Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Пет цвята за добро настроение

Пет цвята за добро настроение

Пет цвята за добро настроение - изображение

Всеки цвят има психологиоческа стойност. Цветът може да повлияе на всяка емоция, от спокойствие до ярост. Някои цветове, в големи количества обаче, може да имат противоположен ефект върху Вас и Вашите близки.

Вероятно сте чували, че човек е по-спокоен в зелена стая. А знаете ли защо щангистите предпочитат синия цвят на своите трика? За всичко това си има обяснение. Всеки цвят влияе върху човек по различен начин. Ако съумеем правилно да изберем цветовете на дрехите си, на мебелите и стените в нашите жилища, а дори и нещата от бита. Това може да ни помогне значително да се чувстваме здрави и жизнени.

Цветотерапията не може кардинално да промени живота Ви, но може доста да го подобри. Какво настроение искате да създадете и кои цветове ще ви помогнат за това? Представяме ви пет цвята, които си струва да използвате вкъщи:

Червено - за повече бодрост

червен холНай-емоционално наситеният цвят. Психолозите го наричат визуален кофеин - този цвят ободрява, дава ни енергия, засилва кръвообращението, стимулира сърдечния ритъм и дишането. Най-интензивният цвят, повишава адреналина така, както никой друг оттенък. Също така, е цветът на любовта.

Червеното облекло прави човек по забележим и влиятелен. Може да е от помощ при водене на преговори или при спорове.

Червеният цвят в дома: Червеното повдига нивото на енергия в помещението. То е добър избор, когато искате да предизвикате вълнение и възбуда, особено през нощта. В хола или всекидневната червеният цвят провокира привличане между хората и ги подтиква да разговорят повече. В антрето създава силно първо впечатление.

Не бива и да се прекалява с този цвят. Добре е да се съчетае с успокояващо зелено или синьо. Такава комбинация е подходяща както у дома, така и в облеклото.

Синьо - за стройно тяло

сини чинииЦветът на небето и океана има противоположно влияние на червеният цвят – сваля кръвното налягане, забавя дишането и сърдечния ритъм и успокоява нервната система.

Синият цвят стимулира тялото да произвежда успокояващи химикали и поради тази причина се препоръчва за спални помещения. Това не се отнася за по-тъмните нюанси на синьото, които предизвикват чувство на тъга. Когато е прекомерно количество, синьото може да предизвика и усещане за хлад.

Модни консултанти препоръчват носенето на синьо на интервю за работа, тъй като символизира вярност.

Хората са по-продуктивни в сини помещения. Проучвания показват, че щангисти са способно да се справят с по-големи тежести, когато са в сини зали или са със синьо трико.

Диетолозите препоръчват на всички, които спазват хранителен режим, да ядат в сини чинии - цветът понижава апетита.

Жълто - за повече енергия

жълт цвят по време на тренировкаРадостният слънчев цвят ни помага сутрин  да се събудим и да се мобилизираме,  а също така, подобрява концентрацията и паметта. Ако се занимавате с фитнес у дома, задължително поставете в стаята нещо жълто - това ще увеличи ефекта от тренировките и ще ви помогне да не скучаете, докато въртите педалите на велоергометъра. Освен това, ускорява метаболизма.

Жълтият цвят у дома улавя радостта от слънцето и предизвиква щастие. Отличен избор е за кухни, трапезарии и бани, където действа енергизиращо и вдъхновяващо.

Въпреки че, жълтият цвят е весел, той невинаги е добър избор. Проучвания показват, че хората са по-склонни да губят самоконтрол в помещения с жълта аранжировка. Бебетата също са по-неспокойни в жълти стаи. В твърде големи количества този цвят може да породи чувство на безсилие и гняв. В хромотерапията се смята, че жълтото стимулира нервите и пречистването на организма.

Лилаво - за повече увереност

лилава спалняТози цвят загатва за лукс, богатство и изтънченост. Също така е женствен и романтичен. Помага при умствена умора и намалява напрежението, успокоява нервите, помага при безсъние, но в същото време повишава работоспособността. По-леките нюанси на лилаво, като лавандула и люляк, предизвикват успокояване, подобно на синия цвят, но без риск от усещането за студенина, което понякога то носи.

Оранжево - за повече усмивки

оранжево за усмивкиОранжевото предизвиква вълнение и ентусиазъм. Щорите и лампионът в оранжево повишават настроението, особено в по-мрачните дни. Този цвят е подходящ за всеки, склонен към чести настинки, защото стимулира ендокринната система и имунната защита. Можете да сложите просто една оранжева фруктиера с портокали на масата и ще видите, че ще се усмихвате по-често.

Макар и да не е добра идея за всекидневна или спалня, този цвят е чудесен за стаи за упражнения, тъй като помага да изведете всички емоции, които бушуват у вас. В древните култури се е вярвало, че оранжевото може да излекува белите дробове и да увеличи енергийните нива.

Източници:
http://www.infoplease.com
http://freshome.com

Още по темата:

3.9, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлТестовеЛеченияСнимкиСпортБотаникаХранене при...ДиетиАлт. медицинаФизиологияНовиниРецепти