Начало Медицинска енциклопедия Лечения Колаген: видове, полезни свойства и приложение Лечение с храни и хранителни добавки

Колаген: видове, полезни свойства и приложение

Колаген: видове, полезни свойства и приложение - изображение

Милиони хора по света добавят съединителна тъкан от крави, кокошки и риба в сутрешното кафе, сок или закуска. Не, това не е толкова ужасно, колкото звучи.

Всъщност се касае за добавки, съдържащи колаген и тяхната все по-нарастваща популярност сред почитателите на здравословното хранене, спорт и пълноценен прием на всички необходими за организма субстанции.

Научните доказателства за действителната ефективност на добавките с колаген са оскъдни, но обещаващи, което е причината за повишения интерес напоследък в тази посока.

Можем ли с помощта на добавка (независимо дали я приемаме под формата на таблетка, капсула или добавяме като прах в различни напитки) да подмладим лицето си, изглаждайки фините линии и начеващи бръчки, да подмладим тялото си, подобрявайки подвижността на ставите и мускулния тонус и да си осигурим добър здравословен статус? Плацебо ефект ли са наблюдаваните резултати след прием на колаген?

Медицинските специалисти от различни области все още не могат да намерят единодушие по въпроса за ефективността и необходимостта от прием на добавките с колаген, главно поради липсата на достатъчно мащабни, рандомизирани проучвания, докато в същото време все повече пациенти споделят подобрение на прояви си след употребата на колаген.

Къде е истината?

Прочетете повече за колаген: видове, полезни свойства и приложение и се информирайте за тази нашумяла напоследък тенденция, имате ли нужда от добавки с колаген и какво да гледате при избора на такива.

Какво представлява колаген и как се прилага - таблетки, капсули, прах, инжекции

Какво представлява колаген и как се прилага?

Колаген по същество представлява един от основните и най-широко застъпени протеини в човешкото тяло, участващ във формирането на съединителната тъкан.

Колаген е съставен от оптимална комбинация есенциални (незаменими, които не се произвеждат в организма и е необходим внос с храната или под формата на добавки) и неесенциални (заменими, произвеждат се в тялото) аминокиселини, поради което се отнася към комплексните протеини.

Сред по-важните представители, отговорни за едни от основните функции на колаген, са аргинин (известен още като L-аргинин), глутамин, пролин, глицин и други.

Глицин участва във формирането на креатин, подпомага натрупването на мускулна маса, стимулира енергийния метаболизъм.

Глутамин от своя страна притежава многообразни ефекти, като последните проучвания го свързват с въздействие върху психичното състояние и благоприятен ефект при тревожност, лабилно настроение, нарушения на съня, но също и при проблеми с храносмилането, за поддържане на имунната активност и други.

Аргинин участва в процесите на циркулация (подобрява кръвообращението), стимулира имунната система и има позитивен ефект върху мъжкото либидо.

Пролин от своя страна съставлява около 15 процента от колагена и е една от основните аминокиселини, необходими за нормалното функциониране на всички процеси в организма, като има доказана роля в поддържането на нормалната функционална активност и здравина на кръвоносните съдове, кардиоваскуларната система, опорно-двигателния апарат.

С възрастта нивата на колаген постепенно, но прогресивно намаляват (приблизително с един процент на година), като редица фактори от нашия начин на живот, вредни навици, прием на лекарства могат значително да повлияят процеса. Така например е доказано, че тютюнопушенето, системната консумация на алкохол, диетата, богата на захари, както и незащитеното слънчево излагане ускоряват процесите на загуба на колаген, водейки след себе се опашка от недоброжелатели като преждевременна поява на фини линии и бръчки, болки и скованост в ставите, лош вид на ноктите и косата, намален тонус, понижен имунитет и много други.

Модерният човек не консумира достатъчно колаген с храната (протеини като цяло), което резултира в гореизброените прояви.

За намаляване риска от преждевременното състаряване на организма са разработени специални формули, съдържащи колаген, предназначени за локална, перорална или инжекционна употреба.

Инжектирането на колаген в проблемните зони на лицето (включително и в устните) води до видимо подмладяване на кожата и подобряване на нейното състояние.

Инжектирането на колаген в засегнатите от различните форми на артрит стави води до подобряване на неприятните симптоми (болка, скованост, затруднено движение, подуване).

Редица продукти за мазане съдържат колаген (крем, гел, маз, лосион и други), предлагани обикновено в комбинация с други противостареещи съставки (коензим Q10, витамин Е, витамин С).

Напоследък все по-широка аудитория окупират хранителните добавки, съдържащи колаген. Тяхната основна цел е повлияване не само на една област от тялото (каквото се осъществява с инжекционните форми), а въздействие върху целия организъм.

Обикновено се предлагат под формата на колаген хидролизат (активиран колаген, по-лесно усвоим), като все още е спорна тяхната ефективност, тъй като според противниците им последните не се усвояват в резултат от разграждането от стомашните ензими. Въпреки това много пациенти, редица специалисти и ангажирани в областта на козметиката споделят позитивния ефект след употребата им.

Изключително важно е при прием на добавки, съдържащи колаген, да се подбере подходящ продукт, съдържащ необходимия вид колаген за постигане на желаните резултати (едни оказва благоприятен ефект предимно върху кожата, други върху ставния апарат, трети върху други структури).

Видове колаген

Видове колаген

Малко известен факт е, че съществуват приблизително 16 различни вида колаген, от които по-известни са следните:

 • колаген тип 1: съставлява над две трети от колагена в човешкия организъм. Съставен е от еозинифилни фибри (влакна), които формират определени структури в организма, като например сухожилия, лигаменти (ставни връзки), дермата, вътрешните органи. Тип 1 колаген участва и във формирането на костите, може да бъде открит в стомашно-чревния тракт и е изключително необходим за нормалния, здрав вид на кожата, придавайки еластичност
 • колаген тип 2: участва предимно в изграждането на хрущялните тъкани и е изключително необходим за превенция на свързаните с възрастта болки в ставите, дължащи се на различните форми на артрит
 • колаген тип 3: изграден е от ретикуларни влакна и е основен компонент на екстрацелуларния матрикс в състава на органите и кожата. Често се открива заедно с колаген тип 1 и придава на кожата еластичност и гладкост. Участва във формирането на кръвоносните съдове и структурите на сърцето, като дефицитът на колаген тип 3 се асоциира с повишен риск от руптура на кръвоносните съдове и преждевременна смърт (според изследвания с експериментални животни)
 • колаген тип 4: необходим за изграждането на базалната ламина на ендотелните клетки, които формират структурите около органите, мускулите, мастната тъкан
 • колаген тип 5: необходим е за изграждането на клетъчните повърхности, включително и нишките на космите, но също и плацентата по време на бременността
 • колаген тип 10: подпомага формирането на костната тъкан и ставния хрущял, като е ангажиран в процесите на ендохондрална осификация. Необходим е в процесите на възстановяване след фрактури (счупвания) и различни увреждания на ставния апарат

В хранителните добавки в масовия случай се открива колаген тип 1 (получен от свински, телешки, говежди, кравешки кожа, кости, стави), но също и колаген тип 2 (получен от пилешки кости, кожа, стави). Консултирайте се с вашия лекар за вида на колагена, от който имате нужда.

Така например при проблеми със ставите с по-висока ефективност се отличава колаген тип 2 (колаген тип 1 също може да окаже благоприятен ефект, но по-слаб), докато при прием за редукция на процесите на състаряване на кожата се препоръчва колаген тип 1.

Липсва стандартизирана доза, най-често добавките с колаген съдържат между 300 и 1 000 милиграма колаген за една доза и се приемат еднократно дневно. Резултати от различни проучвания показват, че под медицински контрол в зависимост от състоянието на болния, могат да се приемат и дози от порядъка на 3 000 до 5 000 милиграма (3 до 5 грама).

Приложение на добавки, съдържащи колаген

Основни източници на колаген

Широко поле за диалог и разгорещени дискусии съществува по отношение на основните източници на колаген, тъй като все още не е напълно изяснен механизмът на усвояване на субстанцията.

Съдържанието му е високо в редица хранителни източници главно месо, риба и яйца, като различните продукти съдържат различни видове колаген:

 • колаген от говеда (говежди колаген): това е колагенът, получен от кравешко или говеждо месо, главно от кожата, костите и мускулите им. Съдържа основно колаген тип 1 и тип 3, което е подходящо за употреба, имайки предвид, че и човешкото тяло съдържа в най-висок процент именно тези видове. Добър източник е на глицин и пролин, полезен е за продукцията на креатин, изграждането на мускулна маса, но също подпомага и процесите в тялото на изграждането на собствен колаген
 • пилешки колаген: пилешкият колаген е представен предимно от колаген тип 2, който е най-добър по отношение изграждането на хрущялна тъкан. Този вид колаген се препоръчва за подобряване състоянието на ставния апарат, тъй като съдържа и достатъчно високи нива хондроитин сулфат и глюкозамин
 • колаген, получен от риба: този вид се усвоява лесно, снабдявайки организма главно с колаген тип 1 и аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин. Поради повсеместното разпространение в тялото на колаген тип 1, консумацията на риба води до благоприятни ползи за редица структури, главно ставите, костите, кожата, кръвоносните съдове, вътрешните органи
 • колаген, получен от яйца: колагенът, получен от черупките и белтъците на яйцата, е представен предимно от тип 1 колаген. В нисък процент съдържа и тип 3, тип 4, тип 10 колаген, осигурявайки още глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина и редица аминокиселини, благоприятни при изграждането на съединителната тъкан, заздравяването на рани, ограничаване на болката, изграждането на мускулна маса и други

Най-добрият хранителен продукт, съдържащ високи нива колаген и други субстанции, полезни за изграждането на съединителна тъкан в оптимални съотношения, е костният бульон. Освен в този деликатес колаген се съдържа още и в хрущялите, кожата, сухожилията на животните, като се счита, че нашите предци не са страдали от дефицит на колаген именно защото са консумирали всички части на животните, без да подбират.

В случай, че костният бульон и гореизброените животински части не са сред любимите ви храни, може да приемате колаген под формата на хранителна добавка.

В научните среди се коментира усилено тезата, че всъщност колагенът, съдържащ се в хранителните продукти не се усвоява напълно от организма, тъй като се разгражда под действието на храносмилателните ензими.

Колагенът, съдържащ се в хранителните добавки, обикновено е представен от така наречения колаген хидролизат (хидролизиран колаген), който е лесен за усвояване и с висока биологична активност.

Често хранителните добавки се предлагат под формата на комбиниран продукт (освен колаген съдържат и други активни субстанции), предназначени за употреба от конкретна група пациенти (например комбинирани добавки при ставни проблеми, за покачване на мускулна маса, за облекчаване на болката при натоварване и други).

При избора на продукт се консултирайте с вашия лекар и/или фармацевт за добавка, подходяща за вашето конкретно състояние.

Полезни свойства, биологични ефекти и показания за приложение на колаген

Колаген: полезни свойства, биологични ефекти и приложение

Колаген е протеин с многостранни полезни свойства и биологични ефекти за организма, вариращи в широка гама, поради богатия му и разнообразен аминокиселинен състав.

В близкото минало основното му приложение и полезни свойства се отнасяха до добрия вид на кожата и здравето на опорно-двигателния апарат, но към днешна дата се разкриват нови хоризонти пред приложението на субстанцията, а в близкото бъдеще се очакват все повече и повече доводи в подкрепа на многостранните му биологични ефекти.

Основните биологични свойства и ефекти на колаген, съответно и областта на приложение, включват:

 • подобряване вида на кожата: употребата на колаген (локално или перорално) води до подобряване цялостния вид на кожата, намаляване видимостта на фините линии и бръчки, повишаване на здравината и еластичността на кожата, запазване на нейния младежки вид. В допълнение колаген се бори и срещу появата на целулит и стрии, намалявайки тяхната видимост
 • подобряване състоянието на ноктите: в случай, че имате чупливи нокти, с нарушена цялост и ви е трудно да поддържате хубав маникюр, вероятно имате недостиг на колаген (или други протеини). Приемът на колаген води до повишение здравината на ноктите, ускорява растежа им, придава им блясък
 • подобряване състоянието на косата: някои проучвания показват тясна връзка между влошения вид на косата и изразения косопад и недостигът на колаген. Все още резултатите са противоречиви, но находчиви предприемачи експериментират и добавят колаген под различни форми в редица средства и козметични продукти за коса
 • облекчаване на болката в ставите: най-много проучвания са осъществени в тази област, като се доказва безспорната роля на колаген при облекчаване на болката в ставите в резултат от ревматоиден артрит, остеоартрит и други форми на болестта, подобрявайки подвижността на ставния апарат и възстановявайки функционалната му активност, като особено ефективен в това отношение е колаген тип 2, получен от пилешки кости, кожа и стави
 • облекчаване на храносмилането: въпреки липсата на достатъчно изследвания в областта, според някои специалисти приемът на колаген може да облекчи възпалителните прояви и нарушеното храносмилане при отделните заболявания на храносмилателната система (синдром на раздразненото черво, киселини, болест на Crohn, улцерозен колит и други)
 • в спорта: някои спортисти използват колаген (или глицин самостоятелно) за подобряване на енергийната ефективност и улеснено натрупване на мускулна маса, като особено добри резултати се налице в комбинация с витамин С. Има теория, че колаген може да подпомогне борбата с излишните килограми, стимулирайки метаболизма и изгарянето на мазнини
 • детоксикация: според някои приемът на колаген подпомага дейността на черния дроб и съдейства за детоксикирането на организма и отстраняването на вредните натрупани субстанции. Някои диетолози съветват за преминаване към кратък режим (до три дни), включващ прием само на костен бульон
 • протекция на сърдечно-съдовата система: поради високото съдържание на пролин в състава на колаген се счита, че употребата му намалява рисковете от атеросклероза и свързаните с нея усложнения, заздравявайки стените на кръвоносните съдове

Към момента все още има повече въпроси, отколкото отговори по отношение на ефективността и полезните свойства на колаген, но тепърва субстанцията ще ни изумява със своите благоприятни ефекти.

Рискове и противопоказания за прием на колаген

Колаген: рискове, странични (нежелани) ефекти, противопоказания

Основните рискове, свързани с употребата на добавки, съдържащи колаген, включват липсата на ефективност дори при продължителна употреба, леките и бързопреходни нежелани ефекти и възможното влошаване на състоянието при предоверяване и прекратяване приема на предписаната медикаментозна терапия и замяната с добавки.

Колаген под формата на хранителна добавка изключително рядко води до странични ефекти, като най-често се съобщават гадене, стомашен дискомфорт, болки в абдоминалната област, промени в апетита и други, които много трудно могат да се окачествяват като причинени само и единствено от приема на колаген (причините за появата им могат да са многобройно и често е трудно да се определи една конкретна).

В някои случаи пациентите твърде силно и на сляпо се предоверяват на похвален продукт, широко рекламиран и представен едва ли не като чудодеен илач, бързо премахващ болките и сковаността в ставите, моментално изглаждащ бръчките, грижещ се за цялостния тонус. Панацея.

Няма такива продукти, а още по-трудно ще намерите подобен продукт сред хранителните добавки, поради слабия контрол на качеството, упражняван върху тях.

Не се предоверявайте и не бъдете наивни, а по-добре се консултирайте със специалист, който ще ви насочи към подходящ продукт и въобще ще ви посъветва имате ли нужда или не от прием на колаген.

Много ревматолози препоръчват горещо употребата на комбинираните добавки, съдържащи колаген, глюкозамин, хондроитин сулфат, магнезий, витамин D, калций и други целебни за костите и ставите витамини, минерали и аминокиселини.

Дерматолозите от своя страна няма да ви препоръчат колаген под формата на хранителна добавка, а ще ви го предложат под формата на локално средство (гел, крем, маска за лице, в инжекционна форма) за директно снабдяване на кожата.

При избора на препарат консултацията с лекар (специалист) и/или фармацевт може да ви бъде много полезна по отношение на фирма производител с дългогодишен опит в областта, с доказана репутация и контролирано качество.

Основното противопоказание при прием на колаген е наличието на алергия към субстанцията или към някое от помощните вещества. В този случай употребата може да доведе до различни по тежест алергични прояви, вариращи от лек обрив, сърбеж и цялостен дискомфорт до тежка реакция и анафилактичен шок.

Познаването на колаген: видове, полезни свойства и приложение ви позволява информиран избор на най-добрия продукт, предлаган на пазара и съпоставяне на отделните марки по отношение цена-качество.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Колаген: видове, полезни свойства и приложение

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://draxe.com/what-is-collagen/
https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/a20456639/collagen-supplements/
https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits
https://www.womenshealthmag.com/health/a19995031/collagen-supplements/
https://www.goodhousekeeping.com/health/a20707028/collagen-supplement-explainer/
https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/guide-to-collagen-supplements-benefits
https://www.rd.com/health/beauty/collagen-pills/
https://www.self.com/story/collagen-supplements

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЕ-тата в хранитеЛайфстайлСпортНормативни актовеХранене при...Научни публикацииПсихологияВидеоИнтервютаОрганизацииИзследванияКлинични пътекиИсторияСпециалистиАнкетиБотаникаПатологияФизиологияСнимкиЗаведенияДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаПроизводителиОткрития