Начало Медицинска енциклопедия Физиология Терморегулация на човешкия организъм Регулация на телесната температура

Регулация на телесната температура

Регулация на телесната температура - изображение

При поддържането на нулев топлинен баланс телесната температура остава постояна. От уравнението за топлинен баланс:

ΔТ = (МЕТ - МР) ± Л ± К ± П - Изп ,където

ΔТ е промяната в количеството топлина в организма,
МЕТ е получената метаболитна енергия;
МР е извършената механична работа
Л е топлообменът чрез излъчване;
К е топлообменът чрез конвекция;
П е топлообменът чрез проведане (допир);
Изп е топлината, погълната при изпарение.

следва, че поддържането на телесната температура зависи основно от баланса между получаваната и отдаваната от тялото топлинна енергия, тоест от топлопродукцията и топлоотдаването.

Промяната в околната температура основно е свързана с промени в топлоотдаването и са необходими регулаторни механизми, които съответно да го повишат или намалят, а също и да коригират нивото на топлопродукция, за да се възстанови топлинният баланс.

телесна температураОт друга страна, промяна в метаболитната активност и нивото на физичека работа водят до промяна в топлопродукцията и тогава механизмите на топлоотделяне трябва съответно също да се променят, за да се запази топлинния баланс. При извършване например на 250 J външна работа в организма се отделят около 1000 J топлина, която трябва да се отдели в околната среда, за да се запази нормална телесна температура.

Благодарение на ефективната регулация на телесната температура човек може да извършва физическа работа или да пребивава при различни външни температури без съществена промяна в телесната си температура.

При нормални условия и физически покой съществува температурна област на околната среда, при която терморегулаторните механизми не са активни. Това е така наречената зона на комфорт. В тази зона количеството топлина, произведено от метаболизма в тялото е равно на количеството, което се отделя чрез пасивните механизми на топлоотдаване и поради това активните механизми на топлопродукция или топлоотдаване не са стимулирани. При тези условия обикновено съществува температурен градиент от около 6°С между сърцевината (37°С) и повърхността на тялото (31°С), който е напълно достатъчен за отдаване на произведената в тялото топлина без допълнителни компенсаторни механизми. Околната температура на температуения комфорт обхваща около 5°С и е в обхвата на 20-25°С през зимата и 24-28°С през лятото.

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikivet.net/Thermoregulation_-_Anatomy_%26_Physiology

http://intranet.tdmu.edu.ua/data/kafedra/internal/normal_phiz/lectures_stud/en/Nurse/Bacchaour%20of%20sciences%20in%20nurses/ADN/34%20Physiology%20of%20thermoregulation.htm

https://www.britannica.com/science/thermoregulation

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Регулация на телесната температура

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиФизиологияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайлПроизводителиБотаникаСпортХранене при...Алт. медицинаЛечения