Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Индиректен тест на Кумбс Лабораторни изследвания Имунохематология

Индиректен тест на Кумбс

Индиректен тест на Кумбс - изображение

Тестът на Кумбс цели откриването на непълни антитела срещу червените кръвни клетки (еритроцитите). Бива директен и индиректен. Директният тест на Кумбс търси антитела, прикрепени към еритроцитите. Чрез индиректен тест на Кумбс се търсят свободни антитела в серума. Пробата се извършва в термостат на 37 градуса по Целзий посредством серум от зайци, сенсибилизиран с човешки глобулини (серум на Кумбс).

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Индиректен тест на Кумбс се прави, за да се открият определени антитела в течната съставка на кръвта (серума). Тези антитела атакуват еритроцитите, но не са прикрепени към тях. Индиректен тест на Кумбс се прави често за откриване на антитела в донора или реципиента преди хемотрансфузия (кръвопреливане).

Изследването се използва също в ранна бременност за определяне дали жената е с положителен или отрицателен Rh. Ако е Rh-негативна, може да се вземат мерки, за да се защити плода.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

За индиректен тест на Кумбс подготовка не е необходима.

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследването се прави на кръвна проба, взета от вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Леко неприятно усещане може да се получи при навлизането на иглата във вената.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Може да се появят някои леки усложнения при вземане на кръв. Това са хематом (малък кръвоизлив), кървене от мястото на навлизане на иглата и флебит (местно възпаление на вена). Изброените усложнения се срещат рядко.

 

Резултати от проведеното изследване:

Индиректен тест на Кумбс открива свободни непълни антитела срещу еритроцитите.

 

   Нормални стойности:

Отрицателен резултат от теста означава, че има съвместимост между донора и приемателя при кръвопреливане. Негативен резултат от индиректен тест на Кумбс за Rh фактор при бременна жена означава, че тя не е развила антитела срещу Rh-позитивната кръв на плода.

 

   Отклонения от нормата:

Позитивен индиректен тест на Кумбс означава, че има несъвместимост между донора и реципиента и не може да се извърши кръвопреливане. Ако Rh тестът е положителен у бременна жена или такава, планираща бременност, означава, че тя има антитела срещу Rh-положителна кръв.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма контраиндикации за провеждане на индиректен тест на Кумбс.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияИсторияЛюбопитноСнимкиФизиологияНовиниПатологияХранене при...ЛеченияКлинични пътекиАлт. медицинаЗдравни съветиСпортСтатистически проучванияЗаведенияНормативни актовеПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСпециалистиОрганизации