Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Подсилване на имунната система при деца с естествени методи и средства

Подсилване на имунната система при деца с естествени методи и средства

Подсилване на имунната система при деца с естествени методи и средства - изображение

Обикновените настинки и грип са вирусни инфекции, дължащи се на попаднали в организма (най-често носа, гърлото, синусите или храносмилателния канал) вируси. Патогените се предават по въздушно-капков път или посредством неизмити ръце, предмети, кърпи и други.

От една страна, настинките могат да се окажат от полза в известна степен, тъй като тренират имунната система и я държат в оптимална форма и готовност да се справя с патогени. Ако детето Ви се разболее леко и се излекува в рамките на няколко дни, без настъпване на сериозно влошаване, това обикновено е знак за силна имунна система – дори, ако детето има по-интензивни симптоми, като повишена температура, повръщане или диария. Това показва, че защитните сили на Вашето дете са силни и имунната система работи навременно и ефективно. От друга страна, ако детето се разболява често и възстановяването му отнема много време, дори и при леки настинки, това може да е знак за слаба имунна система. Така или иначе, има много какво да направите, за да подпомогнете имунната система и да намалите честотата и продължителността на настинките и грипа при деца:

мръсни ръцеПърво – оставяйте децата да играят в пръстта: мръсотията стимулира имунната система да работи постоянно и я прави по-устойчива на срещаните в ежедневието замърсители и микроби.

Мийте ръцете: Свободната игра навън не бива да бъде бъркана с лоша хигиена! Миенето на ръцете е сред най-простите и ефективни начини да предпазите децата от настинка и грип, както и да предотвратите разпространението им. Измивайте ръцете на детето след всяка разходка или игра, след посещение на тоалетна, преди хранене, преди и след сън.

Съществува т.нар. хигиенна хипотеза, според която, ако децата боледуват често, в по-късна възраст те стават по-устойчиви на патогенните микроорганизми, тъй като организмът вече се е срещал с тях и притежава необходимата сила и средства да се справи с тях по-бързо и ефективно.

Здравословно храненеПравилно хранене: адекватното и правилно хранене има огромна роля за имунната дейност и устойчивост на детския организъм към инфекции:

  • Недостигът на витамини е огромен фактор, който предизвиква отслабване на имунната дейност. Хранителната чувствителност и алергиите отслабват мукозната бариера на червата, респективно, намаляват и имунитета.
  • Недостигът на протеини намалява продукцията на цитокини, а от там и имунният отговор
  • Преработените храни и химикалите в храните дразнят и възпаляват стомашно-чревната лигавица и потискат имунитета.

За да предотвратите това, избягвайте вредни навици, които отслабват имунната система:

Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене или закуска. Ограничете рафинираната захар. Захарта може да потисне имунната система, като 1 чаена лъжичка захар потиска имунната функция на детето с 50% за 24 до 48 часа.

Избягвайте хранителните добавки, оцветители и някои съставки като тартазин, бензоена киселина, кармолична киселина, серен диоксид, натриев нитрат, всички жълти багрила, цвят карамел и други.

Временно избягвайте млечните продукти – повечето деца ги обичат, но те увеличава образуването на слуз и имат проинфламаторни (възпалителни) ефекти. Затова, още при първият признак на заболяване е добре да ги премахнете временно от менюто на детето.

Избягвайте употребата на прекомерно много медикаменти. Не давайте антибиотици на детето, освен в случаите, при които това е назначено от лекар! Не бързайте да давате температуропонижаващи средства, ако телесната температура на детето не превишава 38.5°С и е в добро общо състояние. Повишаването на температурата е начин за борба на тялото с инфекцията. Бактериите и вирусите са чувствителни относно промените в температурата – при по-висока температура се улесняват антимикробните ензими, намалява възпроизводството на микробите, усилва се възпалителния отговор.

Осигурете възможност за бързо елиминиране на патогените. Осигурявайте на детето достатъчно количество вода, за да подпомогнете метаболизма и премахването на токсините и ненужните вещества и отпадни продукти.

Следете за първите признаци на заболяване. Всяко дете реагира по различен начин при заболяване. Най-често един от първите сигнали е рязка промяна в ежедневното поведение. Физически симптоми, като хрема, лека кашлица или болки в стомаха са първите признаци, че болестта е настъпила, но преди тях, обикновено може да се установят други признаци като умора, промени в съня, промени в апетита, настроението и модела на поведение - детето може да бъде по-раздразнително от обикновено, да не желае да си играе. Това може да са едни най-ранните признаци на заболяване. Всеки родител трябва добре да познава ранните признаци на заболяване на своето дете и още при първото съмнение, да  посегне към естествените средства и действия:

Топла пилешка супа или зеленчуков бульон са изключително достъпни за всеки средства, които наистина работят добре. Минералите, витамините и антиоксидантите в зеленчуците и супите от тях са изключително важни за защитните сили на организма.

Пчелен прашец

Пчелен прашец по пчелаПчелният прашец представлява цветният прашец, който полепва по крачетата и тялото на пчелите-работнички. В него може да се съдържа следи от нектар и пчелна слюнка. Полените идват от много растения, поради което съдържанието на пчелния прашец може да се различава значително!

Пчелният прашец е един от най-хранителните природни продукти, с почти всички необходими на човека хранителни вещества. Специалисти в областта на натуропатията го описват като“ хранителна електростанция с осемнайсет витамина, включително В комплекс, всички незаменими аминокиселини, мастни киселини, нуклеинови киселини, ензими и най-малко 25% протеина. Притежава способността да стимулира растежа и възстановява тялото, включително кръвта, нервната и имунната система.

Още древните гърци (елини) и римляни са наричали естествения пчелен прашец „животворен прах“ и тайната „амброзия“, която осигурява вечна малдост. Прашецът е поставян в гробниците на фараоните, използван е от Американските индианци и племена в древен Китай.

В съвременния свят редица учени, лекари, диетолози са преоткрили ползите от пчелният прашец (и другите пчелни продукти) и днес, той влиза в състава на редица продукти за здраве и красота. Някои диетолози твърдят, че човек би могъл да живее дори, ако приема само пчелен прашец. Науката показва, че той е мистериозен природен нектар, който има подмладяващи сили, помага за красотата, повишава енергията, удължава живота, бори се с някои алергии (има предположения дори и за рак) и облекчава храносмилателни разстройства. Наличието в него на лесноусвоими протеини и лецитин подхранват мозъка и нервната система. Всичко това обяснява множеството му приложения – като стимулант на апетита, за подобряване на издръжливостта при спортисти, за забавяне на признаците на стареене, предменструален синдром, респираторни смущения, стомашно-чревни проблеми и други. Някои хора го използват и като тонизиращо средство след прекаляване с алкохола. Широко известно е значението му и като имуностимулатор при деца и възрастни. За целта:

Пчелен прашец на гранулиВъзрастни: Започнете с 1 чаена лъжичка сутрин (30 минути преди закуска) с малко вода, сок или мляко. Увеличавайте приема всеки ден с няколко зърна до достигане на 2 чаени лъжички на ден. Постепенно, ежедневната доза може да достигне  до 1 супена лъжица дневно.

Деца: Започнете от 3 зърна, като увеличавате с 2 зърна на всеки няколко дни до достигане на 1/2 чаена лъжичка на ден.

пчелен прашец с млякоПчелният прашец може да се открие под формата на малки гранули със златист цвят. Има сладък вкус, което го прави подходящ и за добавяне към мед, сок или вода със стайна температура, шейкове или кисело мляко. Може да го смесвате също с мюсли. А също така, да го ядете директно с лъжицата.

Пчелният прашец е безопасен за повечето хора и може да се приема под формата на хранителна добавка в продължение на 30 дни, без прекъсване!

Най-големите  опасения относно безопасността на пчелният прашец са алергичните реакции. Хора, които са алергични към полени и пчелни продукти може да развият сериозна алергична реакция в резултат на приема на пчелен прашец. Ако сте силно алергични към пчелни ужилвания се свържете с вашия лекар за неговото/нейното мнение относно приема на пчелен прашец!

Съществуват известни съмнения, че пчелният прашец може да окаже стимулиращо действие върху матката по време на бременност, поради което не се препоръчва употребата му по време на бременност. Поради липсата на достатъчно информация относно влиянието върху бебето по време на кърмене, все още не се препоръчва употребата му и през този период.

Билки за подсилване на имунитета при деца

Антимикробни и адаптогенни билки като джинджифил, сладък корен, бъз, астрагл, пореч, бял равнец, лайка и лопен са сред тези, които трябва да държите наблизо, в случай, че детето се разболее. Билки като мащерка, подбел, градински чай, OSHA, grindelia  са невероятни белодробни тоници, антимикробни средства и помагат за разграждането и отстраняване на слузта от дихателните пътища.

Най-подходящо е употребата им под формата на чай с мед, но могат да се използват и локално, под формата на бани, компреси, отвари за разтриване. Въпреки, че са естествени, не всички билки са напълно безопасни. Консултирайте се с Лекаря си относно това коя билка е безопасна за Вашето дете с оглед на неговото състояние, възраст и индивидуална чувствителност.

Горски плодове

закуска с горски плодовеГорските плодове са един от най-богатите източници на антиоксиданти и хранителни вещества за подсилване на имунната система. За красивите им и ярки червени, сини и виолетови цветове е отговорен пигмент с мощни антиоксидантни свойства, наречен антоцианин. В тях се съдържат и големи количества витамин А и витамин С, които също допринасят за укрепване на имунната система на детето.

Добавете шепа смесени горски плодове към зърнената закуска или сутрешната каша на вашето дете.  Идея за вкусна закуска би могла да бъде и една шепа от смесени плодове, добавена към купичка кисело мляко, гарнирано с малко кленов сироп.

Мед, лимон и джинджифил

Сироп от мед, лимон и джинджифилСироп от мед, лимон и джинджифил е особено подходящ за ежедневен прием в сезона на настинките и грипа. Ежедневният прием на една чаена лъжичка от сироп, приготвен от мед, лимон и джинджифил е ефективен начин за повишаване на устойчивостта на организма и подобряване на здравето. В действителност, ползите за здравето на тези съставки в терапията на респираторни заболявания са ненадминати, както взети поединично и още повече – заедно.

Допълнителни билки, които може да добавяте са чесън, мащерка, куркума, канела, лют червен пипер, мента и кардамон. Те могат да усилят лечебните свойства на този сироп още повече. Най-добре е да използвате органични билки. Обикновено 2-3 стръка от прясната билка са достатъчни. В случай, че разполагате с изсушени билки, може да добавяте 1 или 1,5 чаена лъжичка към сиропа.

Приготвяне на сиропа:

Стъклен буркан с вместимост 250 мл
2-3 нарязани лимона
3 супени лъжици пресен джинджифил, обелен и нарязан на едро
Пчелен мед

Измийте лимоните и ги нарежете на филийки или резени. Отстранете семената и  поставете парчетата в чист, сух буркан. Добавете 1,5 супена лъжица от обеления и нарязан джинджифил. Напълнете буркана с мед, затворете го и оставете да престои 24 часа, преди да го използвате. Съхранявайте го в хладилник или в тъмно, прохладно помещение до 2 месеца.

За успокояване на кашлицата или болки в гърлото, давайте по една или две чаени лъжички от сиропа. Може да добавите към чай.

За да подсилите имунната система на детето, давайте по една чаена лъжичка всеки ден в сезона на настинките и грипа.

Ехинацея

ехинацеяТази естествена трева ще подобри значително имунната функция. Много изследвания са доказали своята ефективност. Може да си направите сироп за кашлица у дома, който е изключително ефективен и полезен за имунитета. Смес от бъз, джинджифил и ехинацея е изключително подходяща за тази цел. Комбинацията е подходяща и за подсилване на имунната система в сезона на настинките и грипа.

 

 

Чесън и лук

Това са едни от най-мощните антимикробни вещества в природата. Може да ги добавяте към супи и ястия, ако детето е още малко и не може да ги приема в пресен вид със салати.

Компрес или разтриване на гърба и гърдите със синап помага за изчистване на белите дробове, но трябва да сте сигурни, че използвате рецепта, която е подходяща за деца, тъй като синапа може да предизвика раздразнение на кожата.

Друг вариант е да използвате етерични масла: вземете 4 супени лъжици зехтин и по две капки от едно или повече от следните масла – евкалипт, градински чай, розмарин и ментово масло. За да облекчите кашлицата и успокоите дихателните пътища, втрийте тази смес върху гърдите.

Добавки за подсилване на имунната система при деца

Пробиотици

Пробиотиците представляват полезни бактерии, които нормално обитават храносмилателния канал и помагат на имунната система. Най-полезни са лактобацилите и бифидобактериите. Предлагат се в най-разнообразни форми – течност, прах, капсули, дъвчащи таблетки.

Витамин Д

Витамин Д бързо унищожава клетъчните стени на бактериите, гъбичките и вирусите, включително и грипните вируси. 15 минути прекарани на слънце осигуряват ежедневната доза от витамин Д. Ако времето не позволява, може да осигурявате нужните количества витамин Д под формата на добавка.

Витамин С

Този витамин притежава способността да се пребори с попадналите в организма микроби. По-малките деца. Може да го откриете под формата на прах, сироп (в комбинация с други витамини и минерали), таблетки за дъвчене или капсули.

Цинк

Този минерал е безопасен и ефективен начин да се стимулира имунната система.

Увеличете приема на омега-3 мастни киселини, тъй като те усилват клетъчните защитни механизми.

Антибиотици и имунна система

Антибиотици и пробиотициАнтибиотиците могат да бъдат чудодейни по отношение на облекчаване на страданието и спасяването на човешки живот. Някои инфекции могат да бъдат изключително опасни и дори фатални, ако не бъдат лекувани с подходящ антибиотик. Понякога обаче, е трудно да бъде ясно разграничено дали инфекцията е бактериална или вирусна и често в тези случаи, лекарите изписват антибиотици без изготвяне на предварителна посявка и антибиотикограма. Понякога, влошеното общо състояние не позволява това изчакване. В тези случаи, антибиотиците се предписват на база опита и знанията на лекаря, а при нужда, терапията се променя в хода на лечение. За да сте наясно с нуждата или не от антибиотик, най-добре е да попитате лекаря какви са потенциалните рискове и ползи от включването на антибиотик в терапията и какво би се случило, ако детето не приеме антибиотика.

Едно от негативните влияния на антибиотиците е, че те унищожават както патогенните, така и полезните бактерии в червата, а това нарушава чревната пропускливост и съответно намалява имунитета. Всичко това става причина за рецидивиращи инфекции. За щастие, съществуват начини за възстановяване на имунния баланс след прием на антибиотици:

Пробиотиците са най-важното нещо, което обезателно трябва да давате на детето по време на антибиотичното лечение.

Храносмилателните пътища са 70 % от нашата имунна система, затова е много важно да бъдат подпомагани след прием на антибиотици. Антибиотичното лечение може да доведе до загуба на до 80 % от полезните чревни бактерии и, ако те не се допълнят отново с пробиотици, ще са нужни средно около 18 месеца, за да се възстановят отново.

Основните бактериални щамове, които са проучени в чревния канал са Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium. Те имат важна роля в превенцията на малабсорбция и нарушена чревна пропускливост и на свой ред допринасят за усилване на имунната функция.

Кога трябва да заведете детето на лекар?

  • Ако детето не се подобрява в рамките на 24-48 часа, от приложението на естественият подход обезателно трябва да се консултирате с педиатър, който да прецени обективното състояние и терапия.
  • Когато се касае за повишена температура, ако детето е под 3 години и тя продължи повече от 24-48 часа или, ако надвишава 38.8-39 градуса, независимо от възрастта на детето и продължителността на треската, то трябва да бъде прегледано от лекар.
  • Ако детето е апатично, в делириум или шок или се държи неадекватно.
  • Ако имате съмнение за сериозно състояние или заболяване.
  • Ако детето е с кашлица и има болки в областта на гърдите.
  • Ако детето има кръвохрак.
  • Ако има повръщане и диария повече от 24-48 часа и показва признаци на дехидратация.

Още по темата, може да откриете в Как да се преборим с настинките и грипа без лекарства.

Източници:
http://www.askdrsears.com
http://wellkiddos.com
http://www.envirobee.com/beepollen.htm
http://www.webmd.com
http://www.huffingtonpost.co.uk
http://www.kidspot.com.au
http://readynutrition.com

Още по темата:

3.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаХранене при...НовиниТестовеЛеченияСнимкиАнкетиМикробиологияЗдравни проблемиПрезентацииВидеоИсторияИзследванияФизиологияДиетиОрганизацииСпортСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи