Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Физиологично значение на водоразтворимите витамини Физиологично значение на витамин В1

Физиологично значение на витамин В1

Физиологично значение на витамин В1 - изображение

Витамин В1 е водоразтворим витамин. Той е известен още под наименованията тиамин, аневрин и антиневритен фактор. Благоприятните ефекти от употребата му включат повишаване на производството на енергия, забавяне на процеса на стареене, стимулиране на храносмилането и подобряване на паметта. Витамин В1 е открит през 1897 година и е първият витамин, който се изолира през 1926 година. Той е в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация, които са най-ефективни и най-безопасни.

Структура на витамин В1

витамин В1Тиаминът е безцветно органично съединение. Състои се от аминопиридин и тиазолов пръстен свързани с мeтиленов мост. След като се поеме с храната, тиаминът се освобождава под действието на фосфатаза и пирофисфатаза в тънкото черво. Витамин В1 се абсорбира посредством пасивна дифузия и активен транспорт. В човешкото тяло се съхраняват около 25-30 милиграма тиамин. В най-голяма концентрация се открива в скелетната мускулатура, сърцето, мозъка, черния дроб и бъбреците.

Храни, богати на витамин В1

храни, богати на витамин В1Витамин В1 се съдържа в най-голямо количество в дрождите, оризовите и пшеничните трици, доматите, пипера, зеления грах, брюкселското зеле, патладжана, боба, спанака, марулята, магданоза, аспержите, кориандъра, гъбите, плодовете, яйчния жълтък, кравето мляко, говеждото месо, свинското нетлъсто филе, бъбреците, черния дроб, риба тон, орехите, слънчогледовите семена и брашно, царевичното брашно, лененото семе, шафрановите ядки, юфката и други.

Тиаминът е термично нестабилен. Киселинността на средата, както и някои химични вещества също са фактори, които оказват влияние върху стабилността му. Нитритите и серните съединения могат да въздействат деактивиращо на витамин В1. В случаите, когато храни съдържащи витамин В1 биват замразени за продължителен период от време, трябва да се знае, че има голяма вероятност количеството на тиамина да е намаляло в голяма степен.

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителната дневна доза на витамин В1 е различна за отделните възрасти.

Препоръчителна дневна доза при деца:

витамин В1

 • Кърмачета от 0 до 6-месечна възраст: 0,2 mg
 • Деца от 7 до 12-месечна възраст: 0,3 mg
 • Деца от 1 до 3-годишна възраст: 0,5 mg
 • Деца от 4 до 8-годишна възраст: 0,6 mg
 • Деца от 9 до 13-годишна възраст: 0,9 mg
 • Момичета от 14 до 18-годишна възраст: 0,9 mg
 • Момчета от 14 до 18-годишна възраст: 1,2 mg

Препоръчителна дневна доза при възрастни:

 • Мъже на 19-годишна възраст и по-големи: 1,2 mg
 • Жени на 19-годишна възраст и по-големи: 1,1 mg
 • Бременни жени: 1,4 mg
 • Кърмещи жени: 1,5 mg

Не съществува опасност от предозиране с витамин В1, тъй като тиаминът е водноразтворим и се изхвърля с водата посредством урината.

Витамин В1 може да се набави и посредством различни хранителни добавки. Трябва да се има предвид обстоятелството, че витамин В1 може да изпълнява своята роля само при наличието на останалите представители от групата В. Болшинството хранителни добавки съдържат тиамин в биологично неактивна форма, която се нарича тиамин хидрохлорид. Когато в метаболитните пътища тиаминът е активен, тогава той се намира под формата на тиамин монофосфат (ТМР), тиамин дифосфат (ТDP), тиамин пирофосфат (ТРР). В случаите, когато витамин В1 функционира в своя енергийно-производствен капацитет, обикновено се среща под формата на ТDP.

Физиологично значение на витамин В1

витамин В1Физиологично значение на витамин В1 се изразява в подпомагане на нервната система, където той поддържа състоянието на миелиновите обвивки. Той участва в синтезата на невротрансмитера ацетилхолин, посредством който се осъществява нервно-мускулната регулация. Физиологичното значение на витамин В1 проличава много добре при производството на енергия. Основен енергиен източник на клетките е глюкозата. Аеробното производство на енергия се осъществява, когато кислородът е необходим за превръщането на глюкозата в използваема енергия. Този процес не може да протече без адекватни доставки на витамин В1, поради това, че тиаминът е включен в ензимната пируват дехидрогеназна система. Витамин В1 участва в обмяната на белтъците, мастите, водата и синтезата на нуклеинови киселини. Под формата на естер на пирогроздената киселина, той играе ролята на простетична група в състава на ензимите оксидаза и декарбоксилаза. Тези ензими представляват междинен продукт от обмяната на белтъците, глюкозата и мастите. В допълнение витамин В1 действа като мощен антиоксидант, който спомага за забавяне на стареенето. Той укрепва имунитета. Тиаминът е важен за превенцията и лечението на някои заболявания болест на Алцхаймер, сърдечна недостатъчност, алкохолизъм, болест на Крон, СПИН, епилепсия, депресия, множествена склероза и други.

Дефицит на витамин В1

Дефицитът на витамин В1 може да се наблюдава при намален прием с храната, диабет, старост, ХИВ/СПИН, лечение с диуретици. Трябва да се има предвид факта, че при консумация на големи количества чай и кафе, поради съдържанието на танини в тях, се нарушава усвояването на витамин В1. Проучванията проведени в Тайланд показват, че при хора, които консумират количества чай надхвърлящи 1 литър дневно или дъвчат ферментирали чаени листа продължително време, се наблюдава дефицит на витамин В1. Същото проучване проведено при хора от западните държави, приемащи обичайни дози чай и кафе показва, че не се наблюдава дефицит на витамин В1.

витамин В1Изследванията сочат също, че витамин С пречи на взаимодействията между витамин В1 и танините, съдържащи се в кафето и чая. Поради тази причина и поради това, че тиаминът може да се усвои само с присъствието на другите витамини от група В, е добре когато се приемат хранителни добавки, да бъдат приемани под формата на витамин В-комплекс в комбинация с витамин С. Друга причина, поради която кафето и чая водят до дефицит на витамин В1, е това, че тези напитки действат диуретично и заедно с водата, посредством урината, извеждат водноразтворимите витамини (включително витамин В1) от тялото. По същия механизъм действат и диуретичните лекарствени средства (какъвто е фуроземидът например), противозачатъчните средства (орални контрацептиви), известно е също, че сулфонамидите и антибиотиците намаляват количеството на витамин В1 в организма.

Един от водещите рискови фактори за дефицит на витамин В1 е хроничната злоупотреба с алкохол. Недостигът на витамин В1, сърдечните заболявания и алкохолизмът се намират в много тясна връзка помежду си. При хронична злоупотреба с алкохол е наложителен приемът на витамин В1 в количество, което надвишава от 10 до 100 пъти препоръчителната дневна доза. При тютюнопушене, диария, поддържане на по-висока от физиологичната температура за продължително време, при състояния на хроничен стрес, необходимостта на организма от витамин В1 нараства. Тогава количеството на дневния прием на витамин В1 е добре да надвишава препоръчителната дневна доза от 5 до 10 пъти.

Анорексията (загубата на апетит) е един от първите симптоми при недостиг на витамин В1. Невъзможността на нервната система да осигури оптимален мускулен тонус на храносмилателната система, може да причини мускулна чувствителност, стомашно разстройство или запек.

Най-чувствителни на хипо- и авитаминоза на тиамин са мускулната и нервната системи. При смущения на междинната обмяна на белтъците, въглехидратите и мастите, и натрупването на пиригроздена киселина в тях се развиват възпалително-дегенеративни процеси, водещи до полиневрит, мускулна атрофия, парестезии, сърдечна недостатъчност, нарушения в резорбцията, секреторната и моторната дейност на храносмилателния тракт и други. При състояния на недостиг на тиамин, могат да настъпят нарушения в миелиновите обвивки, при което обикновено човек съобщава за болка, парестезии (мравучкане), нарушения на чувствителността (в места, чиято инервация се осъществява от нервите, на съответните засегнати миелинови обвивки). Тези симптоми често засягат долните крайници.

Изброените симптоми описват клиничната картина на болестта бери-бери (в буквален превод означава „слабост"), която се характеризира с полиневрит, мускулна слабост и липса на енергия. При нея впоследствие може да настъпи парализа на дихателната мускулатура и последваща смърт.

5.0, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-vitamin-b1-thiamine/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-965/thiamine-vitamin-b1

https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-b1-thiamine#deficiency

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСъставкиЛеченияЛюбопитноФизиологияТестовеЗдравни съветиМикробиологияХранене при...Алт. медицинаДиетиНовиниОрганизацииСнимкиСпортЛайфстайлБотаникаНормативни актовеСпециалистиСоциални грижи