бъдат готови след 2-3 дни, а при стандартна вирусна култура след 14 дни.

Резултата от изследването за антиген на херпесен вирус е готов за един ден.

Резултатите от PCR са готови за 1 до 3 дни, а за изследване на антитела за 2 дни.

Резултатите от изследване с ELISA могат да бъдат готови за 2 часа.

Нормални стойности:

 • Нормалните резултати се отбелязват като отрицателни.
 • Няма растеж на HSV на вирусна култура.
 • Не се откриват вирусни антигени или ДНК.
 • Не се откриват антитела в кръвта.

Отклонения от нормата:

 • Нормалните резултати се отбелязват като положителни.
 • Има растеж на HSV на вирусна култура.
 • Откриват се вирусни антигени или ДНК.
 • Откриват се антитела в кръвта.

Пробата се взема от свежи (мехурчета) новообразувани лезии. Вземането на проба от по-стари обриви (корички) крие риск от получаване на фалшиво отрицателни резултати.

Получаването на отрицателен резултат не означава, че нямате херпесна инфекция. Ако първият тест, който направите е отрицателен, а продължавате да имате симптоми на херпесна инфекция се налага да се повтори изследването или да се назначат допълнителни тестове.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването за херпес симплекс може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • Ако се вземе проба от твърде стара лезия.
 • Ако пробата от кръв се вземе преди да са се образували антитела към HSV.
 • Ако приемате противовирусни лекарства като acyclovir, famciclovir, ganciclovir или valacyclovir.
3.9, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване за херпес симплекс

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаНовиниЛюбопитноЛеченияИсторияЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеСпециалистиЛайфстайлОрганизацииМикробиологияСнимкиПатологияХранене при...ДиетиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиСпортЗаведения