Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Витамини и микроелементи в растенията

Витамини и микроелементи в растенията

от 19 март 2019г., обновено на 10 ное 2022г.
Автор: д-р Станислава Симеонова-Димитрова
Витамини и микроелементи в растенията - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Витамините са органични съединения, които заемат важна роля в живота на животните и човека. Те се образуват в листата на растенията и от там се разнасят до всички останали части. Ролята и значението им за растителния организъм не е напълно установена. Ясно е, че някой от тях играят важна роля при окислителните процеси, а други влизат като активни групи в състава на ферментите. Интересен е фактът, че при промяна в съдържанието им (намаляване или увеличаване) се нарушава жизнената дейност на растението.

Малко количество от витамините се синтезира в човешкия организъм, останалото се набавя с храната. Приемани в големи количества водят до хипервитаминози. Липсата им, обаче може да доведе до патологични състояния като нарушаване обмяната на вещества, увреждане на нервната система и други разстройства. Тези състояния се означават като авитаминози.

Според това дали се разтварят във вода или маслени разтвори те се делят на водноразтворими (C, групата B, P, PP) и мастноразтворими (A, D, E, K).

Растителните видове са богати на различни витамини, някои от тях могат да служат като средство за профилактика и лечение на различни хипо- и авитаминози. Освен това се включват в терапията и на други заболявания, за които е показно приемането на по-големи количества определен витамин.

Водноразтворими витамини

Витамин В1 – известен в медицината като тиамин. Среща се в много растения в неголеми количества, а най-богати са зърната от елда, зеленият грах, фъстъците, оризовите трици, пшеничените зародиши. Витамин В1 не се натрупва в организма и е необходимо периодично да постъпва с храната. Той е важен за израстването на организма, влияе върху перисталтиката на стомаха, киселинността на стомашния сок, функцията на сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Недостигът на тиамин води до непълно изгаряне на въглехидратите, а това от своя страна до натрупване на продукти от междинната им обмяна в организма, което оказва вредно влияние върху периферната нервна система.

Витамин В2 – наричан още рибофлавин. Богати на витамин В2 са гъбите, зеления грах, зърната от едла, пшеницата. Необходим е за синтеза на мазнини и белтъчини, влияе върху растежа и развитието на плода, участва в процеса на кръвообразуване, предпазва очите от ултравиолетови лъчи. Недостигът може причини възпалени на устните, очите, дерматит на лицето и гърдите, загуба на апетит, главоболие и други.

Витамин В3 – известен още като пантотенова киселина. Богати на този витамин са орехите, картофите, бобовите растения и зърнените продукти. Той е необходим за нормалната обмяна на веществата. Влияние оказва още върху процесите на окисляване и растежна на епидермалната тъкан.

Витамин В6 – означаван като пиридоксин. Съдържа се в бобовите растения, пшеницата, просото, ечемикът, царевицата, зеленчуците, плодовете, бирената мая и други. Витаминът стимулира естествения имунитет към някои заболявания, увеличава киселинността в стомашния сок, стимулира отделянето на жлъчен секрет. Недостигът му предизвиква гадене, сънливост, загуба на апетит, раздразнителност, припадъци и гърчове при кърмачета, хипохромна анемия при възрастни и други. Пиридоксинът се използва успешно в терапията на чернодробни и бъбречни заболявания, анемия, гастрит, някой интоксикации, заболявания на нервната система, туберкулоза.

Витамин В7 – познат като биотин или витамин Н. Съдържа се в граха, боба, лука, соята, цветното зеле, пшеницата, гъбите и други. Биотинът участва в обменните процеси на кожата. Недостигът му води до дерматит, поява на сиви пигментни петна, залющване на кожата, повишена чувствителност, гадене, възпаление на езика, анемия и хиперхолестеринемия.

Витамин В9 – познат като фолиева киселина. Негов източник са спанакът, картофите, зелето, бобът, доматите, зеленият фасул, пшеницата, магданозът, ръжта, бирената мая и други. Биологично активната си форма добива в процеса на храносмилане. Първостепенно значение има в процеса на кръвообразуване, участва още в белтъчната и мастната обмяна. При недостиг възниква възпаление на устната кухина и езика, понижава се киселинността в стомаха, проявява се анемия. Нуждата от този витамин значително се повишава в периодите на бременност, раждане, и при развитието на малките деца.

Витамин В10 – известен като парааминобензоена киселина. Открива се в гъбите, оризът, спанакът, семената от много растения, пшеничните зародиши. Използва се като лечебно средство при петнист тиф и предпазва от интоксикации с препарати (антимонови бои).

Витамин В12 – този витамин практически отсъства в растителните видове. Съдържа се в животински продукти и участва в обмяната белтъци и мазнини, а също така подобрява състава на кръвта.

Витамин В15 – означаван като пангамова киселина. Установен е в зародишите на много семена. Активира окислителните процеси в клетката, способства за възстановяването на чернодробната тъкан. В последно време се използва при сърдечни заболявания, атеросклероза и чернодробни заболявания (възникнали на базата на хроничен алкохолизъм).

Холинът е витамин от група В. Съдържа се в пшеницата, овеса, соята, ечемика. Участва в мастната обмяна, регулира отлагането на мазнини и холестерол в тъканите. Във вид на ацетилхолин подпомага в предаването на нервни импулси в периферната нервна система. Недостигът на холин води до некроза на чернодробната тъкан, мастна инфилтрация на черния дроб и поява на цироза. В достатъчни количества витаминът не само предотвратява появата, но може да ликвидира вече настъпило мастно увреждане на черния дроб.

Инозинът също е витамин от група В. Среща се във вид на фитинова киселина и фитин. Съдържа се в граха, зеления боб, прасковите, крушите, зелето, лука, морковите, доматите. Участва в мастната обмяна и понижава нивото на холестерол в кръвта.

Витамин В

Изображение: framar.bg ©

Витамин С – известен като аскорбинова киселина. Той се съдържа в шипките, прасковите, лимоните, ягодите, касиса, лука, чушките, хрянът, копърът, доматите, спанакът, магданозът и други. Витамин С взима участие в окисляването на аминокиселини, в синтеза на стероидни хормони, в обмяната на нуклеинови киселини, необходим е за изграждането на съединителна и костна тъкан. Важен е за поддържането на естествения и придобит имунитет, повишава еластичността и здравината на кръвоносните съдове.

Хроничният недостиг на витамина води до появата на заболяването скорбут. Днес то се среща рядко. Витамин С се включва в терапията на заболявания на белите дробове, сърдечно-съдовата система, бъбреците, ендокринната система, черния дроб, нервната система, ставите, отравяния с химични вещества и други.

Витамин С

Изображение: framar.bg ©

Витамин Р – в медицината означаван като рутин. Съдържа се в ягодите, цитрусите, зеленчуците. Намалява пропускливостта на стените на кръвоносните съдове. Прилага се при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, хеморагична диатеза, заболявания на черния дроб и жлъчката, кожата, очите, отравяния и в акушерската практика.

Витамин РР – познат като никотинова киселина. Той се среща в тревистите растения, плодовете, зеленчуците, бобовите култури. Взима участие в окислителните процеси. При недостиг се проявяват признаци като загуба на апетит, болки в стомаха, гадене, диария, отпадналост. Продължителния недостиг води до заболяването пелагра (тежки поражения на стомашно-чревния канал, кожата и централната нервна система).

Витамин Р

Изображение: framar.bg ©

Мастноразтворими витамини

Витамин А – познат като ретинол и аксерофтол. Той се съдържа в животинските продукти – черен дроб, рибено масло, млечни продукти и други. Само половината от необходимата за денонощие доза се набавя от тези продукти. Останалата част постъпва от растителни източници, съдържащи каротин. Най-богати на каротин са морковите, червените чушки, доматите, копривата, спанакът, зеленият лук, магданозът, прасковите, шипките, кайсиите, киселеца и други. Недостигът на витамин води до нарушаване процесите на обмяната на вещества, забавяне на растежа, вроговяване на кожата, понижаване съпротивителните сили на организма и други. Едно от сериозните състояния при липса на витамина е кокошата слепота (изразява се в загуба на остротата на зрението в здрач и тъмнина).

Витамин А

Изображение: framar.bg ©

Витамин D – съдържа се в животинските продукти и съвсем в минимални количества в гъбите и някои висши растения. Недостигът на витамина води до рахит, нарушаване развитието на зъбите и ноктите, слабост на мускулите. Засегнатите деца изостават във физическото и психическото си развитие. От друга страна излишъкът от витамина може да доведе до интоксикация.

Витамин D

Изображение: framar.bg ©

Витамин Е – познат като токоферол. Съдържа се в зеления боб, граха, овеса, пшеницата, царевицата. Среща се в големи количества още в соевото масло, царевичното, слънчогледовото и памучното. Витаминът участва в обмяната на въглехидрати, белтъци и мазнини. Има стимулиращо действие върху мускулите. При недостиг възниква нарушение в обмяната на веществата. Витамин Е се използва като лечебно средство при отслабена полова функция, при заболявания на нервно-мускулна система, нарушения в периферното кръвообращение, болести на черния дроб, очите, кожата и други.

Витамин Е

Изображение: framar.bg ©

Витамин К – означаван като филохинон. Съдържа се в зеления грах, шипките, морковите, доматите, боба, магданоза, ягодите. Витаминът е необходим за нормалния процес на съсирване на кръвта, участва в образуването на протромбина в черния дроб. Недостигът на витамин К може да доведе малки подкожни и вътрешномускулни кръвоизливи, а при равми може да настъпят тежки кръвотечения. Като лечебно средство витамин К се прилага успешно при стомашно-чревни и белодробни кръвотечения, хеморагична диатеза при новородените, в хирургичната практика и други.

Витамин К

Изображение: framar.bg ©

Витамин F – той представлява смес от ненаситени мастни киселини – арахидонова, линоленова, линолова, съдържащи се в растителните масла (слънчогледово, царевично, маслиново, соево, орехово, ленено). Витаминът спомага за усвояването на мазнините, участва в мастната обмяна на кожата, оказва влияние върху лактацията, намалява нивото на холестерола в кръвта. Прилага се при лечение на кожни заболявания и атеросклероза.

Витамин F

Изображение: framar.bg ©

Микроелементи

Растителните видове съдържа някои елементи, повишаващи лечебните свойства на витамините и позволяващи приемането на билките в по-големи дози.

В сложния състав на човешкия организъм важно участие вземат различни химични елементи. Някои от тях са в много малки количества (кобалт, цинк, мед, молибден, йод, бор), тъй като организмът има минимална нужда от тях. Те се означават като микроелементи.

Микроелементите, макар и в нищожни количества имат много важна роля за протичането на нормалните функции в здравия организъм, поради което са равностойни на макроелементите.

Установено е, че микроелементите от растителен произход не предизвикват токсични реакции дори ако са натрупани в излишък.

Наличието на определени микроелементи в организма и концентрирането им в определени тъкани и органи не е случайно, а се дължи на биологичната им роля.

Елементите, които се съдържат в милионна или милиардна част от процента в организма се означават като ултрамикроелементи. Те влизат в състава на всеки организъм като естествени радиоактивни елементи. При техния недостиг се нарушава обмяната на вещества и се понижава жизнената способност на клетки, тъкани и на целия организъм. Подобни нарушения и заболявания се лекуват чрез набавяне на организма на липсващите му радиолементи.

Всеки от ултрамикроелементите и микроелементите изпълнява специфична роля в организма на човек и не може да бъде заменен с друг – участват в образуването на определени витамини, хормони, ферменти и други биохимични процеси.

В този ред на мисли билколечението е естествен начин за доставяне на микроелементи в човешкия организъм.

Таблица на дневната потребност на организма от най-важните елементи и съдържанието им в хранителните продукти (по Рамашов и Хролов, 1986)

Елемент Дневна потребност Хранителни продукти
Натрий 4 - 5 гр. моркови, целина, зелен фасул, краставици, ягоди, овес, орехи, фурми
Калий 2,7 - 5,9 гр.

картофи орехи, копър, магданоз, бадеми, маслини, зеле, фурми, листа от глухарче, стафиди, кайсии, морско зеле, лук, моркови, грах, домати, фасул, френско грозде, червени боровинки, сок от грозде, сок от ябълка

Калций 0,5 гр. фурми, сливи, червени боровинки, зеле, лук, цариградско грозде, спанак, цвекло
Фосфор 1600 - 2000мг. морски водорасли, пшеница, царевица, ечемик, орехи, леща, картофи, грах, фасул
Магнезий 70 - 80 гр. грейпфрут, портокал, фурми, ечемик, стафиди, пшеница, грах, царевица, овес, зеле, картофи, лук
Желязо 51 мг. къпини, зелени плодове, черни боровинки, бели гъби, пшеница, картофи, сливи, ябълки, карфиол, пъпеш
Манган до 100 мг. орехи, мента, бадеми, соя, магданоз
Хлор 2 - 4 гр. бяло зеле, домати, карфиол, спанак
Йод 100 - 150 мл. кафяви морски водорасли, средиземноморски водорасли, лук, зеле, моркови, грах, ананас, домати, гъби, картофи, банани, ягоди
Сяра 1 гр. хрян, моркови, лук, карфиол, бяло зеле
Мед 2 - 7 мг. кайсии, овес, леща, мак, цвекло, ечемик, пшеница, просо, елда, грах, ръж, диня, фасул, бели гъби, червено френско грозде, трънки, ягоди, ябълки, черно френско грозде, къпини, комунига, боровинки, риган, шипки, цикория


Заглавно изображение: freepik.com

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АПИТОНИН капсули 60 мг * 20 ТЕВА
13.79лв.

АПИТОНИН капсули 60 мг * 20 ТЕВА

НЮ НЕЙЧЪР МАСЛО ЛЕНЕНО 50 мл.
5.30лв.

НЮ НЕЙЧЪР МАСЛО ЛЕНЕНО 50 мл.

НАТРОЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 90
31.00лв.

НАТРОЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 90

ЕКО МЕДИКА КОЛАГЕН ПРЕМИУМ сироп 500 мл
62.90лв.

ЕКО МЕДИКА КОЛАГЕН ПРЕМИУМ сироп 500 мл

Нов
АПТАМИЛ 1 ОРГАНИК 800 г
61.40лв.

АПТАМИЛ 1 ОРГАНИК 800 г

МЛЯКО ЗА МАЛКИ ДЕЦА ФИЗИОЛАК 3 1-3 години 400 г
23.40лв.

МЛЯКО ЗА МАЛКИ ДЕЦА ФИЗИОЛАК 3 1-3 години 400 г

Нов

Библиография

Книга „Билките в България и използването им“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1973, автори проф. Иван Исаев Иванов, маг.фарм. Илия Иванов Ланджев, д-р мед. Гео Кирилон Нешев – кандидат на медицинските науки
Книга „Природна аптека“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1989, автори Димитър Памуков и Христо Ахтарджиев

Коментари към Витамини и микроелементи в растенията

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Витамини и микроелементи в растенията
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 06:30
    Коментирайте "Витамини и микроелементи в растенията"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Лекува ли витамин В17 рак?
  • Домат
  • Напълнява ли се от витамин Д?
  • Витамин В13 (оротова киселина)
  • Лешник, Леска, Обикновена леска, Обикновен лешник
  • E300 Аскорбинова киселина
  • Гледичия, Медоносен скакалец, Бодлив скакалец
  • Витамин D добавка - симптоми при недостиг, ползи, дозировка
  • Морски копър
  • Енчец, Жълт енчец, Горски енчец, Златна пръчица, Златник
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Комбинация от витамини преди зачеване ?

преди 1590 дни, 16 часа и 20 мин.

Витамини D, C и Цинк - кои продукти ще ми препоръчате?

преди 1885 дни, 20 часа и 23 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 9 часа и 35 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 9 часа и 46 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 9 часа и 53 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 10 часа
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НЕОСТРАТА RESURFACE ИЗГЛАЖДАЩ И ОБНОВЯВАЩ КРЕМ 40 г

НЕОСТРАТА RESURFACE ДОМАШЕН ПИЛИНГ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА КОЖАТА разтвор 60 мл + тампони * 36

ОСТРОВИТ БЯЛА ЧЕРНИЦА ВЕГЕ капсули * 60

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

АЛМИРАЛ гел 1.16 % 250 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival