Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни подходи в лечението на алкохолизъм

Алтернативни подходи в лечението на алкохолизъм

Алтернативни подходи в лечението на алкохолизъм - изображение

Пристрастяването към алкохол представлява физическа и емоционална зависимост, водеща до редица неблагоприятни последици. Част от тях са загуба на контрол над себе си, нарушена работоспособност, социално общуване и семейни отношения. Често алкохолизмът води и до необратими здравословни проблеми. Сред най-често наблюдаваните са увреждане на черния дроб и травматични наранявания.

Лечението на алкохолизъм започва с прекратяване на приема на алкохол, което може да стане изведнъж или чрез постепенно намаляване на количеството на напитките, като същевременно лекарите предписват лекарства за намаляване на симптомите на абстиненция. Понякога, симптомите на абстиненция са толкова тежки, че може да предизвикат гърчове, халюцинации и да засегнат мозъчната функция. Когато състоянието е дългосрочно, е необходимо и провеждане на детоксикационна програма. За да се подобри успеваемостта на лечението и да се облекчат максимално симптомите, често наред с конвенционалната терапия, се търсят и различни допълнителни терапии, предлагани от алтернативната медицина.

Светлинна терапия

Светлинната терапия (фототерапия) включва излагане на човек под въздействие на изкуствени светлинни лъчи. Тази терапия е често приложима при лечение на сезонно афективно разстройство. Светлината може да намали депресията и да се насърчи естественото подобрение на съня, а един от многото неблагоприятни последствия от хроничната злоупотреба с алкохол е именно, лошо качество на съня и безсъние. Изследователи провели проучване от ползите на ярката светлина в терапията на алкохолизъм. Резултатите показват, че тази терапия е също толкова ефективна, колкото и интензивните програми за лечение на алкохолизъм.

Хранене и добавки

Алкохолизмът засяга сериозно хранителния статус на човек. Почти всеки, страдащ от алкохолизъм, страда и от недохранване. Лекарите използват хранителната терапия, за да подобрят общото състояние на пациента. Когато организмът получава необходимите му вещества и енергия, е по-способен да устои на изкушението да посегне към алкохола. Диетолог може да помогне на хората с алкохолизъм да подберат най-подходящия хранителен режим.

Грозде. Гроздето е с високо съдържание на захар и може да помогне за потискане на желанието към алкохол. За целта, може да се приема на всеки 4-5 часа, в продължение на месец.

Продължителният прием на алкохол може да увеличи свободните радикали в организма, които по същество представляват съединения, които имат способността да увреждат клетките и да влошават функцията им. Антиоксидантите са тези, които намаляват това вредно влияние. Хранителни вещества със силно антиоксидантно действие са бета-каротин, витамин С, витамин Е, селен, цинк и други.
Сред препоръчваните добавки в процеса на детоксикация особено място заемат цинк и витамин С, тъй като хората с алкохолна зависимост често страдат от недостиг на тези елементи.

Витамин С. Цялото тяло, но най-вече мозъкът се нуждае от високи нива на витамин С. Този витамин посредничи на дейността на опиатните рецептори в мозъка, което спомага за потискане на желанието на човек да приема алкохол и въздействащи вещества.

Аминокиселини. Аминокиселините, по-специално L-глутамин, са отговорни за регулиране на редица процеси в организма. L-глутамин помага за стабилизиране на настроението и може да прекъсне цикъла на пристрастяване.

Витамин В12. Витамин В 12 помага за регулиране на чернодробната функция. Възстановяването на нормалната функция на черния дроб, може значително да спомогне за потискане на желанието за алкохол.

Витамин В1. Дефицитът на витамин В1 (тиамин) също се среща често сред алкохолиците. Именно този недостиг е отговорен за голяма част от поведението, демонстрирано от тежките алкохолици. Възстановяването на нужните количества витамин В1 е едно от първите неща, които трябва да се изпълнят в началото на терапия. Често, в началото това изисква той да бъде инжектиран. Други полезни добавки са калций и магнезий.

Голяма част от хората, страдащи от алкохолизъм имат ниски нива на кръвна захар (хипогликемия). Решението на този проблем изисква увеличаване на приема на нерафинирани, сложни въглехидрати, включително пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци. Да се избягват бял хляб, всички захарни изделия и подсладени напитки!

Билки

Билките могат да облекчат някои от симптомите на абстиненция (от тревожност до безсъние) и да подпомогнат детоксикацията на организма.

Кудзу. Изследователи от Харвард са проучили ползите от билката Кудзу. Въпреки че, растението е считано за плевел сред южната част на САЩ, практикуващите Китайска народна медицина го използват за намаляване на излишната консумация на алкохол в продължение на повече от хиляда години.

Изследването включва мъже и жени, на които е давана таблетка и след това им се предоставят по шест бири. На част от хората е дадена билкова таблетка Кудзу, а на останалите – плацебо. Групата, която е приемала билката, е пила по-бавно и в по-малко количество бира, отколкото тези, които са взели плацебо. И макар размерът на проучването да е малък, то показва обещаващи резултати в способността да помогне за лечението на алкохолизъм.

Билки, подпомагащи детоксикацията и прочистване на кръвта са корен от репей и ехинацея.

Горчива тиква. Сокът изцеден от горчива тиква притежава силни детоксикационни свойства и помага за подобрение на чернодробната функция. Препоръчва се три супени лъжици от този сок да се смеси с чаша прясно мляко и да се приема ежедневно.

Бял трън. Белият трън е билка, която поддържа и лекува увредения черен дроб. Смята се, че белият трън има способността да повлиява белези и трайни увреждания на черния дроб.

Глухарче. Глухарчето е широко използвано за лечение на проблеми с черния дроб и е от полза в облекчение на симптомите на абстиненция. За най-добри резултати се препоръчва глухарчето да се комбинира с бял трън.

Особено полезни са билки, които влияят на нервната система, насърчавайки спокойствието. Такива са коча билка, лайка, мента. Жълт кантарион е особено полезен в случаите, съпроводени от лека депресия. Предложените билки може да се използват самостоятелно или в комбинация.

Хора, страдащи от алкохолизъм не бива да предприемат каквато и да е терапия без предварителна консултация с лекар. Билките може да взаимодействат с лекарства или алкохол!

Акупунктура

Акупунктурата е традиционна китайска практика, която включва поставяне на малки игли в кожата. Целта на терапията е да възстанови енергийния баланс в тялото. Акупунктурата е особено подходяща практика за облекчаване на болка, депресия и стрес. Съществуват и не малко случаи, при които хората използват акупунктурата за отказ от тютюнопушене и наркотична зависимост. Всичко това дава основание, че тази практика може да е от полза при отказване от алкохола и контрол на симптомите на абстиненция. Практикуващите акупунктура вярват, че акупунктурата има способността да повлияе върху функцията на черния дроб и да подпомогне детоксикацията.

Аурикулотерапия е форма на акупунктура, която въздейства върху цялото тяло чрез стимулиране само на определени точки върху ушите. Лечението обикновено е продължителност от няколко месеца, в съчетание с промени в хранителния режим и начин на живот.

Управляеми образи

Много хора, които са пристрастени към алкохол или страдат от друг вид зависимост, са посегнали към тези вещества, за да облекчат напрежението, стреса или да подобрят самочувствието и увереността си. Управляеми образи е метод за самовнушение, който може да помогне на хората да постигнат това, без помощта на вредни токсини. Един сеанс може да се състои в това, пациентът да си представи положителните резултати от живота без алкохол – здрав черен дроб, бистър ум, свеж външен вид и ги сравни с унизителните, нездравословни и непристойни последици от зависимостта. Когато са приложени от специалист, тези сеанси могат значително да укрепят волята за трезвеност.

Дихателни упражнения и други техники за релаксация може да се използват за изчистване на ума.
Други алтернативни подходи и терапии, които намират приложение в лечение на зависимост от алкохол са медитация, йога, хомеопатия, хипнотерапия и други.

Медитация

Решението да се откаже алкохолът изисква самоконтрол и дисциплина. Алкохолът може да служи като начин за справяне със стреса за някои хора. В тези случаи, медитацията може успешно да замени алкохола като средство за релаксация и избавяне от стреса. Известни са различни техники за медитация, включващи или не повтаряне на положителна мисъл, като „ Аз избирам по-здравословен начин на живот”, „Аз владея себе си и поведението си” и други.

Йога

Йогата помага на хората са засилят връзката дух-тяло. Състои се в леки упражнения, внимателно, бавно дишане и нежни движения за тонизиране на организма. Упражненията целят освобождаване от стреса, който често е ключов фактор в пристрастяването към алкохола. Също така, йогата учи човек да използва тялото си по здравословен начин.

Упражнения

Упражненията са важна ежедневна практика за контрол на алкохолната зависимост. Не само, че физическите упражнения помагат за освобождаване на стреса, но и подобряват настроението, физическата издръжливост и тонус.

Комбинираният и балансиран подход към лечението на алкохолна зависимост е най-добрият вариант, с който човек може да възвърне контрола над здравето и живота си!

Въпреки относителната безопасност и ефективност на средствата и методите на алтернативната медицина, хора, страдащи от алкохолизъм не бива да предприемат каквато и да е форма на лечение, без предварителна консултация с лекар! Билките може да взаимодействат с лекарства или алкохол!

Още интересна информация по темата може да откриете в здравния проблем Алкохолизъм.


Източници:
http://www.healthline.com
http://health.howstuffworks.com
http://www.earthclinic.com
http://www.findhomeremedy.com

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛеченияПсихологияХранене при...АнкетиСнимкиИсторияАлт. медицинаСоциални грижиЛайфстайлБотаникаТестовеВидеоНормативни актовеОрганизацииХрани и ястияРецептиСпортИзследванияЕ-тата в храните