Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Физиологично значение на водоразтворимите витамини Физиологично значение на витамин В6

Физиологично значение на витамин В6

Физиологично значение на витамин В6 - изображение

Витамин В6 е водноразтворим витамин, известен още под наименованието пиридоксин. За първи път е изолиран през 1938 година от черен дроб и дрожди, след което отново през същата година е синтезиран. Едно от първите му наименования е адермин и е бил използван при лечението на дерматит при млади плъхове.

Структура на витамин В6

структура на витамин В6Витамин В6 е генеричното наименование на група от 6 витамера, които имат сходна биологична активност - пиридоксин, който е алкохол; пиридоксал, който е алдехид; пиридоксамин, който съдържа амино група; и респективно техните 5′-фосфатни естери. Пиридоксал-5′-фосфат (PLP) и пиридоксамин-5′-фосфат (PMP) са активните коензимни форми на витамин В6. Значителни количества от естествено срещащ се пиридоксин се намира в плодове, зеленчуци, зърнени храни. В тях той се намира в гликирани форми, които проявяват намалена бионаличност.

Храни, богати на витамин В6

храни, богати на витамин В6Изключително добри източници на витамин В6 са бирената мая, кафявият ориз, пълнозърнестата пшеница, овесените и соевите ядки, орехите, фъстъците, бананите, авокадото, яйцата, пилешкото и говеждото месо, черният дроб. Чрез храната в повечето случаи може да се набави около 1 mg витамин В6 дневно, като това количество не е достатъчно да задоволи ежедневните нужди от този витамин при възрастните.

Когато витамин В6 бива приеман допълнително посредством хранителни добавки, желаният ефект може да бъде наблюдаван след около 6 седмици. Неговото действие е оптимално, когато бива приеман в комбинация с витамин В1, витамин В2, витамин В5, витамин С и магнезий. Витамин В6 се отделя в рамките на около 8 часа.

Кулинарната обработка на храните, консервирането им, приемът на кофеин, алкохол и противозачатъчни медикаменти, както и радиацията, и естрогените могат да предизвикат разрушаването на витамин В6, както и да попречат на усвояването му.

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителната дневна доза на витамин В6 е различна за отделните възрасти и физиологични състояния.

Препоръчителна дневна доза:

витамин В6

 • Кърмачета от 0 до 6-месечна възраст: 0,1 mg;
 • Деца от 7 до 12-месечна възраст: 0,3 mg;
 • Деца от 1 до 3-годишна възраст: 0,5 mg;
 • Деца от 4 до 8-годишна възраст: 0,6 mg;
 • Деца от 9 до 13-годишна възраст: 1 mg;
 • Момичета на и повече от 14-годишна възраст: 1,2 mg;
 • Момчета на и повече от 14-годишна възраст: 1,3 mg;
 • Бременни жени на и повече от 14-годишна възраст: 1,9 mg;
 • Кърмещи жени от и на повече от 14-годишна възраст: 2 mg;
 • Бременни жени на възраст между 19 и 50-годишна възраст: 1,9 mg;
 • Кърмещи жени на възраст между 19 и 50-годишна възраст: 2 mg;
 • Жени на възраст на и повече 51-годишна възраст: 1,5 mg;
 • Мъже на възраст на и повече 51-годишна възраст: 1,7 mg;
 • Активно спортуващите хора, които приемат по-големи количества протеини, имат повишени нужди от витамин В6. Дневният прием на 100 g белтъчини предполага прием на 250 mg витамин В6.

За безопасна максимална горна граница на прием на витамин В6 се счита количеството му до 100 mg. При започване на прием на витамин В6, надвишаващ 100 mg дневно, е желателно предварително да се направи консултация с лекар.

Физиологично значение на витамин В6

Физиологичното значение на витамин В6 е изключително голямо, тъй като в човешкия организъм той участва в над 100 ензимни реакции, повечето от които са свързани с белтъчната обмяна. И двете коензимни форми - пиридоксал-5′-фосфат (PLP), и пиридоксамин-5′-фосфат (PMP) участват в метаболизма на аминокиселините. Пиридоксал-5′-фосфатът участва също и в метаболизма на въглехидратите и липидите.

витамин В6Участвайки в процеса на биосинтеза на невротрансмитери, както и чрез поддържането на оптимални нива на аминокиселината хомоцистеин в кръвта, витамин В6 изпълнява роля в развитието на познавателните способности. Пиридоксинът участва, също така в процесите на глюконеогенеза и гликогенолиза, той подпомага и функцията на пеницилин при лечението на болестта на Уилсън, нефролитиаза, артрит, както и такива с оловно отравяне.

Основно физиологично значение на витамин В6 е образуването на еритроцитите и хемоглобина. Пиридоксинът стимулира оптималното асимилиране на белтъчините и мазнините, както и спомага за трансформацията на триптофана в ниацин. Той изпълнява основната роля за подсигуряването и оптимизирането на биологични процеси, включително метаболизма на протеините и мазнините. Техният метаболизъм се променя в отсъствието на витамин В6. Пиридоксинът помага при астматичните пристъпи, намалявайки нивата на хистамин в тялото.

