Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Имунна система

Имунна система (Systema immunis)

Имунна система (Systema immunis) - изображение

Имунната система е изградена от специализирани клетки, протеини, тъкани и органи, които осигуряват защитата на организма от микроорганизмите, вирусите и чуждородните белтъци, с които той се среща всеки ден. В повечето случаи имунната система успява да запази здравето на хората от инфекции, но в определени случаи проблеми с имунната система могат да доведат до различни заболявания или инфекции.


Чрез серия от последователни действия (стъпки), наречени имунен отговор имунната система атакува микроорганизмите, чуждородните белтъци или увредени клетки (ракови) на собствения организъм и предотвратява заболяване.


Белите кръвни клетки (левкоцити) се продуцират и съхраняват в различни органи - тимус, слезка, костен мозък. Именно поради това те се наричат лимфоидни органи. В различни части на тялото има лимфоидна тъкан, т. нар. лимфни възли, в които именно се съхраняват лимфоцитите.
Движението на лимфоцитите се осъществява чрез лимфните и кръвоносните съдове, като по този начин те достигат до различните органи и лимфни възли.
Има два основни типа левкоцити:
- Фагоцити, които действат чрез фагоцитоза. Най-често срещаните от тях са неутрофилите. При съмнение за бактериална инфекция,се следи дали имат увеличен брой в диференциалната кръвна картина.
- Лимфоцити, които могат да запомнят и разпознаят при повторна среща антигените и да ги унищожат чрез реакция антиген-антитяло. Различават се Т- и В-лимфоцити. Лимфоцитите произлизат от костния мозък. Ако останат в него, те се преобразуват в зрели В-клетки. В случай, че напуснат костния мозък те се локализират в тимуса, където узряват до Т-лимфоцити.Т- и В-лимфоцитите имат различни функции. В-лимфоцитите разпознават клетките-нашественици, а Т-лимфоцитите са тези, които ги обезвреждат.

3.3, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Имунна система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияФармакологични групи (Активни съставки):