Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Rubiaceae (Брошови) Кафе Робуста

Кафе Робуста

Сем. Rubiaceae (Брошови)

Кафе Робуста - изображение

Кафе Робуста е с плитка коренова система и расте като стабилно дърво или храст до около 10 м височина. Цъфти по 10-11 месеца в годината, за да зреят семената, които образуват овални зрънца. Листата на това растение са продълговати заострени в края в тъмнозелен цвят и парафинено покритие. Разположени на малки дръжки.

Разпространение на кафе Робуста

Този вид кафе се среща в Западна и Централна Африка, Бразилия, Виетнам, Индия и Индонезия. В Бразилия това кафе често се среща и под името Conilon Coffee.

Използваема част на кафе Робуста

Използват се само плодовете на растението все още неузрели и напълно узрели.

Химичен състав на кафе Робуста

вода 8.15%
мазнини 10.95%
белтъци 11.29%
минерални соли 4.14%
неразтворими във вода вещества 47.6%

Състав в 6 гр кафе разтворено в 120 мл вода

  • Водоразтворими вещества: Кофеин 2.7%, захароза 5.30%, липиди 11%, тригонелин 0.74%, хлорогенова киселина 5.74%, водоразтворими белтъци 5.25%, неуточнени вещества 10.99%.
  • Минерали: калций 2.8%, магнезий 8%, натрий 40.8%, калий 108%, фосфор 10.8%.

Приложение на кафе Робуста

Плодовете на това растение в незряло състояние се използват за производството на различни хранителни добавки. Зрелите се използват за приготвянето на ароматната напитка Кафе.

Още по темата:

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноБотаникаЛайфстайлСнимкиНовиниДиетиАнкетиАлт. медицинаИсторияСъставкиХранене при...ЛеченияХрани и ястияСпортТестовеФизиологияЕ-тата в хранитеНормативни актовеПроизводители