Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Има ли тютюнопушенето и полезни ефекти?

Има ли тютюнопушенето и полезни ефекти?

Има ли тютюнопушенето и полезни ефекти? - изображение

Всички знаем за вредата от цигарите - така е и според Световната здравна организация, Агенции по храните и лекарствата, Центровете за контрол и превенция на заболяванията, както и всяка медицинска комисия и асоциацията по лицето на Земята? Но, според някои проучвания, ако пушачите имат достатъчно късмет, за да избегнат рискове като рак, сърдечни заболявания, белодробен емфизем и други подобни, то по необясними от науката причини може да бъдат в известна степен защитени срещу шепа болести и страдания. Оказва се, че макар дългосрочното пушене до голяма степен да е билет за ранна смърт, съществуват и някои възможни ползи от тютюнопушенето. Ето кои са те:

Тютюнопушенето може да намали риска от Болест на Паркинсон

Болест на ПаркинсонНяколко проучвания са открили връзка между тютюнопушенето и по-ниския риск от Болест на Паркинсон. Последното проучване, публикувано през 2010 година, включва 305 468 души на възраст между 50 и 71 години. Резултатите показали, че при пушачите има 44% по-малка вероятност да развият заболяването. При тези, които са пушили поне 40 години, вероятността да развият болестта е с 46% по-малка.

Харвардските изследователи са били сред първите, които предоставили убедителни доказателства, че пушачите са по-малко склонни да развият болестта на Паркинсон. В проучване, публикувано в Neurology през март 2007 година те откриват, че защитният ефект намалява след отказване на цигарите. Установено е, че всъщност пушенето не забавя прогресията на заболяването и риска от смърт. Целта на изследването е да доведе до по-добро разбиране на причините за болестта. Но, като се има предвид множеството сериозни последици от тютюнопушенето, използването му за намаляване на риска не се препоръчва от изследователите!

Пушенето може да намали риска от затлъстяване

Кантар, метър и пепелник с цигараПушенето, и по-специално никотинът в тютюневия дим, потиска апетита. Това е известно още от местните култури в Америка преди епохата на Колумб. Тютюневите компании от 20-те години на миналия век, започнали масово да използват това като "примамка" към жените.

Връзката между пушенето и контрола на теглото е сложна: никотинът действа едновременно като стимулант и апетитопонижаващо средство, а самият акт на пушене води до промяна на поведението, като принуждава пушачите да се хранят по-малко. Освен това, тютюнопушенето може да направи храната по-малко вкусна за някои пушачи, което също намалява апетита. В изследване върху мишки е установено, че потискането на апетита се дължи на въздействие върху част от мозъка, наречена хипоталамус.

Проучване, публикувано в списание "Physiology & Behavior", публикувано през юли 2011 година обаче показва, че увеличаването на теглото при отказ от тютюнопушенето е основна пречка за спирането на цигарите от хората. Никой уважаващ се лекар обаче не би препоръчал пушенето за контрол на теглото, като се има предвид токсичният ефект, придружаващ цигарите. Това проучване обаче дава надежда за безопасно диетично лекарство, което да помогне на затлъстелите хора да контролират апетита си.

Но докато наднорменото тегло носи свои собствени рискове за здравето, цигареният дим е изключително токсичен. За да намалите естествено риска от затлъстяване, заложете на повишената физическа активност и здравословно хранене.

Тютюнопушенето може да повиши преживяемостта след сърдечен удар

Тютюнопушене и сърдечна атакаПроучване от 2005 година установило, че тютюнопушенето може да намали риска от смърт след сърдечен удар. В сравнение с непушачите, пушачите претърпели сърдечни пристъпи, изглежда имат по-ниска смъртност и по-благоприятни отговори на два вида терапия за отстраняване на плаката от артериите: фибринолитична терапия и ангиопластика, която отстранява плаката чрез поставяне на балони или стентове в артериите. Къде е уловката, обаче? Една теория за това защо пушачите имат по-добра преживяемост от непушачите след такива терапии е, че те всъщност, преживяват първия си сърдечен удар по-млади - приблизително 10 години преди непушача.

Друго проучване, публикувано през 2013 година, подкрепя това с констатациите, че по-възрастните пушачи са със значително по-висок риск от повторни сърдечни пристъпи и смърт. Това подкрепя значението на отказването от пушене, независимо от възрастта.

Пушенето може да намали риска от операция по пълно заместване на колянната става

Изкуствена колянна ставаИзненадващи резултати от ново проучване разкрили, че мъжете, които пушат са с по-малък риск от подлагане на операция за замяна на ставите, отколкото тези, които никога не са пушили. Предполага се, че в известна степен никотинът в тютюна помага да се предотврати влошаване на хрущялите и ставите. Изследователите бързат да посочат, че освен връзката на тютюнопушенето с по-нисък риск от остеоартрит, тютюнопушенето е свързано с далеч по-сериозни заболявания. Те включват сърдечни заболявания, инсулт и рак. Всички те водят до преждевременна смърт.

Пушенето може да облекчи улцеративния колит

Възпаление на червата и болка в коремаИзследвания показват, че тютюнопушенето може да намали риска от развитие на улцерозен колит и да облекчи неговите симптоми. Но, също така увеличава риска и тежестта на болестта на Крон - друго възпалително заболяване на червата.

Защо тютюнопушенето изглежда има положително въздействие върху едно състояние, а отрицателно върху другото не е известно. Ползата от тютюнопушенето при улцерозен колит изглежда е от никотин. Докато други форми на никотинова терапия се оценяват с техните ползи при хора с улцерозен колит, тютюнопушенето не се препоръчва като лечение поради многото си известни и опасни ефекти.

За да се справите с улцерозния колит по здравословен начин, можете да:

  • изключите алкохола, млечните продукти, преработените храни, висококачествените въглехидрати и захарните алкохоли от диетата си;
  • добавете храни, богати на витамин С, като плодове, спанак и чушки;
  • използвайте билкови лекарства като босвелия, бромелаин, пробиотици, куркума и гинко билоба.

Пушенето може да намали стреса

Мъж пуши цигараМоже ли пушенето да намали стреса действително? Съществуват няколко проучвания върху способността за редуциране на стреса посредством тютюнопушене. Едно от тях отбелязва, че пушачите имат понижена чувствителност към стрес и намаляване на нивата на събуждане, свързани със стреса. Други проучвания обаче показват, че при изходното ниво пушачите имат по-високи нива на стрес и тревожност в сравнение с непушачите. А, когато пушачите спрат да пушат, чувствителността им към стрес значително намалява.

Пушенето помага на сърдечния лекарствен продукт клопидогрел да работи по-добре

Молекула на клопидогрелСпоред изследване на корейски изследователи, публикувано през октомври 2010 година в списание "Thrombosis Research" основаващо се на работата на изследователите от Харвард, изглежда, че нещо в цигарения дим активира протеини, наречени цитохроми, които превръщат клопидогрел в по-активна форма.

Отново, нито един уважаван лекар не насърчава пациентите да започнат да пушат, за да извлекат максимална полза от клопидогрел. Но това и останалите "ползи" от тютюнопушенето разкриват, че тютюнът - за разлика от други потенциално токсични растения - може да съдържа определени химикали с реална терапевтична стойност.

Въпреки тези твърдения, отрицателните ефекти на тютюнопушенето далеч надхвърлят някоя от ползите. Тютюнопушенето излага на опасност както самия пушач, така и околните от редица сериозни, потвърдени здравни рискове.

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/benefits-of-smoking#benefits
https://www.livescience.com/15115-5-health-benefits-smoking-disease.html,

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияИсторияТестовеСтатистически проучванияЛайфстайлАнкетиПроизводителиХранене при...СнимкиБотаникаВидеоСоциални грижиПсихология