Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Херпес вирусна култура

Херпес вирусна култура

Херпес вирусна култура - изображение

Херпес симплекс вирус е един от най-честите причинители на вирусни инфекции при човека. Според вирусолозите между 50 и 95% от световното население са носители на HSV тип 1 и 2.

Херпес симплекс вирусите могат да причинят орофациални и генитални инфекции, които се характеризират с появата на мехурчета, най-често локализирани върху кожата и лигавиците. Приема се, че HSV1 по-често причинява поява на херпес в гораната половина на тялото, а HSV2 – в долната половина.

Един от основните методите за доказване на херпес симплекс вируса (HSV) е културелното изследване. При херпес вирусна култура с помощта на памучен тампон се взема течност от свежа лезия, след което материала се поставя в специална хранителна среда.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на вирусна култура е най-добрия метод за откриване на инфекция с генитален HSV.

Културелното изследване се прави и с цел да се докаже кой тип вирус HSV-1 или HSV-2 е причинителят на инфекцията.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Подготовката преди вземането на материал за херпес вирусна култура зависи и от мястото, от което ще се взема пробата и вида на биологичния материал, който ще се изследва.

Ако за изследването за херпес трябва да се вземе проба от уретра е необходимо да не се уринира поне 2 часа преди теста.

При вземане на проба при жени е необходимо да не се използва душ 24 часа преди изследването.

 

Метод на провеждане на изследването:

Поставянето на диагноза е възможно чрез доказване на цитологични - тест на Tzank и хистологични изменения в клетъчен или тъканен материал от измененията.

При изследване на вирусна култура се използва стерилен памучен тампон, с който се взема материал от влагалището, маточната шийка, уретрата, пениса, очите, гърлото или кожата. Проба се взема от лезии, които са сравнително нови (не повече от 2-3 дни). Колкото по-свежа е лезията, толкова по-голям е шансът да се открият вируси на херпес. 

След като материала е взет, херпес симплекс вирус (HSV) се култивира в кокоши ембриони, клетъчни култури или лабораторни животни.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усещате лек дискомфорт или болка при вземане на проба от влагалището, маточната шийка, уретрата, пениса, очите, гърлото или кожата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете при вземане на материал за културелно изследване на херпес вирус са минимални. Този вид процедура изисква остъргване на кожата и поради това е възможно да се наблюдава кървене или инфекция от мястото,  където е взета пробата.

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от бърза вирусна култура могат да бъдат готови след 2-3 дни, а при стандартна вирусна култура след 14 дни.

  

   Нормални стойности:

  • Нормалните резултати се отбелязват като отрицателни.
  • Няма растеж на HSV на вирусна култура.

 

   Отклонения от нормата:

  • Нормалните резултати се отбелязват като положителни.
  • Има растеж на HSV на вирусна култура.

 

Пробата се взема от свежи (мехурчета) новообразувани лезии. Вземането на проба от по-стари обриви (корички) крие риск от получаване на фалшиво отрицателни резултати.

Получаването на отрицателен резултат не означава, че нямате херпесна инфекция. Ако първият тест, който направите е отрицателен, а продължавате да имате симптоми на херпесна инфекция се налага да се повтори изследването или да се назначат допълнителни тестове.


Кога не трябва да провеждате изследването?

Културелното изследване за херпес симплекс може да не е информативно ако пробата е взета от твърде стара лезия.  При прием на противовирусни лекарства като acyclovir, famciclovir, ganciclovir или valacyclovir получените резултати може да са неточни.

3.7, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Херпес вирусна култура

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиКлинични пътекиНовиниИсторияЛеченияНормативни актовеСпециалистиЛайфстайлОрганизацииБотаникаАлт. медицинаПатологияСнимкиХранене при...ДиетиМикробиологияТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиСпортЗаведения