Начало Медицинска енциклопедия Физиология Сетивни системи Соматосетивна система Механорецептори

Механорецептори

Механорецептори - изображение

Освен защитна функция, кожата изпълнява и сетивна функция. Кожата е важен сетивен орган. В кожата се намират различни механорецептори. Механорецепторите осъществяват тактилната сетивност, която включва усещанията за допир, натиск и вибрация. Към тактилната сетивност се отнасят усещанията за разтягане на кожата, гъдел, сърбеж и движението на предмет по повърхността на кожата. Освен тактилната сетивност, механорецепторите могат да получават информация и за дълбоката сетивност. Към нея се включват усещанията за движение, силата и посоката на движението, тонуса на мускулите, позицията на тялото и преместването на частите му в пространството. Като заключение може да се каже, че под общото наименование механорецептори се включват рецепторите за допир, натиск и вибрации (тактилните рецептори) и проприорецепторите.

Тактилни рецептори

Тактилните рецептори представляват рецептори за допир, натиск и вибрации. Те са необходими за възприемането на различни механични стимули (дразнители), който въздействат върху повърхността на тялото на човека. Благодарение на тях човек може да възприеме формата, размера, движението и качеството на предметите, които влизат в съприкосновение с тялото му. Тактилните рецептори са свободни и специализирани нервни окончания, които се разполагат в кожата и нейните тъкани и в лигавиците. Наблюдават се разлики в тактилните рецептори, които се намират в окосмените и неокосмените зони по кожата.

В окосмената кожа се намират множество свободни нервни окончания, които се увиват спираловидно около основата на космените фоликули. Те изпълняват функциите си като единно цяло с косъма, като обособяват отделен сетивен орган за допир. Косъмът действа като лостова система, която усилва движенията. По този начин минимални отклонения на върха на косъма водят до изместване в основата му, което се усеща. Усещането на движението на косъма се дължи на механичната деформация на увитото около космения фоликул нервно влакно, което се последва от генериране на рецепторен потенциал.

рецептори в неокосмената и окосмената кожа

В неокосмената кожа се намират както свободни нервни окончания, така и специализирани телца (телца на Фатер-Пачини, телца на Майснер, дискове на Меркел, окончания на Руфини). Телцата на Фатер-Пачини се намират по повърхността на кожата и по-дълбоките слоеве в подкожната тъкан. Те имат капсула, затова се наричат инкапсулирани образувания. Капсулата им представлява вискозно-еластична структура, която наподобява на луковица. Телцата на Майснер са също телца с капсула. Разликата в телцата на Майснер и телцата на Фатер-Пачини е, че в центъра на капсулата при телцата на Майснер навлизат няколко спирално навити нервни разклонения. Телцата на Майснер са разположени по повърхностния слой на кожата, като са в особено голямо количество по върха на пръстите, устните и зони с голяма чувствителност. Тези два вида телца се отнасят към бързо адаптиращите се рецептори. Дисковете на Меркел са малки дисковидни разширения на сетивните нерви, които се намират в тесен контакт с видоизменени епителни клетки. Понякога няколко диска на Меркел могат да бъдат обединени в общ сетивен орган, който се разполага в изпъкващо над повърхността на кожата епително образувание. Окончанията на Руфини са инкапсулирани образувания, разположени в по-дълбоките слоеве на кожата. Дисковете на Меркел и окончанията на Руфини се отнасят към бавно адаптиращите се рецептори.

Рецептивните полета на невроните, към които се отнасят телцата на Майснер и дисковете на Меркел са с малки размери, а тези на Фатер-Пачини и Руфини – с относително големи. За да бъдат разпознати два стимула като отделни, информацията от тях до централната нервна система трябва да достигне по два различни неврона. Това означава, че колкото по-малки са рецептивните полета в дадена област, толкова по-малко е разстоянието между два стимула, при което те могат да бъдат усетени като отделни дразнения.

Проприорецептори

проприорецепториПроприорецепторите са механорецептори, които дават информация за положението на частите на тялото една спрямо друга и определят дълбоката сетивност. Тези рецептори са разположени в мускулите, ставите и сухожилията. Освен тях значение за установяване на положението на различни части от тялото имат и тактилните рецептори, които се намират в кожата и тъканите, разположени в близост до ставите.

В основата на проприоцептивната сетивност е възможността за определяне на ъгъла, под който се намират костите, участващи в дадена става. Движението в ставите в свързано със съкращение и отпускане на определени мускули и мускулни групи. Различават се два типа проприоцептивна сетивност – статична и динамична. Чрез статичната сетивност се установява стационарното положение на ставите като се измерва ъгъла, който сключват костите в ставата в момент на неподвижност. Динамичната сетивност дава възможност да се възприеме скоростта на движение на дадена става. Динамичната проприоцептивна сетивност е известна още като кинестетичен усет.

3.7, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Mechanoreceptor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10895/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10812/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияИсторияИзследванияЗдравни съветиСнимкиПсихологияСпортНовиниРецептиКлинични пътекиКалкулаториПроизводители