Други важни физиологични значения на витамин В6 са свойствата му да:

 • Облекчава симптоми като гадене;
 • Повлиява положително сухотата в устата;
 • Редуцира проблеми свързани с уринирането;
 • Има хипохолестеричен ефект, когато бива приеман заедно с фолиева киселина, като по този начин участва в превенцията на атеросклерозата;
 • Приеман от диабетици, витамин В6 може да намали нуждата от инсулин, но ако дозата не бъде съобразена правилно е възможно да се стигне до хипогликемия.
 • Балансира половите хормони в женския организъм;
 • Благоприятства лечението на синдрома на карпалния канал;
 • Помага при лечението загубата на памет;
 • Благоприятства синтезата на невротрансмитерите, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират една с друга, като в случаите на дефицит на витамин В6 може да се увреди паметта.

Витамин В6 се прилага за облекчаване на предменструалния синдром; при токсикоза на бременността; болестта на Паркинсон; различни заболявания на периферната нервна система, каквито са невритът и радикулитът; хорея; пелагра; остри и хронични гастрити (нормализира рН на стомаха); хроничен холецистит (участва в отделянето на жлъчка); язва на стомаха и дванадесетопръстника; анемия, дерматити; лъчева болест; лишеи; псориазис; невродермити; ексудативна диатеза; при превенция или намаляване на токсичните явления при някои медикаменти.

Някои изследвания сочат, че редовният прием на пиридоксин, когато нивата му в кръвта са високи, той има свойството да предпазва от развитие на белодробен рак. Други посочват, че аминокиселината метионин заедно с витамин В6 в големи количества, намаляват риска от онкологични заболявания на белия дроб с повече от 50%.

Поради изключително важното физиологично значение на витамин В6 в обмяната на веществата и по-конкретно за процесите на асимилация на аминокиселините, той е най-значимият витамин от групата на В комплекс за бодибилдинга. Пиридоксинът е естествен диуретик и намира приложение при спортисти, които преди състезание е нужно да отстранят излишното количество вода от организма си, без това да води до страничните ефекти, както е при приложението на други медикаменти с диуретично действие с последващ дисбаланс в някои системи на организма. Витамин В6 стимулира имунната система, спомагайки производството на лимфоцити (Т- и В-лимфоцити), антитела и интерлевкин-2.

Дефицит на витамин В6

витамин В6Дефицит на витамин В6 може да предизвика увреждания на нервите на краката и ръцете. В клинични случаи, при които пациенти болни от диабет приемат допълнително количество В витамини (особено В6 и В12), се наблюдава подобрение на симптомите свързани с увреда на нервите, каквито са изтръпването и вдървяването например. Недостигът на витамин В6 може да доведе до появата на така наречения синдром на карпалния канал, който се изразява с подуване, промяна на взаимното разположение на структурите, които минават през карпалния канал, като притискат n. medianus в китката и намаляват еластичността на обвивката му. В резултат на тези патологични процеси се появяват симптоми като мравучкане, изтръпване, болка в съответната област на китката, от която n. medianus предава сетивността. При синдрома на карпалния канал се наблюдава отслабване на eminencia tenar (възглавничката на дланта, под основата на палеца), затруднение в опонирането на палеца спрямо другите пръсти (движение, при което палецът докосва върховете на останалите пръсти), както и промени на кожата в същата област.

При някои състояния и заболявания се наблюдава остър дефицит на витамин В6. Такова заболяване е алкохолната болест, при което острият дефицит на пиридоксин засилва алкохолната психоза. Приемът на някои медикаменти може да доведе до дефицитно на витамин В6 състояние. Такива медикаменти са пероралните контрацептиви, както и противотуберкулозните лекарствени средства.

Състояния и заболявания, които могат да се наблюдават при недостиг на витамин В6, могат да бъдат: раздразнителност, депресия, психоза, изразен предменструален синдром, периферни неврити, желязодефицитна анемия (която се появява въпреки достатъчният прием на желязо), дерматити, възпаления на устната кухина и езика.

Излишък от витамин В6

Предозирането с витамин В6 също е свързано със сериозни нервни заболявания. Може да се наблюдава и свръхчувствителност към слънчева светлина, при което е възможно да се появят кожни обриви.

Витамин В6 може напълно да потисне лекарствения ефект на медикаментите, които се използват при лечението на болестта на Паркинсон, поради което тези хора е необходимо да избягват напълно приема на пиридоксин.

Консултация с лекар относно допълнителния прием на витамин В6, следва да бъде направена от хора, които се лекуват от туберкулоза.

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://draxe.com/vitamin-b6-benefits/

https://www.naturalfoodseries.com/12-benefits-vitamin-b6-pyridoxine/

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/benefits-of-vitamin-b6.aspx

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияАлт. медицинаИзследванияЗдравни съветиПатологияХранене при...ЛеченияСпортНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноОрганизацииБотаникаСъставки