Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на храносмилателната система Значение на двигателната активност на храносмилателната система Видове движения в различните органи на храносмилателната система Повръщане

Повръщане

Повръщане - изображение

Повръщането е комплексна двигателна реакция, при която стомашното и/или чревно съдържимо се извеждат в околната среда през устата. То представлява нервно-рефлексен акт. Този процес се регулира от центъра на повръщането, разположен в продълговатия мозък, в близко съседство с дихателния център.

повръщанеПовръщането може да се предизвика от силно разтягане на стомаха и дуоденума, механично дразнене на задната част на фаринкса, дразнене на химиорецептори, разположени в хеморецепторната тригерираща зона в четвърто мозъчно стомахче. То може да се предизвика и при непосредствено дразнене на центъра на повръщането, което се нарича централно повръщане. Фармакологичното вещество апоморфин по хуморален път дава същият пряк ефект.

Аферентната дъга на рефлекса на повръщането е по n. glossopharyngeus от рецепторите, които се намират в задната стена на фаринкса, както и по n.vagus от тези в коремната кухина, стомашно-чревния тракт. Когато се касае за повръщане от нехраносмилателно естество, причината може да е дразненето на рефлексогенни зони в областта на: малкия таз (например при възпалителни състояния на аднексите), силно болезнените жлъчни и бъбречни кризи, лабиринтния апарат (при пътуване на кораби, със самолети) и други.

Повръщането представлява сложно координиран двигателен акт, който е свързан с антиперисталтични движения на гладката мускулатура на червата, стомаха и хранопровода. Тази перисталтика води до отваряне на пилорния сфинктер, до отпускане на стомашната мускулатура и придвижване на дуоденално съдържимо към стомаха. Това се последва от форсирано вдишване, при което диафрагмата слиза надолу и налягането в коремната кухина се повишава. Това се последва от съкращение на коремната мускулатура, което също води до повишаване на налягането в коремната кухина. Долният езофагеален сфинктер се отпуска и стомашно съдържимо изпълва хранопровода. Следва рефлексно отваряне на горния езофагеален сфинктер и изпразване на хранопровода във фаринкса и устната кухина. По време на тази фаза дишането се потиска. Това предпазва от попадане на частици в трахеята.

Различни стимули са в състояние да предизвикат повръщане. Повръщане може да се осъществи и условнорефлексно от различни екстерорецептивни (обонятелни, вкусови, зрителни и др.), както и от различни интерорецептивни (механо- и химиорецептивни и др.) дразнения.

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Vomiting

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4699282/

https://www.myvmc.com/symptoms/nausea-and-vomiting-emesis/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаБотаникаЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноИсторияЛайфстайлХранене при...СпортФизиологияИзследванияНовиниДиетиКлинични пътекиСнимкиСпециалисти