Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Гастрит и дуоденит Остър хеморагичен гастрит

Остър хеморагичен гастрит МКБ K29.0

Остър хеморагичен гастрит МКБ K29.0 - изображение

Остър гастрит представлява остро възпаление на лигавицата на стомаха и най-често завършва с оздравяване.
Синоними на острия гастрит са остър хеморагичен гастрит или остър (ерозивен) гастрит с кръвоизлив.

В зависимост от начина на възникването си острите гастрити се делят на екзогенни и ендогенни.
1) Екзогенни фактори - те попадат в устата и действат директно на стомашната лигавица.
- Хранителни фактори - екзогенните гастрити най-често се дължат на хранителни токсикоинфекции, прием на много студени и много горещи напитки, злоупотреба с алкохол, кафе и подправки.
- Медикаменти - голямо значение има приемането на лекарства, които дразнят стомашната лигавица - аспирин, индометацин, бутазолидин, глюкокортикостероиди, дигиталис, цитостатици, някои антибиотици, противотуберкулозни средства, сулфонамиди и др.
- Киселини и основи - особена форма представляват острите флегмонозни и некротични гастрити след приема на киселини и основи.
- Алергии - някои храни като риба, раци, ягоди предизвикват остър гастрит по алергичен път.
2) Ендогенни фактори - Ендогенните гастрити възникват при инфекциозни заболявания, като по кръвен път в стомаха попадат бактерии и вируси или се излъчват ендотоксини. Ендогенен остър гастрит има и при тиф и паратиф, сепсис, диабет, чернодробна недостатъчност, уремия. Острите хеморагични гастрити има след тежки общи телесни и черепно-мозъчни травми, изгаряния, шокови състояния и постоперативно, сърдечна недостатъчност и дихателна недостатъчност, чернодробни заболявания, уремия.

Механизмът за възникване на остър хеморагичен гастрит е нарушаване на кръвоснабдяване лигавицата на стомаха, като обикновено се образуват ерозии или стресови язви.

Макроскопски изследвания - лигавицата на стомаха е зачервена и оточна, на места покрита с белезникави налепи, с ерозии и кръвоизливи.

Клинична картина на остър хеморагичен гастрит
При остри гастрити оплакванията са тежест и болка в стомашната област, гадене и повръщане. Болката може да намалее или да се усили от приема на храна. Болните от начало повръщат приетата храна, след това стомашен сок, примесен със слуз и накрая жлъчка. При ерозивните форми в повърнатото има кръв и ерозивни материи. В редица случаи повръщането се съпровожда и с диарични изхождания. Болните бързо отпадат, загубват апетит, имат сухост в устата, жажда и лош вкус. Появяват се главоболие, световъртеж, слабост в някои случаи и висока температура. При обективно изследване болните са бледи, езикът е силно обложен с бял налеп или мръсно - сив налеп и имат неприятен дъх от устата. При опипване има болка в горната част на корема. При повтарящи се повръщания се наблюдават нарушения във водно електролитния баланс с намаляване на хлоридите в кръвта и повишаване на уреята, а при тежка диария се намалява калия в кръвта. Много по-тежка е клиничната картина при корозивни остри гастрити, предизвикани от приемане на киселини и основи. Болните повръщат некротични материи и кръв, имат силни болки зад гръдната кост и в горната част на корема, като могат да изпаднат в шок. Допълнително се установява възпаление на езика, устната кухина и хранопровода.

Диагноза на остър хеморагичен гастрит
Поставя въз основа на анамнезата от разпита на болния и характерната клинична картина. При корозивни гастрити се прави ендоскопско изследване на стомаха само до 36 час след този период е противопоказано поради опасност от перфорация.
При обикновения гастрит може да се прави рентгеново изследване с бариева каша. Прави се фиброгастроскопия (ендоскопски метод за оглед на лигавицата на стомаха и вземане на материал за изследване). При фиброгастроскопията се вижда зачервена и оточна лигавица на стомаха и множество ерози.

Лечение на остър хеморагичен гастрит
Първите дни болните приемат течности - чай, шипкова отвара, ябълков сок. Не приемат храна. Следващите дни в диетата се включват супи, извари и варено месо. Изключва се приема на кафе, силен чай, газирани напитки, алкохол, подправки.

Медикаментозното лечение цели подобряване на оплакванията. При упорито повръщане се вливат разтвори на глюкоза, електролити. Понякога се прибягва до Хлоразин 2 пъти дневно. При наличие на ерозии по стомашната лигавици се прибягва до H2 блокери - Ранитидин, фамотидин, блокери на протонната помпа - Омепразол и препарати подобряващи лигавичната защита като бисмутов субцитрат или сукралфат. 

Прогнозата на заболяването е благоприятна, болния оздравява напълно.

Повече за диета при гастрит можете да прочетете при:


Повече за алтернативно лечение на гастрит можете да прочетете при:

2.3, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Остър хеморагичен гастрит МКБ K29.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Остър хеморагичен гастрит МКБ K29.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия