Силата на червеното вино
› Какво съдържа червеното вино?
› Полезно ли е червеното вино?
Какво съдържа червеното вино?
Все още е спорен въпрос дали червеното вино има значителна полза за здравето. Въпреки това, някои проучвания показват, че консумацията на умерено количество червено вино с алкохолно съдържание от 12% -15%, помага за предотвратяване на редица заболявания, включително сърдечни заболявания.
Червените вина, които могат да варират по вкус и цвят, се приготвят чрез смилане и ферментация на цяло, тъмно оцветено грозде. Има много разновидности на червено вино, като сред най-разпространените са Мерло, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Шираз и други.
Червеното вино е много богат източник на биологично активните и мощни антиоксиданти известни като полифеноли. Те са фитохимикали с подмладяващи и имуностимулиращи свойства, а също така защитават клетките от вредното въздействие на кислородните радикали. Кислородните радикали могат да увредят почти всички компоненти на клетката - протеини, мембрани и ДНК. Предполага се, че именно това увреждане на клетките може да причини раковото им преобразуване.
По-тъмното грозде е с по-високо съдържание на антиоксиданти като ресвератрол, епикатехин, катехин и проантоцианидини. От тях ресвератролът и проантоцианидините са основно отговорни за поддържането на здравето ви.
Ресвератрол
Ресвератролът е антиоксидант, който се намира в ципата (кожата) на червеното грозде. Ресвератрол се произвежда от някои растения предимно като защитен механизъм срещу гъбички, бактерии или други патогени. Образува се и при всяко нараняване на плода. Поради тази причина, едно и също растение може да има различни нива на ресвератрол, в зависимост от конкретните условия (в по-хладни и влажни условия, се синтезира повече ресвератрол). Фактът, че ресвератрола се съдържа в ципата на гроздето обяснява и по-високата му концентрация в червеното вино, отколкото в бялото. Причината е, че в процеса на производство на бяло вино, ципата на гроздето се отделя много по-рано, отколкото при червените вина. Ако гроздето за вино е било нападнато от мухъл, те ще имат повече ресвератрол.
Виното и гроздовия сок определено са богат източник на ресвератрол, но има ли и други източници? Оказва се, че следващият най-добър хранителен източник на ресвератрол е……шоколад. Колкото по-богат на какао е шоколад, толкова повече ресвератрол съдържа. Така че, в какао на прах и черен шоколад се съдържа повече отколкото в млечен шоколад или шоколадов сироп.
Фъстъците са друг добър източник на ресвератрол, както и някои плодове с червен или лилав цвят, като къпини, боровинки, черници и малини. Както при виното и гроздето, количеството на ресвератрола в тези плодове варира в зависимост от климата, времето и периода на прибиране на реколтата.
Освен ресвератрола червеното вино съдържа и веществото пайсатенол, което забавя образуването на млади мастни клетки и предотвратява уголемяването на вече съществуващи мастни клетки. Смята се също, че тази съставка във виното има свойството да предпазва организма от сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания.
Количеството червено вино, което доставя на човешкия организъм достатъчно ресвератрол, може да причини повече вреда, отколкото полза. Въпреки това, когато избирате между алкохолни напитки, червеното вино може да бъде по-здравословно от някои други.
Полезно ли е червеното вино?
Червеното вино удължава живота и намалява риска от депресия
При изследвания с мишки, хранени с високи дози ресвератрол и нездравословни, висококалорична, богата на мазнини храна е установена увеличена продължителност на живота, въпреки че такава диета обикновено скъсява живота.
Проучване, проведено върху хора на средна и по-възрастна възраст, показва, че употребата на умерени количества червено вино дневно предпазва от депресия. Хората, които пият червено вино, са по-малко склонни да бъдат депресирани, отколкото хората, които не го правят.
Червено вино срещу настинка
Антиоксидантите в червените вина са полезни при обикновена настинка, тъй като предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали, които имат силна роля при настинка, рак и други заболявания.
Червено вино и здраве на червата
Проучване от 2018 година показва, че полифенолите от червеното вино и гроздето могат да подобрят чревната микрофлора, като допринасят за здрави черва.
Според проучване от 2012 година, съединенията на червеното вино могат да действат и като пребиотици, които са съединения, които стимулират здравите чревни бактерии.
Установено е, че ресвератролът може да предотврати някои злокачествени заболявания на червата, хранопровода и гърдата при мишки. За съжаление, този ефект е наблюдаван само срещу умишлено предизвикано заболяване посредством химически канцерогени. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установят реалните ползи от ресвератрола при рак.
Червеното вино забавя Алцхаймер и Паркинсон
Дегенеративни неврологични заболявания като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер и деменция все още не са напълно разгадани. Предполага се, че основна причина за развитието им е образуване на „плаки” в мозъка. Няколко изследвания са показали, че ресвератрола предотвратява натрупването на подобен вид плаки в мозъка при животни и по този начин осигуряват известна защита срещу тези заболявания или поне забавят развитието им.
Червено вино срещу диабет
Ресвератролът в ципата на гроздето, контролира нивата на кръвната захар при диабетици. Изследване показва, че субектите, които приемат 250 мг добавки с ресвератрол веднъж дневно в продължение на три месеца, имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта от тези, които не го правят. Ресвератролът също така контролира нивата на холестерола и систоличното кръвно налягане.
Червено вино за сърцето
Някои от веществата в червеното вино може да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, повишавайки нивата на липопротеините с висока плътност („добрия” холестерол). Ресвератрола предпазва сърцето и артериите от действието на наситените мазнини в диетата.
Полифенолите в червените вина, предотвратяват нежеланото съсирване и поддържат елсатичността на кръвоносните съдове гъвкави. Трябва обаче да се помни, че прекомерното пиене уврежда сърцето.
Червено вино срещу кариес
Червеното вино (и натуралният гроздов сок) втвърдява емайла на зъбите и така предотвратява кариес. Полифенолите в червеното вино, също така могат да предотвратят и заболявания на венците, а дори и да подпомогнат лечението им.
Червено вино за красота
Виното е част от средиземноморската диета, която е богата на пресни плодове, зеленчуци, ядки и семена, бобови растения, морски дарове, кисело мляко и зехтин. Характерно за тази диета е, че тя е по-скоро начин на живот, който включва и пиене на вино с вечерята, а според някои проучвания тази диета се свързва с по-дълъг живот.
Освен това, ще се радвате да научите, че ресвератролът е от полза и за контрол на теглото. Химичното съединение пицеатанол, получаващо се от ресвератрол, намалява мастните клетки в тялото ни. Според изследователите, пицеатанолът се залавя за инсулиновите рецептори на мастните клетки, което блокира пътищата, необходими за растежа на незрелите мастни клетки.
Червено вино срещу болки в гърба
Най-новите проучвания за червеното вино сочат, че то намалява болките в гърба, което се дължи на антиоксидантния ефект на ресвератрола. Тази активна съставка на виното забавя дегенеративните процеси на междупрешленните дискове, като по този начин, предотвратява появата на дискова херния или забавя нейната изява.
Съществуват и факти, оспорващи ползите от червеното вино. Едно от тях е, че ресвератрола в него е чувствителен към кислород и светлина, поради което, голяма част от него може да се изгуби още преди да успеете да отпиете от виното. Друго твърдение е, че ресвератрола от виното не са абсорбира много добре от храносмилателния тракт.
Поради това, в аптечните мрежи може да бъде открит ресвератрол под формата на добавки. В тях обикновено ресвератрола е извлечен от японското растение Knotweed, известно у нас като японска пача трева.
Не винаги е необходимо да се консумира виното като напитка. Можете да го използвате като съставка в храната си или да приготвите сос от червено вино с вечерята си и все пак да извлечете същите ползи.
Консумацията на грозде или гроздов сок е подходяща алтернатива за набавяне на ресвератрол, без консумация на алкохол.
Прекомерното пиене на алкохол може да има редица негативни ефекти върху тялото, които включват цироза на черния дроб, наддаване на тегло и редица други.
За умерено количество алкохол се възприема едно питие на ден за здрави жени (над 30 годишна възраст) и мъже над 65 години, и до две питиета на ден за мъжете под 65 години (Лимитът при мъжете под 65 години е по-висок, тъй като мъжете обикновено притежават повече от един ензим, който метаболизира алкохола, отколкото жените). Също така е препоръчително да пропуснете виното за 1 или 2 дни. Това важи за всеки вид алкохол, а не само за вино. За едно питие се определя:
- 350 мл бира
- 150 мл вино
- 40 мл концентрат
Необходимо е да се знае, че са нужни повече изследвания, за да се изясни напълно здравословната полза от червеното вино и в частност ресвератрола. И все пак, ресвератролът във виното е в концентрации, които, макар да се малки за предизвикване на подобен ефект, както при лабораторните изследвания, то със сигурност пиенето на червено вино в умерени количества и консумацията на черен шоколад, допринасят за подобряване на общото здраве. Не е нужно да променяте хранителните си навици само, за да повишите количеството на ресвератрол!
Изображения: freepik.com, framar.bg
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАУ ФУДС НАТУРАЛЕН РЕСВЕРАТРОЛ капсули 200 мг * 60
РЕСВЕРАТРОЛ капсули 325 мг * 60 NATURE`S WAY
ПРОМОНАУ ФУДС МЕГА РЕСВЕРАТРОЛ капсули 200 мг * 120
Безплатна доставка за България!ВИНОЦЕТИ БЯЛ ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
ВИНО ДЕ ЛА САБЛА ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
FUN WINE ЧЕРВЕНА САНГРИЯ 6% 250 мл
Библиография
https://whitehalllane.com/10-health-benefits-of-drinking-red-wine-that-will-keep-you-healthy/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635#should-i-drink-it
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- храни и пробиотици
- Мандраке, Мандрагора
- Ресвератрол - ползи за здравето
- Вина и сирена - кое с какво?
- С оцет и захар може да заменим виното в ястията
- 5 безопасни начина да извадим коркова тапа, ако нямаме тирбушон
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Класическа испанска сангрия
- Кратко ръководство за съчетаване на храна и вино
- Вино от нар със стафиди
- Карамелизиран лук с масло и вино
Коментари към Силата на червеното вино