Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Лечебен ефект на алкохолните напитки

Лечебен ефект на алкохолните напитки

Лечебен ефект на алкохолните напитки - изображение

Всеизвестен факт е, че любителите на алкохолните напитки не са особено големи привърженици на конвенционалните лекарства. Кой би искал да пие една шепа хапчета, като може вместо това да изпие топла ракия с мед. Добре позната с лечебните си свойства е чешката напитка Бехеровка. Освен нея, обаче, от полза може да са още редица други питиета.

Ракия

ракияЛечението с ракия е добре познато сред привържениците на народната медицина. Възможностите за приготвянето й са много - от грозде, сливи, кайсии, круши, праскови, череши, мед и други. Срещу настинка, кашлица, зъбобол, за дезинфекция на рани – това са само малка част от приложенията на ракията, които и днес не са изгубили значението си. Греяната ракия се счита за едно от най-добрите средства срещу настинка.

 

Бренди

брендиБренди е напитка, използвана в миналото едновременно като стимулант и антидепресант. Проучване от 2007 година във Франция е установило, че хората, които редовно употребяват бренди, по-рядко се оплакват от сърдечно-съдови смущения. Сред съобщенията за медицински приложения на бренди може да се срещнат такива като лечение на пневмония, сърдечен стимулант, източник на антиоксиданти и други.

Според някои автори, наличието на елагова киселина прави брендито и потенциално противораково средство. Елаговата киселина е фитонутриент, който, според изследване публикувано в "Food and Chemical Toxicology" (септември 2013), активира гени, които спират растежа на раковите клетки и може да индуцират смъртта на раковите клетки на яйчниците. Допълнително проучване дава подобни резултати и при рак на пикочния мехур. И въпреки че, все още не е известно колко точно бренди трябва да се консумира, за да се постигне оптимален резултат, е факт, че може да предложи ползи за здравето.

Брендито оказва благоприятен ефект и върху сърдечносъдовата система, благодарение на съдържащите се в него полифеноли. Алкохолните напитки, които съдържат полифеноли потискат активността на ген, наречен NF-kappaB, който играе роля във възпалението. Тъй като усиленият възпалителен отговор и свръхреактивност на NF-kappaB допринасят за сърдечно-съдови заболявания, негативният ефект на брендито върху NF-kappaB вероятно ще намали този риск.

Джин

джинТази напитка е създадена през 16-ти век, когато чумата е убила една трета от общия брой на населението в Западна Европа. Всъщност, името на тази напитка произлиза от холандското име на хвойна (jenever.). Тези малки плодове са вече добре известни със своите лечебни средства и така глътка Jenever се превръща в лек за „черната смърт“.

Узо

узоУзото намира богато приложение в гръцката народната медицина. Освен наличието на алкохол, узото съдържа и много билки с лечебен ефект. Една от тях е анасона, която дава характерният му вкус. Подобна на узото е популярната у нас мастика, както и Самбука, който е италиански анасонов ликьор.

Уиски

уискиУискито е наричано още „водата на живота“. Това е така, защото може да се използва за всякакъв вид физически проблеми. С лечебна цел може да се използва както вътрешно, така и външно.

За да си приготвите ефективен лек срещу настинка, смесете малко уиски с мед, лимонов сок и топла вода. Тази комбинация ще загрее цялото тяло и ще облечи запушения нос, точно както и класическата пилешка супа.

Водка

водкаСписъкът на лекарствените напитки не би бил пълен без водката. От 16-ти век тази спиртна напитка е добре позната в Източна Европа, където е използвана за редица проблеми, от безплодие до чума.

Водката може да се използва като средство за облекчаване на последствията от токсичността на отровен бръшлян и отровен дъб. За целта, може директно да приложите водка върху засегнатата от токсичния обрив област. Това значително ще облекчи състоянието.

Водката може да се използва и като средство срещу мазна коса. Нужно е просто да добавите около 20-30 мл водка към шампоана си и да го използвате както обикновено. Това ще помогне за по-ефективното премахване на излишното омазняване.

Палинка

палинкаУнгарският еквивалент на ракията се нарича палинка (pálinka). И до днес, тя намира широко приложение в унгарската народна медицина. Според местна поговорка "палинка в малки количества е лекарство, а в големи количества лек“. Първите сведения за палинка датират от 14-ти век под латинското наименование „Aqua vitae reginae Hungariae“ или „вода на живота на унгарската кралица“.  Твърде вероятно е това да произлиза от факта, че по това време кралят и кралицата са страдали от артрит и очевидно, тяхната ракия смесена с розмарин е предизвиквала голямо облекчение.

Ром

ромРомът е отдавна известно питие на флота и войниците. По време на Първата световна война е бил използван с цел психическо и физическо възстановяване на войниците. Много френски войници от това време са казвали „ Ако не беше рома, щяхме да загубим войната“.

 

 

Шнапс мента

ментов шнапсКлючовата съставка тук е ментата, която придава специалният вкус на тази напитка. Използва се при състояния от настинка и кашлица, до вирусни инфекции и проблеми с жлъчния мехур. Освен че, може да се използва като лек, тя е и чудесно средство за освежаване на дъха.

 

 

Абсент

абсентАбсентът е създаден по време на Френската революция (1789-1799) от д-р Пиер Ordinaire (Dr. Pierre Ordinaire) като лекарство срещу редица болести. Тази чудна отвара е препоръчвана срещу епилепсия, камъни в бъбреците, главоболие, глисти и други. Много велики художници, като Винсен ван Гог използвали абсент за стимулиране на креативността си или поне такива съобщения има.

Вино, бира или твърд алкохол?

вино,бира или твърд алкохолПри някои изпитвания е установено, че червеното вино надминава бирата или спиртните напитки по отношение на ефекта върху здравината на съдовете и оксидативния стрес. Въпреки това, ако се вгледаме в общите здравословни ползи при хората, които консумират вино в умерени количества, ще забележим, че те не се различават от тези, които предпочитат чашка уиски или джин вечер. Всъщност, една от причините виното да получи цялата слава е, че любителите на виното са по-склонни да го консумират редовно, но в ограничени количества, спрямо любителите на спиртните напитки.

Повече за ползите от виното може да прочетете в "Силата на червеното вино".

От друга страна, бирата също има някои предимства, като едно от първите е, че в една стандартна бутилка или кутия бира се съдържа по-малко количество алкохол, докато бутилката вино, веднъж отворена може да ни „изкуши“ да си налеем още веднъж, и още веднъж…Освен това, може да се открие и бира с намалено съдържание на алкохол, с което драстично намалява и рискът за злоупотреба и опиянение, а и те съдържат по-малко калории, запазвайки същия вкус и съдържание на флавоноиди.

За какво може да е от полза алкохолът?

ползи от алкохолаПовечето алкохолни напитки съдържат антиоксиданти. Известно е, че една чаша преди или по време на вечеря е полезна за организма. Отчасти, това се дължи на факта, че приема на алкохол с храна намалява опияняващото му действие. Въпреки това, не трябва да се забравя, че пиенето на алкохол с храна забавя изпразването на стомаха, съответно забавя метаболизма на захарите и мазнините в кръвта, което води до чувство на тежест!

Добре известно е, че консумацията на алкохол в малки количества е полезна за сърцето и забавя сърдечната честота.

Сред установените преки действия на приема на малки количества алкохол е ефектът върху HDL-холестерола, известен още като „добър холестерол“. Хората с високи нива на HDL-холестерол имат по-нисък риск от съдечно-съдови заболявания и инуст.

Важно е да отбележим, че говорейки за полезно действие на алкохола, не трябва да се забравя, че това се отнася за приема на не повече от едно питие за мъжете и половината на това количество за жените.

Разбира се, умереното пиене на алкохол изисква отлична дисциплина и самосъзнание! Като цяло, мъжете не трябва да консумират повече от две питиета дневно, а жените – не повече от едно. Като, според Харвардското училище за обществено здраве (Harvard School of Public Health) за едно питие се смята около 35 мл твърд алкохол.

Алкохолът като разтворител

Наред с познатата ни употреба на алкохола, не можем да не споменем и факта, че през вековете той е намерил широко приложение и във фармацията. Всъщност, алкохолът е на второ място като разтворител, след водата и се използва за извличане на активни съставки от лечебните растения, правейки ги по-лесни за усвояване и от организма. Съединенията, които обикновено се разтварят в алкохол включват алкалоиди, гликозиди, смоли и летливи масла, но не и полизахариди, смоли, захари или протеини.

В комбинация с вода се получава хидроалкохолен развор, който действа като консервант, чрез предотвратяване на хидролиза и инхибиране на ферментацията.

И преди да започнете да мислите за алкохола като универсален лек, не забравяйте, че прекомерната му употреба си остава заплаха за здравето и живота, особено при младите хора и жените! Приема на големи количества алкохол допринася за влошаване на системни и хронични заболявания, дори в по-голяма степен от тютюнопушенето!

Неблагоприятни ефекти на алкохола нарастват пропорционално с увеличаване на приетото количество и честота на злоупотреба!

Алкохолът потиска функциите на мозъка, особено на предните дялове, където са разположени центрове, отговорни за нашето поведение и действия. Когато тази област е под въздействието на алкохола, човек губи голяма част (понякога и всички) задръжки, чувства се спокоен и безгрижен. Понякога това рефлектира в  поведение, предизвикващо притеснение или смут в околните. Алкохолът въздейства и върху други области на мозъка, повлиявайки говора, координацията и баланса, зрението и други симптоми, познати като пиянство!

Източници:
http://lordsofthedrinks.com
http://theconversation.com
http://www.flask.com
http://www.huffingtonpost.com
http://www.care2.com
http://healthyeating.sfgate.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиВидеоСнимкиРецептиИсторияХрани и ястияЛайфстайлНовиниХранене при...СпортНормативни актовеЛеченияАлт. медицинаПсихологияЕ-тата в хранитеОрганизацииПроизводителиИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиБотаникаДиетиАнкетиТестовеИнтервютаЗаведенияФизиологияОбразованиеОткритияКлинични пътеки