Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Царство Plantae Група Зелени водорасли сем. Alariaceae Уакаме

Уакаме

сем. Alariaceae

Уакаме - изображение

Уакаме (Wakame) представляват ядливи водорасли, които принадлежат към семейство Alariaceae. Те подлежат на култивиране, последвано от заселване във водния басейн и размножаване. Така дивото уакаме вече е рядкост. Диворастящи уакаме се прибират в Тасмания и Австралия, като след това се продават в ресторанти в Сидни.

 

Събирането на водораслите започва рано на пролет. Рибари с лодки и дълги сърпове прерязват водорасловия ствол на възможно най-голяма дълбочина. След това те се измиват и се оставят да съхнат на слънце.

 

 

Устройство на уакаме

Култивираните форми на уакаме варират с цвят от тъмно зелен до кафяв. Водораслите достигат максималният си размер, последвано от втвърдяване на листата им. Преди това листната им маса е с по-мека консистенция.
Името „крилати водорасли” са заслужили от начина по който изглеждат. Състоят се от централен, основен ствол и странично развиващи се от него вълнообразни и широки израстъци (листа).

Разпространение на уакаме

Обитават в естествен или култивиран вид предимно японското крайбрежие.
Японските и корейските морски земеделски производители отглеждат уакаме в продължение на векове и те все още са основните производители и консуматори на водораслите. От 1983 уакаме се отглежда във Франция, в морските области, установени в близост до бреговете на Бретан.

Използваема част на уакаме

Употребява се целият водораслов талус.

Химичен състав на уакаме

Уакаме съдържа йод, калций, калий, магнезий, желязо, витамин В12, витамин А, микроелементи, фукоксантин, ензими, бета-каротин, хлорофил, протеини, разтворими фибри, тиамин, ниацин, натрий.

Лечебни свойства и приложение на уакаме

Интересът към този вид водорасли в световен мащаб е огромен. Установеният в тях фукоксантин се опрeделя като субстанция, която помага за отаслабване, контролиране нивата на глюкоза в кръвта, борбата с неоплазии. Веществото участва в превенцията на рак на дебелото черво и някои видове рак на гърдата. В Източната медицина този вид водорасли са използвани за пречистване на кръвта, стимулиране дейността на чревния тракт, поддържане на кожата и косата, подпомагане функцията на репродуктивните органи, за нормализиране на менструалния цикъл. В Корея се консумират много от родилки, поради високото им съдържание на калций и йод, важни за кърмещите жени. А други се хранят с тях по време на самата бременност.
Други ползи от уакаме за здравето на човека:

  • регулира нивата на инсулин и поддържа нивата на кръвната захар в норми
  • помага за нормалното храносмилане и предотвратява запек
  • стимулира функциите на имунната система
  • понижава степента на развитие на херпесните вируси
  • могат да помогнат за понижаване на артериалното налягане и стабилизиране здравето на сърдечно-съдовата система

Уакаме влиза в състава на много козметични продукти.

Уакаме в кулинарията:
Уакаме се предлагат в търговската мрежа като цели пресни или консервирани листа или под формата на прах. В кулинарията се влага в множество ястия като основна съставка, като подправка или с декоративна цел – супи, салати, ястия с месо, със зеленчуци, ориз и др. Притежава едва доловим сладък вкус и нежна текстура. У нас се предлагат предимно в изсушено състояние, като е необходимо да се съхраняват далеч от светлина.

Уакаме листата обикновено са зелени. Те трябва да бъдат нарязани на малки парченца преди приготвянето им, тъй като по време на готвене увеличават обема си.

Инвазивност на уакаме

Уакаме се разпространява по два начина: по естествен път, чрез милионите микроскопични спори освободени от всека плодороден организъм, чрез прикачване към корабни корпуси и морска земеделска техника и по изкуствен, чрез методите на култивиране и засаждане. Това е изключително успешен и плодороден вид, който е с изразена инвазивност.

Така уакаме е номиниран за един от 100-те най-опасни инвазивни видове в света. В Нова Зеландия, уакаме е обявен за нежелан организъм.

Въпреки, че е инвазивен вид, през 2012 г. правителството позволява отглеждане на уакаме в Уелингтън, Марлбороу и някои съседни полуострови. Открити са в Южна Калифорния. А в Сан Франциско, поради агресивният им растеж, се полагат усилия да бъдат премахнати.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиХранене при...ИсторияЗдравни съветиВидеоЛеченияАлт. медицинаФизиологияИзследванияИнтервютаСпортХрани и ястияТестовеНормативни актовеПроизводителиДиетиМикробиологияОрганизацииСпециалистиСоциални грижи