Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на гастрит Лечебни практики при заболявания

Лечение на гастрит

Лечение на гастрит - изображение

Съвременното забързано ежедневие често е предпоставка за увреждане на стомашно-чревния тракт, като според различни проучвания приблизително всеки втори човек се сблъсква в даден момент с проявите на остър гастрит, които при неглижиране персистират и хронифицират, повишавайки риска от развитие на различни по тежест усложнения.

Появата на гастрит се благоприятства от неправилното и непълноценно хранене, честото посягане вечер към чашката за отпускане на нервната система, стреса и преумората, неконтролирания самоцелен прием на медикаменти, отпускани без рецепта.

Хранителният режим е от изключително значение, като своевременното му подобряване води до бърза редукция на проявите и улеснява заздравителните процеси. В рисковия списък се включват всички пикантни, мазни, пържени, преработени храни, прекомерния прием на цитрусови фрешове (грейпфрут, портокал), еднократен дневен прием на големи количества храна (принципът цял ден глад, а вечерта наваксване на пропуснатия прием на калории).

Освен грешките в диетата другата най-честа причина за проявите на гастрит е любимото на редица самолечение с каквито медикаменти разполагат в домашната аптечка. Независимо дали се касае за леко главоболие, мускулни болки, предменструален синдром, зъбобол, самоцелният прием, особено на чести интервали (всеки ден, през ден) и високи дози на многобройните представители от групата на нестероидните противовъзпалителни средства многократно повишава риска от гастрит.

Особено благоприятна почва създава стресовия работен ден, гарниран с достатъчна доза от любимите хапчета и полят с обилно количество алкохол. Подробна информация може да намерите в раздел Лечение (Употреба на лекарства с алкохол).

Необходимостта от своевременно лечение на гастрит е във връзка с риска то хронифициране на процеса и възможните усложнения (анемия, язвена болест, кървене, злокачествени новообразувания и други).

В зависимост от причините за поява на заболяването се назначава подходящ, индивидуален терапевтичен режим, съобразен с нуждите и състоянието на конкретния пациент.

В масовия случай болестта се проявява с болка в корема, гадене и повръщане, дискомфорт, парене, киселини, като тежестта им варира при отделните болни.

Подробна информация за заболяването, различните видове гастрит и техните клинични прояви може да намерите в раздел Заболявания:

Гастрит - прояви

По същество проявите на болестта се дължат на увреждане на стомашната лигавица в резултат от възпалителни промени и/или повишена киселинност.

Най-общо терапията при гастрит се подразделя на симптоматична (за облекчаване на проявите) и етиологична (отстраняване на причината, довела до проявите на болестта).

Симптоматичното лечение на гастрит включва контролирана употреба на медикаменти от различни фармакологични групи, чиято основна цел е намаляване на възпалението, намаляване продукцията на солна киселина, протекция на лигавицата на стомаха, повишаване на имунологичната резистентност и активиране на собствените защитни механизми.

Поради високата честота на болестта съществува голямо разнообразие от симптоматични средства, често предлагани без рецепта, които водят до ефективно облекчение на проявите и се различават основно по своя механизъм на действие.

Антиациди за лечение при гастритПрепаратите от тази група облекчават проявите при гастрит, действайки като неутрализират солната киселина по химичен път (представляват алкални соли).

Използват се често без лекарско предписание от много пациенти, тъй като дори еднократен прием води до бързо облекчаване на проявите.

Различават се антиациди, представляващи соли на магнезия (магнезиев карбонат, магнезиев хидроксид, магнезиев оксид), соли на алуминия (алуминиев хидроксид, алгелдрат, алуминиев фосфат), соли на калция (калциев карбонат), като първите водят често до диария, а приемът на съдържащите алуминий или калций соли се свързва с повишен риск от констипация (запек).

Важна особеност е, че при едновременна употреба на антиациди и други медикаменти може да се наблюдава промяна в усвояването на последните и съответно промяна в тяхната ефективност (поради промяната на рН на стомаха).

Представляват медикаменти с антисекреторна активност, които във висока степен потискат продукцията на солна киселина (потискат до 90 процента от ежедневната продукция на солна киселина) и са едни от най-ефективните медикаменти, използвани при повишена стомашна киселинност.

Към групата се включват добре познатите на мнозина омепразол, пантопразол, езомепразол, лансопразол, рабепразол, като обичайният прием е през устата под формата на капсули, таблетки или прах, но някои от тях могат да се прилагат и парентерално при спешна необходимост.

Лекарствата се понасят добре, но при отделни пациенти могат да предизвикат запек или диария, главоболие, гадене, кожен обрив, леко повишение на чернодробните ензими.

Препаратите се отличават с относителна безопасност по време на бременността (с изключение на омепразол) и могат да се използват след консултация със специалист.

Във връзка с настъпващите в резултат от употребата им промени в стомашната киселинност се прилагат с повишено внимание при пациенти, приемащи определени антибиотици (например флуороквинолони), диазепам, препарати за лечение на гъбички, антикоагуланти и други.

Препаратите от тази група представляват блокери на хистаминовите рецептори от тип 2, отговорни за повишената секреция на солна киселина от париеталните клетки на стомаха.

Потискането на тези хистаминови рецептори води до намаление на продуцираната солна киселина и съответно подобряване на симптомите при гастрит и други заболявания, протичащи с повишена киселинност (рефлукс, диспепсия, язвена болест).

Потискат около две трети от секретираната за 24 часа солна киселина, което ги прави едни от най-ефективните антисекреторни средства.

Най-често използвани в клиничната практика представители на групата са ранитидин, фамотидин, низатидин, като се прилагат перорално.

Най-честите нежелани ефекти в хода на терапията с Н2-блокери включват мускулни болки, главоболие, световъртеж, обрив, запек или диария, като не се препоръчва употребата им при бременност или кърмене, тъй като преминават в значителен процент през плацентарната бариера и се излъчват и в майчината кърма.

Препоръчва се кратък терапевтичен курс с медикаментите от тази група с цел намаляване рисковете от странични ефекти и усложнения.

Антисекреторни лекарства при гастрит

  • Протектори на стомашната лигавица

Този тип лекарства създават защитен слой върху повърхността на стомашната лигавица, предпазвайки я от вредните въздействия на солната киселина. Тук се включват представителят на простагландините мисопростол и сукралфат.

Приемат се перорално, като не се препоръчват при наличие на свръхчувствителност, бременност и лактация. Възможни нежелани ефекти по време на употребата им са обрив, сърбеж, гадене, запек, световъртеж.

  • Витамини, пробиотици и хранителни добавки

Редица витамини притежават изразени антиоксидантни свойства, като водят от една страна до намаление на възпалението на стомашната лигавица и облекчават проявите при гастрит, а от друга страна се използват като допълнителна терапия срещу Helicobacter pylori.

Такива са витамин С, витамин Е, някои от представителите на витамини от група В, но също така и омега-3 мастните киселини, оказващи многостранни ефекти и цялостно благоприятно въздействие върху организма.

Употребата на пробиотици, пребиотици или комбинирани препарати, съдържащи ги, води до значимо подобряване на процесите на храносмилане, повлиява благоприятно интестиналната флора, спомагайки за увеличение на така наречените "добри" бактерии и намаляване на популацията на "лошите" бактерии, включително и Helicobacter pylori.

В аптечните мрежи може да откриете голямо многообразие от хранителни добавки, представляващи балансирана комбинация между витамини, минерали, растителни препарати, подпомагащи допълнително терапията при гастрит.

Полезно въздействие оказват добавките, съдържащи червена боровинка, женско биле, джинджифил, мента, лайка, босилек и други.

Подробна информация за лечение на гастрит с помощта на фитопродукти и народни средства може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Алтернативно лечение на гастрит), както и подробности за ефективността на хомеопатията за лечението на болестта (Лечение на гастрит с хомеопатия).

Хранителни добавки за симптоматично лечение на гастрит

При избора на симптоматична терапия се препоръчва предварителна консултация със специалист за намаляване на рисковете от допълнителни усложнения, лекарствени взаимодействия, влошаване протичането на подлежащи заболявания.

След подробно запознаване с вашите хранителни навици, прием на различни медикаменти и подлежащи болестни изменения, вашият лекар ще ви препоръча най-подходящия за вашето състояние препарат, съобразявайки дозата и продължителността на лечението с тежестта на симптомите и давността на болестта.

Етиологичното лечение на гастрит включва изясняване и съответно своевременно отстраняване на причината (причините) за поява на болестта.

За целта при вашето първо посещение в лекарския кабинет ще бъдете подложени на щателен разпит за вашите вредни навици, хранителни предпочитания, наличие на подлежащи заболявания, прием на медикаменти, включително и хранителни добавки и билки.

Така например при алкохолен гастрит се препоръчва пълно ограничаване на консумацията на алкохол, включително и слабо алкохолни питиета.

При гастрит, предизвикан от злоупотреба с аналгетици (средства за обезболяване), прекратяването на тяхната употреба води до възстановяване на стомашната лигавица и отшумяване на проявите на болестта.

Промяната в хранителния режим се препоръчва при почти всички пациенти, като нейното стриктно спазване ще облекчи симптомите ви още в първите седмици, спестявайки ви приема на медикаменти и последващото посещение в лекарския кабинет.

Полезна информация за лечебната диета при гастрит (остър или хроничен) може да намерите в раздел Хранене:

Най-общо се препоръчва избягване на дразнещите храни, чест прием на малки количества храна, прием на достатъчно количество течности, ограничаване на употребата на подправки, консумация на пресни плодове и зеленчуци, умерена термична обработка на храната (варене, задушаване, на фурна).

При гастрит, предизвикан в резултат от стрес, напрежение, умора, се препоръчва отпуска по медицински показания, овладяване на емоционалния статус на пациента (психотерапия, подкрепа от семейството и приятелите) и обучение на болния на различните техники за медитация.

Интересна особеност представляват резултатите от редица проведени проучвания, доказващи силата на плацебо ефекта по отношение на проявите на гастрит, поради което ролята на лекаря в оздравителния процес е ключова.

При някои пациенти заболяването се изявява поради подлежащ друг болестен процес, какъвто е случаят с развитието на гастрит при пернициозна анемия. В този случай лечение на основното заболяване и приемът на достатъчно витамин В12 води бързо до затихване на клиничните прояви.

При голям процент от пациентите етиологичен причинител на заболяването е бактерията Helicobacter pylori, която е и главен причинител на язвената болест и повишава риска от развитие на злокачествени новообразувания на стомаха.

Етиологично лечение при гастрит

Не са напълно изяснени механизмите на заразяване, но вероятно се касае за проникване на причинителите във възприемчиви лица по контактен път или чрез контаминирани хранителни продукти.

Бактерията показва висока устойчивост и бързо развитие на резистентност при приложение на антибиотична монотерапия (използване само на един препарат), поради което стандартната терапия за ерадикация на инфекциозния агент включва двойна (антибиотик и антисекреторен агент), тройна (два антибиотика и антисекреторен агент) или четворна комбинация (два антибиотика, антисекреторен агент и бисмутови препарати) от медикаменти.

Антибиотиците с доказана ефективност срещу Helicobacter pylori са амоксицилин (представител на пеницилините), кларитромицин (представител на макролидите), метронидазол, тетрациклин, като към тях се добавят и антисекреторни средства (инхибитори на протонната помпа) и/или бисмутови препарати. За постигане на оптимален ефект терапията се прилага между 7 и 14 дни в зависимост от състоянието на пациента.

За намаляване риска от възникване на гастрит се препоръчва своевременна профилактика, особено в случай, че ежедневието ви е изпълнено с напрежение, ежедневното ви меню включва предимно полуфабрикати и fast food, често консумирате спиртни напитки и често посягате към нестероидните противовъзпалителни средства. Профилактичните мерки, намаляващи необходимостта от лечение на гастрит, включват:

  • регулирайте хранителните си навици: не пропускайте закуската, не прекалявайте с вечерята, наблягайте на пресните плодове и зеленчуци, ядки, чисти меса, млечни продукти
  • намалете стреса: подредете правилно приоритетите си, знаейки че здравето ви е над всичко и никой професионален ангажимент и успех не струва колкото него, намерете подходящи техники за релаксиране, отделяйте време за хобито си
  • увеличете физическата си активност: според различни проучвания при лицата, спортуващи ежедневно поне 30 минути, е налице по-нисък риск от развитие на гастрит и други стомашни проблеми
  • ограничете вредните навици: намалете приема на алкохол, откажете цигарите, намалете приема на газирани напитки, кафе и съдържащи кофеин напитки
  • не пропускайте редовните профилактични прегледи и в случай на първи симптоми не се притеснявайте да се консултирате с вашия лекар вместо самоцелно да прилагате самолечение с подръчни средства
  • не прекалявайте със самоцелния прием на лекарства без рецепта

Профилактични мерки

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение на гастрит

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/diagnosis-
treatment/treatment/txc-20319963
http://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-gastritis#1
http://www.medicinenet.com/gastritis/article.htm
http://www.healthline.com/health/gastritis
http://www.emedicinehealth.com/gastritis/article_em.htm
http://www.nhs.uk/conditions/gastritis/Pages/Introduction.aspx
https://draxe.com/gastritis-symptoms/
https://www.drugs.com/health-guide/gastritis.html
http://emedicine.medscape.com/article/175909-medication
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastritis
http://www.wikihow.com/Treat-Gastritis

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноМикробиологияИсторияИзследванияХранене при...ПатологияДиетиЗаболявания (МКБ)СпециалистиСпортНовиниСнимкиПсихологияСоциални грижиЗаведенияОрганизацииЛайфстайлКлинични пътекиИнтервютаНормативни актовеГеографияАнкетиЛичностиНаправления в медицината