Кафеено дърво, Зелено кафе
Кафеено дърво, Зелено кафе (Coffea, Green coffee - англ.) представлява род растения, който обединява всички кафеени представители от семейството Брошови (Rubiaceae). Кафеените видове са храсти или малки дървета, родени в тропическа и южна Африка и тропическа Азия. Семената на някои видове, наречени кафени зърна, се използват за ароматизиране на различни напитки и направата на различни продукти. Има над 120 вида Coffea, които се отглеждат от семена. Различни сортове на кафееното дърво могат да се отглеждат за производството на кафе на зърна: Кафе арабика (Coffea arabica), на което се дължат 75%-80% от световното производство на кафе, докато около 20% се падат на Кафе робуста (Coffea canephora). Екстрактът от зелено кафе се продава под различни търговски марки и е включен в продукти за отслабване.
Плодовете на растението съдържат голямо количество кофеин и имат отчетлив сладък вкус. Растението е една от най-ценните и широко търгувани културни култури в света и е важен износен продукт на няколко страни, включително в Централна и Южна Америка, Карибите и Африка.
Изображение: Felipe Quijano, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Зелено кафе се добива след подбирането на точните зърна от два сорта кафе Арабика и Робуста.
Coffea arabica (Арабика)
Видът Coffea arabica за първи път е описан от френския естествоизпитател Антоан дьо Жосьо, който го наименува като Jasminum arabicum. По-късно Карл Линей го поставя в род Coffea през 1737 г.
Арабика е по-стар тип и се счита за по-фин. Той е по-ароматен, по-малко горчив и съдържа по-малко кофеин. Плодът е дълъг и има извита част. Арабика отлежава в рамките на девет до единадесет месеца. Неговият дял на световния пазар е над 60%. Основно се отглежда в Бразилия, Колумбия и Централна Америка.
Coffea canephora (Робуста)
Робуста съдържа два пъти повече кофеин от Арабика и е по-малко ароматен. Той е по-устойчив на топлина, болести и паразити. Плодът му е кръгъл и отрязъкът е прав. Отлежава в рамките на шест до осем месеца. Неговият дял достига почти 40%. Областите на отглеждане са разположени предимно в Централна и Западна Африка, Югоизточна Азия и Бразилия.
Интересно за кафееното дърво
Новите видове кафе се идентифицират през 2000-те години. През 2008 и 2009 г. изследователи от Кралските ботанически градини, нарекли седем от тях, растящи в планините на Северен Мадагаскар така - C. ambongensis, C. boinensis, C. labatii, C. pterocarpa, C. bissetiae и C. namorokensis.
През 2008 г. в Камерун са открити два нови вида - Coffea charrieriana, който не съдържа кофеин, и Coffea anthonyi.
През 2014 г. бе публикуван генома на кафето, като бяха идентифицирани повече от 25 000 гена. Това разкри, че кафеените растения правят кофеин, използвайки различен набор от гени от тези, които се срещат в чая, какаото и други подобни растения.
Устройство на кафеено дърво
Изображение: Stanislaw Szydlo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Растението кафе се развива като храст или като дърво (от 4 до 10 метра височина). Забележителен е фактът, че то може да носи цветове и плодове (кафени череши) от различна степен на зрялост едновременно. Плодовете, подобни на череши, съдържат по две семена, обърнати едно към друго с плоската си страна. Семената са покрити с тънка кожа и слуз.
Когато се отглежда в тропиците, кафето отново е храст или малко дърво, което обикновено расте до височина 3-3,5 м. За да се развива добре трябва редовно да се подрязва. Най-често култивираните видове кафе растат най-добре при голяма надморска височина, но не понасят ниски температури. Може да отгледате кафеен храст и в домашни условия - в градината или в саксия.
Дървото на Coffea arabica дава плодове след три до пет години, произвеждайки средно от 50 до 60 години, въпреки че е възможно да живее до 100 години. Неговите бели цветя са силно ароматни. Плодът отнема около 9 месеца, за да узрее.
Незрели зърна кафе се обработват по сух или мокър метод за отстраняването на външните слоеве на зърната. Тези слоеве съдържат целулоза, клей и восък. Обикновено едно зрънце сушено зелено кафе тежи 0,3 гр.
Химичен състав на зелено кафе
Открито е наличие на много полезни вещества в зърната зелено кафе, като някой от тях са: кофеин, алкалоиди, тригонелин, глюкоза, фруктоза, манитол и аминокиселини.
- Витамини: витамин В6, витамин РР, витамин Е, витамин С
- Киселини: хлорогенова киселина, винена киселина, лимонена киселина, пиридин-3-карбоксилна киселина.
Кафеените зърна са заредени с антиоксиданти и фармакологично активни съединения. Две от най-важните от тях са кофеинът и хлорогенната киселина. Счита се, че хлорогенната киселина е основната активна съставка в зелено кафе на зърна. Това са веществата, които произвеждат ефекти на загуба на тегло. За съжаление, по-голямата част от хлорогенната киселина се отстранява при печене на кафето.
Лечебни свойства и приложение на кафеено дърво
Кафето е източник на най-популярната в света напитка за закуска. Малцина обаче знаят, че това е красиво и лесно за отглеждане растение.
Изображение: Michael.C.Wright, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
В частност зеленото кафе е плодът на различните видове кафе, което не е печено. Процесът на печене на кафеените зърна намалява количеството на хлорогенна киселина в тях. Ето защо, зеленото кафе на зърна имат по-високо ниво на хлорогенна киселина в сравнение с печените кафеени плодове. Екстрактът от зелени кафеени зърна в момента е сред най-популярните добавки за отслабване в света, съдържащ Chlorogenic Acid (посочената по-горе хлорогенна киселина), за което се смята, че е отговорно за ефектите на загуба на тегло. Счита се, че тя има и други ползи за здравето. При високо кръвно налягане може да повлияе на кръвоносните съдове, спомагайки за неговото понижаване.
Няколко контролирани проучвания при хора показват, че екстрактът от зелено кафе на зърна може да доведе до значителна загуба на тегло. Тези проучвания обаче са относително малки и някои от тях са спонсорирани от индустрията, при което се допуща, че резултатите са повлияни от финансовият фактор. Екстрактът от зелено кафе се използва освен като добавка за отслабване и като съставка в други подобни продукти. Неговата ефикасност и механизъм на действие са противоречиви.
Съществуват предварителни доказателства за ползата от зеленото кафе, качеството на които обаче е лошо. През 2014 г., едно от първите проучвания, показващи полза, е оттеглено и компанията, която е спонсорирала проучването, Applied Food Sciences, е била глобена от Федералната търговска комисия за вземане на необосновани претенции за загуба на тегло, използвайки недостатъчното проучване.
Начин на употреба
Изображение: Larisa Koshkina, CC0, via Wikimedia Commons
Ранни изследвания показват, че приемането на екстракти от зелено кафе, съдържащи от 50 мг до 140 мг хлорогенни киселини дневно в продължение на от 4 седмици до 12 седмици, може да намали кръвното налягане.
Възрастни с наднормено тегло, които вземат специфичен екстракт от зелено кафе пет пъти дневно в продължение на от 8 седмици до 12 седмици, самостоятелно или заедно с обичайния кафеен продукт, губят средно с 2,5 до 3,7 кг повече тегло, отколкото хората, приемащи плацебо или редовно кафе само по себе си.
Как действа зеленото кафе?
Екстрактът от зелено кафеено зърно съдържа малко кофеин. Няколко проучвания показват, че кофеинът може да стимулира метаболизма до 3-11%. Въпреки това се смята, че основната активна съставка е хлорогенната киселина. Изследвания при хора показват, че тя може да намали абсорбцията на въглехидрати от храносмилателния тракт, което понижава кръвната захар и инсулиновите пикове. Ако това е вярно, тогава приемането на екстракт от зелено кафеено зърно би било като хранене с малко по-ниска въглехидратна диета.
Други проучвания (при мишки и плъхове) показват, че хлорогенната киселина може да намали телесното тегло, да намали мазнините, абсорбирани от диетата, да намали мазнините, съхранявани в черния дроб, и да подобри функцията на хормона, който изгаря мазнините - адипонектин.
Показано е също, че хлорогеновата киселина драстично подобрява нивата на холестерола и триглицеридите при плъхове. Това са важни рискови фактори за сърдечно заболяване.
Вътрешно приложение на зелено кафе
Изображение: Fernando Rebêlo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Съдържанието на дъбилни вещества в неизпечените зърна зелено кафе, определят неговото укрепващо стомаха действие.
Състояния и заболявания, при които се използва зеленото кафе - хората приемат зелено кафе през устата при затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, болест на Алцхаймер и бактериални инфекции.
За загуба на тегло се смята, че хлорогенната киселина в зелено кафе влияе върху начина, по който тялото се справя с кръвната захар и засилва метаболизма и забавя усвояването на мазнините от приетата храна. По този начин се задейства процеса на изгаряне на излишните мазнини. Екстрактът от зелено кафе на зърна може да подобри метаболизма на глюкозата и да намали кръвното налягане. Това може да има полза за хора, които са изложени на висок риск от диабет и сърдечни заболявания.
Прието вътрешно, зеленото кафе действа по следния начин
- Има силно антиоксидантно действие.
- Поддържа кръвното налягане в нормални граници.
- Ускорява отделянето на излишните течности в организма.
- Регулира работата на черния дроб и панкреаса.
- Намалява окисляването на LDL-холестерол.
- Нормализира нивото на инсулина.
- Подобрява работоспособността и концентрацията.
В зеленото кафе също се съдържа кофеин, който има същото действие върху организма, както и при узрялото кафе. При по високи дози на вътрешно приложение е възможно да се появи сърцебиене.
Външно приложение на зелено кафе
- Масло от зелено кафе е основна съставка в кремовете за намаляване на бръчките около очите, като се справя успешно и с най дълбоките такива.
- Екстракта от зелено кафе има и антицелулитно действие и е често срещана добавка в кремове и емулсии за масаж.
- Козметично масло от зелено кафе подобрява растежа на косата и омекотява сухата кожа на лицето.
- Предимно зеленото кафе се използва за производство на хранителни добавки за контрол на теглото.
Други употреби на кафеено дърво
Кофеинът в кафеените зърна служи като токсично вещество, защитаващо семената на растението, форма на естествена защита на растенията срещу тревопасни животни. Плодовете и листата също съдържат кофеин и могат да се използват за приготвяне на чай. Плодовете се използват и в много марки безалкохолни напитки, както и в предварително опаковани чайове.
Изображение: User:Ceazar77, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Tarrazu at en.wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons
Странични ефекти и дозиране на зеленото кафе
Според ограничените доказателства, екстрактът от зелено кафе на зърна изглежда има доста добър профил на безопасност на употреба. Някои проучвания отразяват главоболие и инфекция на пикочните пътища в резултат на това. Зеленото кафе съдържа кофеин, който може да има многобройни странични ефекти, когато се консумира в големи количества. Това включва тревожност, нервност, бързо сърцебиене и др. Проявата на страничните ефекти може да не са от самата добавка, може просто да е съвпадение.
Ако сте чувствителни към кофеина, тогава трябва да внимавате с екстракта от зелено кафеено зърно. Хлорогенната киселина може също да има слабително действие и да причинява диария.
Някои хора са получили алергични реакции към зелено кафе на зърна. Ако имате известни алергии към кафе, определено го избягвайте.
Не е доказано, че зеленото кафе е безопасно за бременни или кърмещи жени и не трябва да се консумира от деца.
В момента няма проучване, което да определи оптималната доза за екстракт от зелено кафеено зърно. Въпреки това, изследвания се използват дози, вариращи от 120-300 мг хлорогеннна киселина. В зависимост от концентрацията на киселината в добавката, тя може да варира в доза от 240-3000 мг екстракт от зелено кафе на зърна на ден. Екстракти взети в дози до 480 мг дневно, са използвани безопасно до 12 седмици. Също така, специфичен екстракт от зелено кафе е използван безопасно в дози до 200 мг пет пъти дневно в продължение на до 12 седмици.
Препоръчва се приемът на екстракт от зелено кафе да става 30 минути преди всяко хранене.
Внимание!
Важно е да се разбере, че зеленото кафе съдържа кофеин, подобно на обикновеното кафе. Ето защо, зеленото кафе може да предизвика странични ефекти, свързани с кофеина, подобни на кафето. Кофеинът може да предизвика безсъние, нервност и безпокойство, стомашно разстройство, гадене и повръщане, повишена честота на сърдечната дейност и дишането и други подобни. Консумирането на голямо количество кафе също може да предизвика главоболие, тревожност, възбуда, звънене в ушите и нередовни пулсации.
