Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хиропрактика и масаж Юмейхо терапия при болки в гърба

Юмейхо терапия при болки в гърба

Юмейхо терапия при болки в гърба - изображение

  Гърбът ви боли или ви е схванат вратът? Вероятно сте спали накриво или ви е хванало течението. Има обаче и друг вариант. Възможно е дискомфортът ви да се дължи на по-сериозно изкривяване на гръбначния стълб, което е следствие от разместване на таза. В тези случаи на помощ идва масажът на проф. Сайонджи, наричан още юмейхо терапия.

  "99% от хората се раждат с разместен таз, защото са преминали през детеродния канал на майката, която също е имала такова разместване", обяснява д-р Иво Здравков, специалист по юмейхо терапия и акупунктура.

  Самонаблюдението е особено важно, както и наблюдението на детето. Тазовото изкривяване се отразява на разположението на веждите. Ако едната е доста по-надолу от другата, е възможно да имате подобен проблем. Също така, ако забелязвате, че едната ноздра е по-тясна от другата или просто е леко спаднала надолу, значи хълбочните ви кости са разместени. "Също така хората сами могат да наблюдават тялото и крайниците си, за да забележат асиметрията там. В нея именно се корени проблемът с таза", обяснява д-р Здравков. Ако легнете по корем на равно легло или на пода, лесно може да се види дали имате разместване на хълбочните кости. При тази позиция единият крак изглежда видимо по-къс от другия. В случай, че не можете да забележите това сами, помолете приятел или роднина да ви каже. Ако има разлика, тя се забелязва с просто око. Другото, което можете да направите, е да седнете на твърд стол. Облягате се удобно, прибирате ръцете леко зад гърба и събирате отпред двата крака. Ако имате разместване на таза, едното ходило ще стои леко пред другото. Докато сте седнали на стола, можете да помолите някой да ви погледне. Леко наклонената вляво или вдясно глава, също алармира за проблеми с таза. Най-лесно можете да се самонаблюдавате, като легнете на равно и просто кръстосате краката си един върху друг. При разлика в дължината им, която се вижда с просто око, е хубаво да потърсите специалист по юмейхо терапия.

  "Най-често пациентите ме търсят, когато се появят първите костно-ставни проблеми. Идват с дископатия, коксартроза, гонартроза (изменение на коленните стави - б.а.). В по-късен етап обаче тази терапия дава само временно облекчение", обяснява д-р Здравков. С напредването на възрастта масажът на Сайонджи спира болките за известно време. Освен процедурите при терапевта е хубаво да се правят и редица упражнения за поддържане на ремисията за колкото се може по-дълго.

  Хубаво е тази терапия да се прилага между 7 и 20-годишна възраст. В този период е възможно да се поправи разместването в таза и да няма проблеми по-нататък във времето. Ако детето ви често се оплаква от болки в гърба или кръста, ако му изтръпват ръцете или краката, е хубаво да отскочите до някой специалист по юмейхотерапия, докато не е твърде късно.

   Всеки лечебен курс включва 10-15 процедури. "В началото се идва всеки ден. После може през 2-3 дни", обяснява д-р Здравков. След края на курса процедурите може да са през 2-3 седмици. Един такъв масаж, направен от лекар специалист, е на същата цена като сеанса в козметичен салон.

  "Процедурата започва с отпускащ масаж на цялото тяло, след което се прилагат специалните наместващи и издърпващи техники", разказва специалистът. Хубавото е, че един такъв масаж отнема между 20 и 50мин. в зависимост от областта, върху която се работи. Така че можете да отскочите и през обедната почивка. "След Сайонджи масажа хората могат да се върнат към задълженията си веднага. Тялото няма нужда от допълнителен покой", допълва д-р Здравков.

Още по темата:

3.6, 20 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛеченияНовиниИсторияАнкетиЗаведенияСпециалистиСпортДиетиРецептиВидеоОрганизацииЗаболявания (МКБ)Направления в медицинатаГеографияБотаника