Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Гастрит и дуоденит Хроничен гастрит, неуточнен

Хроничен гастрит, неуточнен МКБ K29.5

Хроничен гастрит, неуточнен МКБ K29.5 - изображение

Хронично възпаление на стомашната лигавица с прогресиращ ход, обхваща различни топографски зони на стомаха, като постепенно води до атрофия (липса) на стомашни жлези и промяна в стомашната секреция представлява хроничен гастрит, неуточнен.

А) Според морфологичните промени хроничните гастрити се делят на :

 1. Хроничен повърхностен гастрит,
 2. Хроничен атрофичен гастрит - краен стадий на напредващи хистологични промени.

Б) По етиология хроничните гастрити се разделят на:

 1. Екзогенни,
 2. Ендогенни.

В) Според механизма на възникване:

 1. Първични,
 2. Вторични.

Г) В зависимост топографското засягане на стомашната лигавица гастритите се делят на:

 1. Гастрит А засягат предимно корпуса / фундус на стомаха,
 2. Гастрит Б засягат предимно антрума,
 3. Съществува и форма АБ, която засяга дифузно целия стомах.

Тук ще бъдат разгледани:

 • Хроничен антрален гастрит;
 • Хроничен гастрит на фундуса.

Хроничен гастрит, неуточнен е полиетиологично заболяване. Като трябва да се подчертае и ролята на рефлукс на жлъчка, приема на медикаменти, някои имунологични фактори и инфекция с Helicobacter pylori и от рефлукс на жлъчка и дуоденален сок в стомаха.

Играят роля генетични, автоимунни, инфекциозни и токсични моменти. Тези различни механизми водят до увреждане и нарушаване на лигавичната бариера - променя се секрецията и състава на стомашния мукус, директно се нарушава функциите на повърхностния епител и кръвоснабдяването на лигавицата. Тя става пропусклива за водородни катиони, които навлизат в дълбочина на мукозата и предизвикват морфологични възпалителни промени.

1) Хроничен повърхностен гастрит - при него се установяват плоски епителни повърхностни клетки и инфилтрация на лигавицата с плазматични клетки, лимфоцити и хистиоцити.

2) Хроничен атрофичен гастрит
- Умерено изразен хроничен атрофичен гастрит - при него се намаляват броя на жлезите и се увеличават лимфните фоликули.
- Изразен атрофичен гастрит - дебелината на стомашната лигавица изтънява;
- Пълна стомашна атрофия - отговаря на напреднал атрофичен гастрит.

Клинична картина на хроничен гастрит, неуточнен
Хроничният гастрит няма специфична клинична симптоматика. При повърхностния гастрит се установява често чувство на тежест, парене, киселини, които се провокират най-вече от диетични грешки или след нахранване. Често са налице и оригване, гадене, горчив вкус в устата, рядко повръщане. Оплакванията са по-изразени сутрин. Често повърхностният гастрит придружава язвата на дванадесетопръстника. Често явление е запекът. При атрофичния гастрит се установява метеоризъм (газове), раздуване на корема и диария. При обективното изследване се установява болка при пипане в областта на епигастриума (горната част на корема), рагади по устните, изгладен език.

Диагноза на хроничен гастрит, неуточнен
Диагнозата се поставя предимно чрез фиброгастроскопия (ендоскопски метод за вземане на материал за биопсия и оглад лигавицата на стомаха).

Лечение на хроничен гастрит, неуточнен
При обостряне се изключват пикантни храни, кафе, алкохол. Извън тези периоди болните трябва да се хранят нормално. При наличие и изолиране на Helicobacter pylori се прилага тройна антибиотична терапия в определен курс на лечение. При наличие на ерозии по стомашната лигавици се прибягва до H2 блокери - Ранитидин, фамотидин. Блокатори на протонната помпа - Омепразол и препарати подобряващи лигавичната защита. При жлъчен рефлукс (навлизане на жлъчка в стомаха) се прилага сукралфат; домперидом и др. медикамени.

3.2, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хроничен гастрит, неуточнен МКБ K29.5

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Хроничен гастрит, неуточнен МКБ K29.5

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия