Начало Медицинска енциклопедия Лечения Тютюнопушене и кърмене

Тютюнопушене и кърмене

Тютюнопушене и кърмене - изображение

Съвременният човек се ръководи единствено от своите нужди и често оставя вредните навици да победят в битката със здравословния начин на живот.

Много по-лесно е да си сипеш питие, да запалиш цигара и да забравиш за проблемите. Много по-лесно е сам да си предпишеш някое и друго хапче, след като направиш справка с великия господин Интернет, вместо да отидеш на лекар.

Избираме собствения си комфорт и по-лесния път, вместо да разсъдим рационално. За съжаление нещата не се променят особено при бременност и в периода на лактация.

Темата за тютюнопушене и кърмене е актуална и често дискутирана, особено сред по-младите представителки на женския пол. Младите жени предпочитат да намерят достоверен източник, според който пушенето по време на кърмене и напълно безопасно и да се доверят на него.

Необходимо е провеждане на мащабни кампании, за повишаване на информираността и нивото на здравна култура сред населението по отношение на вредното въздействие на тютюнопушенето.

Вреда от тютюнопушенетоБроят на пушачите е нараснал неколкократно през последните няколко десетилетия, като все по-тревожна е статистиката по отношение на възрастовото разпределение.

Всеки трети млад човек, над 16 годишна възраст е активен пушач, което на фона на общата статистика, според която приблизително 55 % от населението в България пуши, е напълно очаквано.

Страната ни е на едно от челните места по потребление на тютюневи изделия.

Бременността би трябвало да представлява голяма мотивация за повечето жени да откажат цигарите, но цифрите показват, че повече от 60 % от бременните жени продължават да пушат.

Ако не намерите достатъчно воля и не спрете през бременността, най-вероятно няма да спрете и в периода на лактация.

Майчиното мляко е естествена, пълноценна и отговаряща на потребностите на новороденото храна. Редица изследвания показват неоспоримите доказателства за ползите от кърменето в дългосрочен план.

Ползи от кърменетоДецата, кърмени активно шест месеца, имат по-висока имунологична резистентност, по-рядко боледуват, по-рядко страдат от затлъстяване, както и от някои онкологични заболявания.

Децата, хранени с изкуствени млека, по-често страдат от алергии, заболявания на дихателната и храносмилателната система, метаболитен синдром и захарен диабет.

Доказана е протективната роля на кърменето по отношение на развитие на злокачествени новообразувания на млечната жлеза при жените.

Освен това, жените, които кърмят, по-лесно се справят със следродилната депресия и имат по-висок емоционален и здравословен тонус.

За съжаление малко жени знаят, че абсолютно всичко, което консумират (храна, лекарства, алкохол, цигари, наркотици), се излъчва и в кърмата.

Подробна информация за вредните фактори и техния ефект върху кърмачето може да намерите на:

Тютюневият дим съдържа над четири хиляди идентифицирани химични съединения, много от които са с доказан канцерогенен потенциал.

Вредният навик сам по себе си е опасен за здравето, особено за младите жени в репродуктивна възраст, поради своето мутагенно въздействие, общо цитотоксично действие, висок процент на свободни радикали в дима, които причиняват оксидативен стрес и промени в активността на много ензимни системи.

Жените, които употребяват над 15-20 и особено над 30 цигари дневно, са изложени на следните рискове:

  • хормонален дисбаланс
  • намаляване на яйчниковия резерв, поради оксидативен стрес интрафоликуларно
  • висок риск от спонтанен аборт
  • по-често развитие на токсикози през бременността
  • ранно отлепване на плацентата и преждевременно раждане

При голям процент от жените пушенето по време на кърмене означава и пушене през бременността, което крие допълнителни рискове за бебето. Налице е повишен риск от генетични увреждания, раждане на дете с по-ниско тегло.

При тютюнопушене и кърмене се наблюдава повишена склонност към инфекции, особено на дихателната система. По-висок е рискът от развитие на тежка пневмония, бронхиолит, астма, рак на белия дроб.

Вредни последствия върху кърмачетоБебетата, изложени на тютюнев дим, по-често имат колики, по-раздразнителни са, спят по-малко.

Пасивното тютюнопушене при децата води до намаление на добрия холестерол (HDL) в кръвта, който е основен протективен фактор за развитие на атеросклероза.

Децата на родители пушачи посещават лекар два до три пъти по-често, имат нарушен имунен статус, забавено в различна степен психическо и физическо развитие.

Никотинът пряко повлиява нивата на пролактин в кръвта на майката, както и рефлекса на потичане на кърмата, което резултира в продукция на по-малко кърма и ранно отбиване на бебето.

Майчиното мляко няма еквивалентен заместител по отношение на съдържание на полезни субстанции, ензими, имуноглобулини, бифидугенни фактори. Ранното отбиване означава загуба на всички предимства на майчиното мляко за детския организъм. Изкуствените млека, колкото и висококачествени да са, не могат да заместят кърмата.

Отказ или намаляване на цигаритеАко искате да предпазите Вашето дете и да му осигурите оптимална здравословна околна среда, най-добре е напълно да откажете цигарите.

В случай, че навикът е по-силен от Вас, се препоръчва намаляване на броя цигари на ден.

Имайте предвид, че за елиминиране от кръвта (съответно от кърмата) на никотина, съдържащ се в една цигара, са необходими средно три часа.

При активните пушачки, на които една кутия на ден не им стига и употребяват повече от 25-30 цигари ежедневно, е възможно натравяне на кърмачето, протичащо с колики, спазми, диария, повръщане, непрестанен плач и раздразнителност.

При тютюнопушене и кърмене Ви препоръчваме да не пушите в стаята, където е бебето и пушенето да се осъществява веднага след кърмене, за да може до следващото хранене на кърмачето нивата на никотина в кръвта да са максимално ниски.

Пълният отказ от тютюнопушене предизвиква стрес в организма, в резултат от което е възможно спиране на кърмата. Ако не сте се отказали от вредния навик до периода на лактация, то това време не е най-подходящо за такава радикална промяна.

Намаляването на цигарите под 7-8 на ден ще има не по-малко ползотворен ефект върху Вашето бебе. Друг добър метод за задоволяване на никотиновия глад са така наречените никотинови пластири. Те водят до поддържане на постоянни ниски и безопасни за кърмачето нива на никотин в кръвта, като същевременно Ви държат далеч от цигарите.

Пасивното пушене е не по-малко вредно за жените, които кърмят, както и за децата.

За да се предпазите, избягвайте затворени помещения, с висока концентрация на тютюнев дим, помолете близките си да не пушат в стаята, където е бебето и по-често посещавайте близкия парк.

Осигурете защитена среда за Вашето бебеВ случай, че не можете нито да откажете, нито да намалите цигарите, имайте предвид, че ползите от кърменето надвишават рисковете от тютюнопушенето за кърмачето.

Посредством кърменето бебето получава всички необходими за растежа и развитието си субстанции, като в същото време се изгражда важна емоционална връзка с майката.

По-добре е да пушите и кърмите, отколкото да продължавате с вредния навик и да се доверите на изкуствените храни.

Необходима е проява на силна воля за отказ от собствените вредни навици и пороци в името на детското здраве. Нашите грешки и слабости не бива да стават причина за повишена детска заболеваемост и емоционална лабилност.

4.9, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияХранене при...ЛюбопитноВидеоЗдравни съветиСнимкиЛеченияАлт. медицинаАнкетиПсихологияСоциални грижиЛайфстайлТестовеСтатистически проучванияФизиологияПроизводителиБотаника