Изображение: Felipe Quijano, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Специални предпазни мерки и предупреждения
Бременност и кърмене: Няма достатъчно надеждна информация за безопасността на приема на зелено кафе, ако сте бременна или кърмите. Избягвайте употребата му при тези две състояния.
Ненормално високи нива на хомоцистеин: Употребата на висока доза хлорогенна киселина за кратък период от време е довела до повишени нива на хомоцистеин в плазмата, които могат да бъдат свързани със състояния като сърдечно заболяване.
Тревожни разстройства: Кофеинът в зеленото кафе може да влоши тревожността.
Нарушения на кървенето: Има известна загриженост, че кофеинът в зеленото кафе може да влоши кървенето.
Диабет: Някои изследвания показват, че кофеинът, съдържащ се в зеленото кафе, може да промени начина, по който хората с диабет обработват захарта. Съобщава се, че кофеинът води до повишаване, както и до намаляване на кръвната захар. Използвайте кофеина с повишено внимание, ако имате диабет и внимателно наблюдавайте кръвната си захар.
Диария: Кофеинът в кафето, особено когато се приема в големи количества, може да влоши диарията.
Глаукома: Приемането на кофеин, който се съдържа в зелено кафе, може да повиши налягането в окото. Увеличението започва в рамките на 30 минути и продължава най-малко 90 минути.
Високо кръвно налягане: Приемането на кофеин може да повиши кръвното налягане, особено при хора страдащи от такова. Този ефект обаче може да бъде по-малък при хора, които редовно консумират кофеин от кафе или други източници.
Висок холестерол: Някои компоненти на нефилтрираното кафе са показали, че повишават нивата на холестерола. Тези компоненти могат да бъдат намерени и в зелено кафе. Въпреки това, не е ясно дали зеленото кафе също може да предизвика повишени нива на холестерол.
Синдром на раздразнените черва: Кофеинът в кафето, особено когато се приема в големи количества, може да влоши диарията и симптомите на състоянието.
Разреждане плътността на костите (остеопороза): Кофеинът от зелено кафе и други източници може да увеличи количеството калций, който се отделя с урината. Това може да отслаби костите. Ако имате остеопороза, ограничете консумацията на кофеин до по-малко от 300 мг на ден (приблизително 2-3 чаши обикновено кафе). Приемането на калциеви добавки може да помогне за компенсиране на загубения калций. Жените в постменопауза, които имат наследствено състояние, което ги предпазва от нормална обработка на витамин D, трябва да бъдат особено предпазливи при употребата на кофеин.
В момента няма информация за взаимодействия между зеленото кафе и други вещества.
Решавайки да приемате зелено кафе, задължително се консултирайте с Вашия лекар.
Заглавно изображение: Annerella, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
СЛИМЛАБ ПРЕМИУМ ФЕТ БЪРНЪР капсули * 60
ФОРМУЛА ЗА ЖЕНИ 40+ капсули * 60 VIRIDIAN
БИОХЕРБА КАФЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕ 100 г
ЕКВИЛИБРА ЗЕЛЕНО КАФЕ ДРЕНА 500 мл
ЗЕИН ФАРМА ЗЕЛЕНО КАФЕ капсули 450 мг * 90
АМИКС ТЕРМО КОР ПРОФЕШЪНЪЛ капсули * 90
ПРОЛАКТ СЛИМ + капсули * 60
ХАЯ ЛАБС L - КАРНИТИН течен МАЛИНА 500 мл
ПРОМООСТРОВИТ ЗЕЛЕНО КАФЕ таблетки * 90
СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС CUTTER капсули * 120
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ЗЪРНА ЗЕЛЕНО КАФЕ СВЕТОЛ капсули 200 мг * 60 SWD060
ПРОМОЕКВИЛИБРА ЗЕЛЕНО КАФЕ капсули * 40
Библиография
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1264/green-coffee
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318611.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Green_coffee_extract
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%84%D0%B5%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE
https://www.guide-to-houseplants.com/coffee-plant.html
https://www.plantopedia.com/coffea-arabica/
https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/coffee/growing-coffee-plants-indoors.htm
https://www.dethlefsen-balk.de/ENU/10889/Coffee_Plant.html
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Астериди (Asterids)
- Разред Gentianales
- Сем. Rubiaceae (Брошови)
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Лечение при панкреатит
- Инсулин и HOMA-индекс
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Видове лекарствени форми
Коментари към Кафеено дърво, Зелено кафе